Norge

Ungdommer bet og sparket politi i Bergen

Politifolk ble slått og sparket, og flere ungdommer sprayet med pepperspray under russebråk i Glasskaråsen i Bergen. Syv personer ble arrestert.

Rundt ti politipatruljer rykket ut til festen natt til søndag. Her er en politimann som hadde med seg skjold.
  • NTB

Politiet i Hordaland meldte natt til søndag om at en fest i Glasskaråsen var ute av kontroll, og at de sendte en patrulje dit. Det betegnes som en slippfest for russen på en privat adresse.

– Da politiet kom til stedet, meldte de raskt om at det var 60–70 ungdommer der og fullstendig kaos. De ba om å få snakke med eier, men så ble stemningen så aggressiv at de måtte trekke seg ut og be om assistanse, sier operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt til NTB.

– Først begynte ungdommen å kaste flasker mot politiet, så steiner og til slutt gikk de løs på en politibil og tjenestemenn, sier Magnussen.

– Aggressivt

En av politifolkene ble bitt i fingeren, mens en annen ble angrepet med pepperspray og sparket, mens han lå nede i basketak med en av ungdommene. Begge ble sjekket på legevakten og kom fra natten uten skader.

Politiet melder at «en del ungdommer er pepret – flere arrestert». Ifølge Magnussen er syv ungdommer satt i arresten, der det jobbes med å få oversikt over hvem som gjorde hva. Magnussen sier tilstandene natt til søndag er noe av det verste de har vært ute for på et russerelatert arrangement.

– Vi ba alle gå fra stedet, men så var det en gruppe som skulle bli igjen. Det er vanskelig å si hvorfor det ble så aggressivt, men vi hadde fem-ti patruljer der for å få kontroll. Hvis det er slik russetiden blir fremover, må noe gjøres, sier Magnussen.

Bråk og fyll

Norge er for alvor inne i russetiden, og politiet i Asker og Bærum mottok natt til søndag flere klager på støy fra russebusser i Sandvika og området rundt Eiksmarka.

– Vi følger opp klagene ved ledig kapasitet, opplyser de.

Politiet i Telemark fikk flere klager på russ både i Skien og Porsgrunn, der politi på stedet påla ungdommene å dempe seg, rydde opp og deretter fjerne seg. På Liertoppen i Buskerud ble to russebusser bortvist etter å ha spilt musikk på «full guffe».

Også i Finnmark meldes det om at flere personer er bortvist fra russearrangement.

Overfylt

De mange russearrangementene tiltrekker seg flere som ikke tilhører avgangselevgruppen. I Halden ble en mann utsatt for vold nær et russetreff på Fredriksten festning, uten at hverken han eller mistenkte gjerningspersoner skal være russ. I løpet av natten måtte politiet bortvise både mindreårige og andre som ikke hørte hjemme på russetreffet.

Politiet i Vestfold melder at en mann i 30-årene fikk et forelegg på 2550 kroner for å ha kjørt med for mange personer i en russebuss ved Sandefjord. Politiet i Asker og Bærum skrev ut to forenklede forelegg og en anmeldelse på grunn av for mange passasjerer i russebusser der, og gjør det klart at de har nulltoleranse for overtredelse av reglene der.

Les mer om

  1. Russetid