Norge

Kristin-saken: Vitne pekte ut tiltalte som «Lågendalsmannen»

– Da han kjørte forbi meg med mopeden for tredje gang ble jeg redd. Han kjørte forbi en fjerde gang. Han må ha stått og ventet, sa vitnet.

Etter et vitne beskrev mannen hun så i veikanten, ble denne tegningen laget. I retten fredag sa vitnet dette om mannen hun så: – Jeg synes han var litt skummel. Han hadde bustete hår og så irritert ut. Han så ikke noe snill ut.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Larvik-kvinnen var ferdig på jobben på Lågendalspakkeriet på Svarstad, og syklet hjem den ettermiddagen Kristin Juel Johannessen ble borte.

Fredag formiddag møtte hun som vitne i Borgarting lagmannsrett for å fortelle om det hun observerte på sykkelturen for 17 år siden.

  • Politimann i Kristin-saken: Det verste jeg har opplevd

Ble redd

– På veien så jeg en mann som stod og røykte. Litt senere så jeg at han kom gående mot meg på min side av veien. Han kikket ned i grøfta. Jeg trodde han så etter tomflasker. Så litt senere ble jeg forbikjørt av moped. Litt senere så jeg mannen en gang til i veikanten. Da han kjørte forbi med moped for tredje gang, ble jeg redd. Jeg syklet så fort jeg kunne, forklarte kvinnen.

Da han kjørte forbi med moped for tredje gang, ble jeg redd. Jeg syklet så fort jeg kunne. Kvinnelig vitne.

Hun forklarte at det hverken var bebyggelse eller andre mennesker å se på de stedene hvor hun syklet forbi denne mannen, eller da hun ble forbikjørt av mopeden.

Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999.

– Jeg synes han var litt skummel

– Jeg synes han var litt skummel. Han hadde bustete hår og så irritert ut. Han så ikke noe snill ut. Han gikk med venstre hånda knyttet, om det var en kniv eller noe vet jeg ikke. Da ble jeg redd. Han hadde på seg grå collegegenser og mursteinsfarget bukse, forklarte hun.

Hun svingte av hovedveien for å ta en snarvei hjem. På en gangvei der ble hun for fjerde gang forbikjørt av den samme mopeden.

9. august 1999 avsluttet politiet åstedsundersøkelsene etter drapet på Kristin Juel Johannessen.

– Han må ha stått og ventet

– Han må ha stått og ventet. Jeg husker dette veldig godt, forklarte vitnet. Hun traff samboeren som var ute og luftet hunden, like før hun kom hjem.

-Jeg forklarte hva jeg hadde opplevd. Jeg skjønte at det var noe som det ikke skulle være med denne mannen. Jeg tror de fleste andre også ville ha blitt redd hvis de hadde opplevd noe sånt, sa kvinnen.

Hun forklarte at mannen hadde en ryggsekk med spesielle ringer på.

Politiet mener at Kristin Juel Johannessen ble drept i timene etter at kvinnen som syklet hjem fra jobben hadde kommet hjem og gjort sine observasjoner.

Allerede dagen etter drapet ble kvinnen avhørt av politiet. I samtale med Harald Nygård, som arbeidet som rettstegner i VG og som også bisto politiet i kriminalsaker, beskrev hun mannen.

-Det var en god tegning

-Det var en god tegning. Han var god til å tegne. Men mannen jeg så hadde kanskje litt mer skjegg, eller var ubarbert, sa vitnet.

Tegningen av den såkalte Lågendalsmannen ble deretter offentliggjort. Flere i området mente at tegningen lignet på mannen som nå sitter på tiltalebenken.

Den tiltalte har sagt at han ikke kjørte på de veiene hvor kvinnen sier at hun så ham flere ganger, ikke langt unna stedet hvor Kristin Juel Johannessen ble funnet drept.

Pekte ut Lågendalsmannen

På en fotokonfrontasjon hos politiet i mars 2000 fikk vitnet se bilder av 12 personer, blant dem mannen som nå er tiltalt.

Hun pekte ut 39-åringen som nå er tiltalt som Lågendalsmannen.

Les mer om

  1. Krim
  2. Drap