Norge

Hvem som helst kan kjøpe riflen

Med jegerprøve og tillatelse fra politiet, kan hvem som helst kjøpe den halvautomatiske riflen som trolig ble brukt i massakren på Utøya.

Politifolk gjør seg klare til å reise ut til Utøya ved 22-tiden fredag Foto: HANS O. TOERGERSEN

 • Roald Ramsdal

Våpenet som Anders Behring Breivik trolig brukte til massakren på Utøya, er i utgangspunktet lovlig. Med jegerprøve og tillatelse fra politiet, kan hvem som helst kjøpe riflen.

I sitt såkalte manifest skriver Breivik i september at han har søkt om våpentillatelse for en Ruger Mini 14. Dette er en halvautomatisk rifle i kaliber .223. I oktober bestilte han våpenet, som han døpte «Gungnir».

«Det er det mest militærlignende våpenet tillatt i Norge», skriver han.

At våpenet er halvautomatisk, gjør at en kan fyre av flere skudd uten å ta ladegrep, som med en vanlig rifle.

Begrunnelsen Breivik sendte til politiet da han søkte om våpentillatelse, var at våpenet skulle brukes til jakt.

Dispensasjoner.

I våpenforskriften er det et generelt forbud mot å eie halvautomatiske skytevåpen, men Politidirektoratet kan i forskrift likevel godkjenne slike våpen.

Kravet er at våpenet ikke enkelt kan omgjøres til å avgi helautomatisk ild.

Politidirektoratet har gitt dispensasjon til å eie 21 ulike modeller av halvautomatiske rifler til jakt eller konkurranseskyting. Ruger Mini 14 er på denne listen.

Våpenet er populært i USA, men har ikke stor utbredelse i Norge. Våpenet brukes blant annet til rådyrjakt, ifølge en ekspert.

I Norge er det kun lov til å bruke våpenet til jakt med tre skudd i magasinet, og ett skudd i kammeret. Våpenet ble imidlertid oppgradert flere ganger av drapsmannen. I desember 2010 og januar 2011 kjøpte Breivik 10 magasiner med kapasitet på 30 skudd fra ulike forhandlere i USA.

I det såkalte manifestet skriver han at det lovlige våpenet gjør det mulig for ham å trene lovlig på en skytebane.

Pistolklubb.

I midten av januar søkte Breivik politiet også om tillatelse til å anskaffe en Glock17 pistol, ifølge det såkalte manifestet. Han meldte seg inn i Oslo Pistolklubb for å få lov til å kjøpe våpenet, som bekrefter at Breivik har vært medlem av klubben i to perioder.

–Anders Behring Breivik har vært medlem av klubben fra 2005 til 2007 og siden juni 2010, skriver pistolklubben i en pressemelding. Breivik deltok på 13 organiserte fellestreninger og én konkurranse i klubben siden juni 2010. Han har ifølge pressemeldingen ikke gjort seg bemerket når det gjelder politiske standpunkt eller på annen måte.

«Som alle andre er Oslo Pistolklubb rystet over hendelsene 22.juli i Oslo og på Utøya. Klubben har utsatt alle treninger og konkurranser inntil videre. Det er med dyp sorg våre tanker går til alle de rammede og pårørende. Breivik er ekskludert som medlem fra Oslo Pistolklubb med umiddelbar virkning.»

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  40 halvautomatiske rifler vil bli ulovlige, mener Politidirektoratet: – Et fåtall vil oppfylle kravene.

 2. NORGE
  Publisert:

  22. juli-kommisjonen ville forby halvautomatiske våpen. Fem år etter terroren er lite skjedd

 3. NORGE
  Publisert:

  Variant av våpenet som ble brukt til å drepe 50 mennesker i Orlando er lovlig å kjøpe i Norge

 4. NORGE
  Publisert:

  Nå er det over 1,3 millioner private skytevåpen i Norge. To distrikter troner klart øverst på våpenstatistikken

 5. VERDEN
  Publisert:

  Her er er årsakene til at dette er blitt massedrapsvåpenet i USA

 6. VERDEN
  Publisert:

  På disse punktene bryter Trump nå med våpenlobbyen og går inn for strengere lover