Norge

Valgkamp fra Sunnaas

Viljar Hanssen fra Svalbard ble alvorlig skadet på Utøya 22. juli. Nå er det valg i Longyearbyen og fra rommet sitt på Sunnaas har han jobbet for en plass i lokalstyret.

 • Astrid Hexeberg

Les også:

Les også

Ap vinneren på Svalbard, Frp taperen

— Det skal jo ikke være noen tvil om at det har vært de to tyngste månedene i livet mitt.

Den 18 år gamle AUF-eren Viljar Hanssen sitter på sengekanten på rommet sitt på Sunnaas sykehus på Nesodden. Han har allerede rukket å bytte rom fire ganger.

Etter først tre uker på Ullevål sykehus har Viljar siden bodd her for å trene seg opp etter skadene han fikk på Utøya 22. juli. Hele familien bor her sammen med ham: Mor, far og lillebror Torje som også var på Utøya, men slapp unna uten fysiske skader.

Se videoreportasjen i vinduet øverst.

Truffet fem steder

- Jeg ble skutt fem ganger ganske tidlig. Jeg var en av de første som ble skutt, sier han og viser frem hånden, peker på skulderen, underarmen, låret og hodet.

Det siste Viljar husker er at han ble hentet av politiet i en båt over fra Utøya. Så ble det svart og de første dagene lå han i koma.

— Den første tiden var det usikkert om jeg kom til å overleve, så det var vel det jeg hadde fokus på i starten kan du si.

På Sunnaas er timeplanen nå fylt til randen med blant annet fysioterapi, ergoterapi, møter med psykolog og noe skolearbeid. Formen har sakte men sikkert blitt bedre, og i det siste har valgkamp klemt seg inn i timeplanen.

Viljar Hanssen har bodd på Sunnaas siden 15. august og gleder seg til å komme hjem. FOTO: ASTRID HEXEBERG

Valgkamp fra Sunnaas

Viljar er nemlig fra Svalbard og søndag åpnet valgurnene i Longyearbyen. Selv står han som nummer fire på Arbeiderpartiets liste, mens moren Christin Kristoffersen er førstekandidat på den samme listen. Viljar er dessuten den eneste ungdommen på noen av partienes lister.

— Jeg har jo vært i ganske dårlig form og er på vei oppover nå. Det er først nå de siste ukene at jeg har klart å komme litt i gang igjen med å arbeide.

Da Aftenposten var på besøk for en drøy uke siden gikk mor og sønn igjennom appellene de skulle holde. Moren reiste til Svalbard for å holde sin appell der, mens Viljar holdt appell for Svalbards ungdommer via Skype fra Sunnaas.

Familien er særdeles politisk engasjert, og moren Christin innrømmer at sønnene har kommet for sent til skolen fordi diskusjonene rundt kjøkkenbordet har tatt av.

- Vi er veldige politiske vesener alle fire i vår familie, sier hun.

- Egentlig er politikk og hverdagslivet veldig blandet sammen.

Se videoreportasjen i vinduet øverst.

De fysiske skadene er ganske mange, men i den store sammenhengen så er det ganske lite

Ikke mistet gløden

Viljar er glad for at mye av arbeidet med partiprogrammet var unnagjort før sommeren.

Og han hevder 22. juli ikke har endret hans politikk.

— Jeg hadde fokus på det vi skulle gjøre på Svalbard, den politikken vi har lyst til å gjennomføre der, og har ikke noe mindre fokus på det nå. Utover det så håper jeg selvsagt at valgdeltakelsen øker ganske betraktelig fra forrige gang. Det hadde vært et fint svar på det som skjedde i sommer med meg og med de andre.

- Det har kanskje forandra meg litt som person, men politisk så vil jeg bare fortsette der jeg slapp før Utøya, tilføyer han.

Viljar sto som nummer fire på lista før sommeren og før de fatale hendelsene 22. juli. Og det har ikke vært snakk om å trekke seg.

