Norge

Naboer sliter med å forstå

Politiet har gjort store mengder beslag og leter fortsatt etter stedet der Breivik prøvesprengte de første bombene.

På denne gården bodde Anders Behring Breivik i forkant av terrorangrpene. Anne Pedersen bor kun 100 meter fra gården.
  • Emma Tollersrud

I midten av april rakte Anne Pedersen ut hånden mot den kjekke, unge oslogutten som nettopp hadde flyttet inn på nabogården bare hundre meter unna.

— Velkommen til bygda, sa hun, mens hun humret litt av ideen om den typiske bygutten som ville prøve seg som bonde.

Drøye to måneder senere slås hun tilbake av synet av den ferske naboen på TV-skjermen, utpekt som siktet for å ha gjennomført det verste angrepet på norsk jord siden annen verdenskrig.

- Grusomt å tenke på

Like etter blir Vålstua gård befolket av et omfattende etterforskningsteam. Lyden av flere kraftige eksplosjoner med udetonert sprengstoff har naboene nærmest måttet bli vant til.

Politiet har foreløpig ikke villet kommentere hvor store mengder eller hva slags stoff som går med i disse sprengningene. Det er ansett som den mest forsvarlige måten for å kvitte seg med den store mengden sprengstoff som er funnet, ettersom det ville medføre stor eksplosjonsfare å frakte det.

Etterforskningsarbeidet er krevende, ettersom det er mange bygninger og rom som skal gås gjennom.

- Dette har vært åstedet som har hastet minst, siden det ikke er noe offentlig sted. Det blir ikke ferdig med det første, og det er et omfattende arbeid, sier politiadvokat Pål Hjort Kraby til Aftenposten.

Anne Pedersen har ikke selv vært i kontakt med politiet. Men i dagene etter 22. juli ville pressefolk fra hele verden høre hvordan det var å ha Breivik som nabo.

- Da vi flyttet hit, trodde vi at vi hadde funnet den mest idylliske plassen her. Det er grusomt å tenke på at han har holdt på å planlegge noe slikt like ved, sier hun.

Ville unngå at hun ble mistenksom

På sin side hadde oslogutten Anders Behring Breivik passet på å smile og være akkurat passe hyggelig og rolig overfor Anne Pedersen. Han unngikk typisk småprat og hadde passet på å ta på seg penklærne fra sitt tidligere liv, så som Lacoste-skjorter og andre dyre merkeklær, som han beskriver i det såkalte manifestet. Slik ville han unngå at Anne Pedersen ble mistenksom.

To år tidligere hadde hun med forferdelse oppdaget at den idylliske nabogården var i ferd med å bli en av Norges største hasjfarmer. Et topp moderne anlegg av internasjonal standard skulle være i stand til å produsere 160 kilo hasj, før politiet oppdaget anlegget og arresterte eieren av gården i 2009.

Men for litt over to uker siden var det klart: Bak den idylliske gårdsfasaden skjulte det seg enda mørkere hemmeligheter, som overgikk både hennes og de fleste andres fantasi.

Leter etter prøvesprengningsområde

Politiet har gjort en stor mengde beslag på gården, opplyser Hjort Kraby, men han kan ikke si noe mer om hva slags beslag.

Han bekrefter at politiet leter etter stedet der Behring Breivik gjennomførte sin prøvesprengning, og stedet der han kan ha gravlagt utstyret sitt,

— Vi undersøker hele området for å finne ut hvor han kan ha foretatt disse. Vi har fått noen tilbakemeldinger på steder hvor det kan tyde på at han har hatt prøvesprengninger, men foreløpig har vi ingen sikker konklusjon, sier Hjort Kraby.

Stusset over besøk

Politiet i Hedmark har mottatt mange tips fra lokalbefolkningen i Elverum og på Rena, ifølge Østlendingen.

Tipsene går på observasjoner av Behring Breivik i lokalmiljøet, og fra personer som har vært direkte i kontakt med drapsmannen.

Anne Pedersen har selv sittet og grublet på ting hun har sett. Hun hilste på Breivik bare én gang, men fulgte hun innimellom med på ting som foregikk på gården. Slik har det alltid vært i Åsta, naboene følger med på hverandre og stikker innom titt og ofte, har hun forklart.

Og det var særlig to ting hun stusset over. Det ene var den store mengden kunstgjødsel som ble satt direkte inn i låven og ikke så ut til å bli brukt. Det andre en gjeng som så ut til å komme på besøk.

En dag da hun kjørte forbi fikk hun en vemmelig følelse ved synet av fire-fem menn på vei opp igjen fra gården hans.

