Norge

Jennie Wallin og Stig Eriksson klatret til topps i ung alder

Jennie Wallin (29) forteller at hun aldri har satt seg ned og tenkt at «jeg skal bli leder».

Jennie Wallin er ett av leder- talentene som konsulentselskapet Capgemini vil satse på. Foto: TORUNN BRÅNÅ

 • Frøydis Braathen
  Frøydis Braathen
  Journalist

Men på finurlig vis, og uten at hun har hatt det bevisst på agendaen, har hun flere ganger havnet i lederroller likevel. Hun har rukket opp hånden, hatt meninger, vært engasjert. Og så, vips! Sitter hun i en sjefsstol.

Som lagkaptein på fotballaget, både i Sverige og i USA. Som destinasjonssjef for Scandorama i alpene, som guide og som prosjektleder i sin forrige jobb i statistikkselskapet IMS Health.

Prosjektleder etter 3 måneder

- Ofte har jeg opplevd at jeg har involvert meg så mye i prosjekter at jeg ender opp som teamleder, selv om det i utgangspunktet ikke var jeg som skulle ha den rollen. Det hendte også da jeg begynte i Capgemini. Etter bare tre måneder fikk jeg prøve meg som prosjektleder. Det er jo veldig motiverende, og jeg synes det er et kjempepluss at arbeidsgiveren gir deg den tiltroen, sier Wallin.

Wallin har dessuten konkurrert i idrettsgrenen Cross country i USA og tror konkurranseinstinktet har bidratt til at hun blir satt i lederstillinger.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Leder for 100 personer

Da hun var 27 år gammel, ble hun tilbudt lederstillingen for TAG, programmet for nyutdannede i Capgemini, med over 100 personer involvert.

- Først tenkte jeg «klarer jeg dette?». Men så fikk jeg en klapp på skulderen av sjefen min, som sa at «det her går bra». Det skal faktisk ikke mer til før man får troen på det selv, mener Wallin.

Fikk beskjed om å si nei

I starten av lederkarrièren hos Capgemini kikket Jennie Wallin i kalenderen sin og fant ut at det ikke var et eneste ledig hull. Viktige møter overlappet hverandre. Hun hadde engasjert seg i så mange prosjekter at hun rett og slett ikke hadde tid til alle.

Wallin kjente at energien hun kokte over med i starten, var på vei ut av kroppen som dampen fra en vannkoker. Hun ba sjefen om en rådgivningstime for å få hjelp til å prioritere.

- Jeg fikk beskjed om å sette en grense for meg selv. Uansett hvor spennende prosjektene er, kommer du til et punkt der det ikke er plass til mer på timeplanen, sier Wallin.

- Det har vel vært den viktigste erfaringen min så langt: Å få til en balanse mellom jobb og fritid. Å takke nei til prosjekter hvis jeg ikke har tid, selv om jeg har lyst til å si ja. For hvis du er så engasjert at du vil være med på alt, vil du til slutt miste gnisten, sier Wallin.

- Har det vært utfordrende å lede eldre, mer erfarne medarbeidere når du selv er ung?

- Jeg har tenkt på om jeg som ung og kvinne har hatt større utfordringer, og jeg tror nok av og til at jeg har måttet gi litt ekstra for å få like stor respekt. Men det har ikke vært noe stort problem jeg har tenkt mye på, sier Wallin.

— Har alltid vært sosial

Allerede på barneskolen var Stig Eriksson (28) så målbevisst at han sto opp tidligere for å trene alpint før han skulle på skolen.

På slutten av videregående løp han heller rundt i skogen med en tung sekk på ryggen for å trene seg til å bli fallskjermjeger i militæret, enn å feire russetiden.

- Disse eksemplene kan jo få det til å høres ut som om jeg var en sosial outsider, men det var jeg forhåpentlig ikke. Jeg har alltid vært sosial, hatt et bredt nettverk av venner og drevet med mange aktiviteter. Men jeg har også vært ekstremt nysgjerrig, engasjert og utålmodig, sier Eriksson.

26 år gammel fikk han jobben som markedssjef i Rema 1000. Før det hadde han allerede rukket å jobbe som fallskjermjeger i militæret, fullført en bachelorgrad på BI, jobbet i Ernst & Young og i Procter & Gamble.

Satt seg høye mål

Helt siden han var liten har Eriksson satt seg høye mål, og han har nådd mange av dem. Da han skulle inn i militæret, tok han ikke den enkleste utveien.

- Jeg tenkte «hva er det mest spennende og utfordrende jeg kan søke meg til?». Han landet på fallskjermjeger og startet i god tid med å trene seg opp. Mens klassekameratene subbet rundt i møkkete russedresser etter lange netter på Tryvann, tvang Stig seg opp tidlig om morgenen for å løpe rundt med en tung sekk i skogen.

Nedtur

Etter tre år på BI fikk han jobb i rådgivningsavdelingen til Ernst & Young, i konkurranse med flere av mastergradsstudentene. Igjen hadde han satt seg et mål, nådd det, og var utålmodig etter å komme i gang. Men så fikk han beskjed av sjefen sin:

«Du må lære deg én ting: Lytt, lær - og lever. I den rekkefølgen».

- Det var en nedtur der og da. Jeg følte at jeg hadde mislykkes. Men i ettertid ser jeg at det er en av de viktigste tilbakemeldingene jeg har fått, og jeg er veldig takknemlig for at sjefen min tok seg tiden og bryet med å fortelle meg det jeg trengte å høre, forteller Eriksson.

Viktigst å ha det gøy

Etter en tid i konsulentselskapet, og hos Procter og Gamble i Sveits, ble han markedssjef i Rema 1000, 26 år gammel.

- Jeg er blitt litt mer tålmodig i dag. Det er ikke sånn at jeg vil videre med det samme. Jeg er nok litt mer balansert, jeg har fokus på å bli en god leder og på hvordan jeg vil leve, i stedet for på prestisje. Det var den største feilen jeg gjorde i de første jobbene mine: Jeg tenkte på hva jeg burde gjøre for karrièren, i stedet for å lytte til hva jeg trives med og synes er gøy, sier Eriksson.

 1. Les også

  Dette bør unge ledere vite

 2. Les også

  Slik ødelegger Twitter og Facebook din arbeidsdag

Stig Eriksson ble markedssjef i Rema 1000 da han var 26 år gammel. Foto: TORUNN BRÅNÅ

Flere artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  Jimmy løper 20 maraton på 20 dager: – Det vil komme et punkt hvor alt gjør forferdelig vondt

 2. KULTUR
  Publisert:

  Slik skal Norsk litteratur presenteres under verdens største bokmesse

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  27-åringen har ansvar for 750 millioner kroner

 4. OSLO
  Publisert:

  Sover i telt for å kjøpe leilighet

 5. DEBATT
  Publisert:

  Bak kassaapparatet lærer jeg service i større grad enn i legeyrket.

 6. SID
  Publisert:

  Jentene byttet ut Iphone med «mursteiner»: – Det er lettere å tenke, og vi er blitt mer sosiale