Er det greit å dra på hytta med familien? I dag svarte Bent Høie.

Mai ligger foran oss med fridager. Mange har lurt på om det egentlig er greit å pakke bilen full av ektefelle og barn nå som hytteforbudet er opphevet. I dag ga helseministeren endelig et svar.

Hytteferie med familien? Hva mener egentlig helsemyndighetene?

På pressekonferansen i dag ga helseministeren råd om fritidsreiser innenlands.

– Det er fortsatt et godt smittevernråd å redusere fritidsreiser for å unngå risiko for smittespredning mellom steder. Reiser til hytta utgjør imidlertid mindre fare for smittespredning fordi man stort sett er der sammen med familie eller venner man allerede er i kontakt med hjemme, sa Høie.

Hva er «unødvendig fritidsreise»?

20. april ble det omstridte hytteforbudet opphevet, men samtidig frarådet regjeringen alle «unødvendige fritidsreiser». Dette begrepet skapte forvirring, for hva er en nødvendig fritidsreise?

Folkehelseinstituttet (FHI) fikk derfor i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å vurdere innenlands reiseråd i lys av at hytteforbudet oppheves. Disse rådene, som ligger på hjemmesidene til FHI, gjelder fra 21. april og inntil videre.

Les også

Helseministeren: – Kommuner kan ikke forlenge hytteforbudet på egen hånd

– Reiser på hytta med egne familiemedlemmer utgjør mindre fare for smittespredning, sier helseministeren.

– Forstår alle som løper ut til våren

På pressekonferansen sa Bent Høie at han forsto veldig godt at alle nå har lyst til å ta av seg ullgenseren og løpe ut til våren.

– Men det er fortsatt et godt smittevernråd å redusere fritidsreiser. Unngå rundreiser, og planlegg reisene med tanke på at du ikke bidrar til smittespredning mellom steder. Reiser til hytte hvor du stort sett er sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede ville vært i kontakt med på hjemstedet, utgjør således mindre fare for smittespredning, sier helseministeren.

Han presiserer at man bør unngå kollektivtransport og trengsel i butikker, og at man bør lytte til lokale myndigheter og deres smitteråd.

Les også

Hytteforbudet er historie. Mona Flemmen og familien ser frem til langhelg på Hvaler.

Siste helg på ski? Det er OK å ta med familiemedlemmene hvis man unngår kollektivtransport, sier helseminister Bent Høie.

Han minner likevel om at de generelle rådene gjelder fremdeles:

  • Er du syk, skal du ikke gjennomføre fritidsreiser, heller ikke til hytta. Da skal du være hjemme.
  • Du skal heller ikke reise eller dra på hytta når du er i karantene. Det eneste unntaket er når du er uten symptomer, og opphold på hytta er eneste måte å unngå nær kontakt med et covid-19-sykt husstandsmedlem.
  • Reis hjem, dersom tilstanden tillater det, hvis du blir syk mens du er på hytta eller på reise.
  • Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.
  • Unngå kollektivtransport når det er mulig.
  • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om 2 meters avstand til andre i dine omgivelser. Vær i størst mulig grad bare sammen med dem du er sammen med til vanlig og er på reise med.
  • Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker. Ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra.
  • Sjekk nettsiden til kommunen du skal reise til for å finne ut om de har lokale restriksjoner eller råd som er relevante.