— Jeg måtte jo vurdere min egen helsetilstand, først og fremst, for å se om jeg kunne bli ordentlig frisk igjen. Og når jeg får høre at jeg kan det, så var jeg ikke i tvil i det hele tatt, sier han.

— Den fjerdeplassen har jeg jobbet for i flere år og jeg gleder meg veldig til å sette i gang med arbeidet der hvis jeg skulle bli valgt inn.

Han brenner for at unge skal engasjere seg i politikk, for utenlandske innbyggeres rettigheter på Svalbard og for kvaliteten i skoletilbudet på videregående nivå.

Christin Kristoffersen og sønnen Viljar finpusser på en appell. FOTO: ASTRID HEXEBERG

Tusenvis av Facebook-fans

Da Viljar lå på sykehuset ble det opprettet en støttegruppe for han på Facebook. Der har han nå rundt 18 000 fans.

— Ja, det er overveldende. Noe av det som har vært veldig fint med å komme igjennom en sånn type prosess er jo å se og føle på all den støtten som jeg også har fått personlig.

— Og den Facebook-gruppa var også veldig interessant å våkne opp av koma til, sier han med en fornøyd glimt i øyet.

Vil hjem

Viljar har fått lov til å reise hjem 19. oktober og har allerede kjøpt flybillett.

- OM jeg gleder meg til å komme hjem? Det har vært det langsiktige målet hele tida og det er det jeg har sett frem til siden jeg begynte å våkne opp, sier han.

— Jeg har enda ikke vært hjemme etter at alt dette skjedde og det føles ikke spesielt bra.

Listen over alt han skal gjøre er lang.

— Jeg skal komme meg av flyet i alle fall. Puste inn litt frisk, god Svalbard-luft også ta en tur på en restaurant som heter Huset og spise biff, det kommer langt frem i køen.

Jeg er veldig fornøyd med å egentlig bare være i live. Det er en teit klisjé, men akkurat nå så er den ganske sann

Gleder seg til hverdagen

- Noen har slitt med å komme tilbake til hverdagen, er det noe du tenker på?

- Jeg er veldig interessert i å komme tilbake til hverdagen, for jeg har ikke vært tilbake i hverdagen enda og jeg gleder meg veldig til å føle på hvordan det er både på godt og vondt. Jeg tror at for å takle en sånn type ting godt nok, så er du nødt til å få noen rutiner inn. At man ikke bare blir sittende inne og se i taket eller i veggen, for det tror jeg ikke hjelper noen.

Selv om Viljar blir bedre dag for dag, vil skadene han fikk 22. juli være med han resten av livet. Men Viljar ser ikke på det som en hindring.

Christin er svært stolt av sønnen sin. FOTO: ASTRID HEXEBERG

— De fysiske skadene er ganske mange, men i den store sammenhengen så er det ganske lite, sier han.

— Og jeg er veldig fornøyd med å egentlig bare være i live. Det er en teit klisjé, men akkurat nå så er den ganske sann.

Tiden er ute for Aftenposten-intervjuet. Timeplanen er full, og Viljar har ikke fått gjort leksa si og er for sen til en prøve. Han haster ut av rommet og bortover korridoren med en bok under armen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Anmeldelse av «22 July»: Overhodet ikke en underholdende actionfilm

 2. KULTUR

  Anders Danielsen Lie: – Jeg har endret syn på Behring Breivik

 3. KULTUR

  Regissøren om «22 July»: – Dette er en film om det norske demokratiet

 4. A-MAGASINET

  Halvannet døgn etter at beina hans ble kappet av, bestemte han seg: «Jeg skal faen ikke sitte i noen rullestol».

 5. A-MAGASINET

  – Jeg er ikke beroliget.

 6. A-MAGASINET

  Hun holdt 22. juli-terroren på avstand i mange år. Så skjedde noe som forandret henne.