Norge

Fortsatt dødt løp i Storbritannia

Dagen før valget i Storbritannia er det fortsatt tilnærmet dødt løp mellom Labour og De konservative på meningsmålingene.

Verken Ed Miliband eller David Cameron har greid å tilrive seg noe overtak i kampen om å bli Storbritannias neste statsminister. I morgen går britene til valgurnene. Foto: OLI SCARFF

 • Aftenpostens redaksjon

På TNS' måling offentliggjort onsdag, får De konservative en oppslutning på 33 prosent, mens Labour får 32. Det er 1 prosentpoeng ned for begge fra målingen forrige uke. I YouGovs måling ligger imidlertid begge partiene helt jevnt med 34 prosents oppslutning hver. Det er en framgang på 1 prosentpoeng fra forrige måling.

Det er derfor fortsatt helt åpent om det blir opposisjonslederen, Labours Ed Miliband -eller nåværende statsminister, David Cameron som skal styre Storbritannia de neste fem årene.

Dermed ligger det an til at valget i Storbritannia blir det jevneste på mange år, og alt tyder på at britene må belage seg på en ny koalisjonsregjering.

Liberaldemokratene, som nå er i regjering sammen med De konservative, har uttalt at de vurderer samarbeid med valgvinneren, uansett hvem det blir. Sentrumspartiet har ligget på om lag 8 prosent på målingene den siste tiden.

Det innvandringskritiske partiet UKIP ligger an til å få om lag 14 prosent av stemmene ifølge et gjennomsnitt av onsdagens målinger, men vil trolig ikke være ønsket samarbeidspartner i noen koalisjonsregjering.

Den store vinneren så langt i den britiske valgkampen, er det skotske nasjonalistpartiet SNP -ledet av Nicola Sturgeon. Partiet ser ut til å få nærmeste 50 seter i det britiske parlamentet, mot seks seter idag.

Labour og SNP kan fort bli den største koalisjonen etter valget, men Labour-leder Ed Miliband har hittil i valgkampen hardnakket hevdet at det er uaktuelt å inngå noe formelt samarbeid med de skotske nasjonalistene.

LES OGSÅ:

 1. Les også

  Kommentar: De to store i britisk politikk mister grepet

 2. Les også

  Hun kan avgjøre det britiske valget

 3. Les også

  Ta testen: hvem av dem ville du valgt?

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Corbyn haler innpå: Så liten har forskjellen aldri vært

 2. VERDEN
  Publisert:

  Meningsmålerne, velgerne og samtlige partier. Alle er tapere i det britiske valget.

 3. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  Johnsons plan er å knuse Labours røde mur. Den ser ut til å virke.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Valgsjokk i Storbritannia: Statsminister Theresa May mister flertallet

 5. VERDEN
  Publisert:

  Mays forsprang krymper kraftig

 6. VERDEN
  Publisert:

  Johnson leder soleklart på målingene før nyvalget. Her er 6 ting som kan ødelegge festen.