— Det kan selvfølgelig ha vært tilfeldig forbipasserende fra Trondheim. Men det var unektelig noe uhyggelig ved dem. Utseende og klær tilsa at de var mennesker jeg er glad jeg ikke omgås.

Noe mer vil ikke Pedersen si om besøket.

Anne Pedersen bor kun 100 meter fra Vålstua gård, der terroren ble planlagt. FOTO: EMMA TOLLERSRUD

Sjokkerte naboer

Politiet bekrefter at de har mottatt lignende tips fra naboer.

— Jeg kan ikke bekrefte om han har hatt slik besøk. Vi er kjent med disse tipsene og arbeider selvsagt for å etterprøve dem. Noe mer kan jeg ikke si, sier politiadvokat Pål Hjort Kraby til Aftenposten.

For Anne Pedersen har synet av disse mennene festet seg. Og blant et vell av tanker som har rast gjennom hodet de siste dagene, har spørsmålet om hvordan det var mulig for Breivik å gjøre alt sammen alene, dukket opp flere ganger.

— Jeg har, i likhet med mange andre, grublet mye over dette, og det har vært mye snakk om det her i bygda, sier hun.

Naboer og lokale beboere er sjokkerte, og mange har sterke meninger om gården, om Åsta og om alle spørsmålene de ikke kan fatte svarene på.

Ble mistenksom

— Jeg tror neppe noen kommer til å ville flytte til Vålstua noen gang, sier Svein Meldieseth.

Han er mannen som Breivik forpaktet bort jorden rundt gården til, og han brukte den til gressdyrking.

Selv om han ikke hadde den ringeste anelse om hva som foregikk inne i våningshuset, angrer han i dag på at han ikke ringte politiet tidligere.

— Jeg begynte å bli mistenksom etter hvert som jeg skjønte hvor hemmelighetsfull han var. Jeg kom aldri inn i huset hans, vinduene var blendet for, han låste alltid døren etter seg, og hvis jeg kom uten å ringe på forhånd, ble han sint. Jeg sa i fra at det ikke går an hvis jeg skal drifte jorden hans. Slik fungerer det ikke her, sier han.

Breiviks første møte med Meldieseth er nevnt i det såkalte manifestet:

«Da vi ruslet ned til feltet var jeg litt bekymret for at han ville legge merke til vifterøret som stakk ut av stuevinduet.»

— Han synes nok at jeg begynte å bli litt brysom og nærgående etter hvert, tror Meldieseth.

«Så lenge han lurer rundt på eiendommen min, kommer han til å sakte meg ned betydelig, siden jeg må ta ekstra sikkerhetstiltak,» heter det i også i det såkalte manifestet.

Lever på overtid

Meldieseth sier han var nær ved å bryte inn midt under de siste dagers hektiske finpussing før angrepet fredag 22. juli. Tirsdag og onsdag var han nær ved å banke på døren.

— Jeg hadde et par spørsmål jeg gjerne ville stille Breivik da jeg var innom gården hans på kvelden. På vei mot døren hans så jeg en svær hvit kassebil, på størrelse med hvit minibuss, som sto utenfor, så jeg tenkte at han sikkert hadde besøk og at han sikkert ikke hadde tid til å svare meg. Da jeg kom tilbake dagen etter sto den der fortsatt, og jeg valgte fortsatt å vente. Nå ser jeg at den avgjørelsen kanskje har reddet livet mitt. Jeg føler jeg lever på overtid, sier han.

- Litt for høflig

Meldieseth gjorde seg ganske raskt opp en mening om at Breivik var høflig, men nesten litt for høflig. En typisk bygutt som bukket og nikket, slik de aldri gjør på landsbygda, forklarer han.

— Det var tydelig at han prøvde ut noe han ikke hadde noe peiling på, sier Meldieseth.

Han hadde fra før stusset over Breiviks jordbruksplaner og forsøkte å forklare ham at grønnssaksdyrking virket nokså fånyttes på den steinrike jorden rundt gården.

— Da begynte blikket hans å flakke, og han nevnte plutselig noe om en gård han ville kjøpe på Røros i stedet, enda det er langt vanskeligere å dyrke noe i den kalde jorden der oppe, sier han.

Nøye planlagt gjødselinnkjøp

Til å lage bomben har Breivik trolig benyttet gjødseltypen 2700, som kun inneholder nitrogen, ifølge Hedmark Forsøksring. I tillegg hadde han ifølge nabo Svein Meldieseth kjøpt inn en type suppleringsgjødsel av typen 0517 med kun fosfor og kali, som ikke gir noe vekst alene.

Daglig leder Harald Solberg i Hedmark Forsøksring antyder at Breivik mest sannsynlig har planlagt gjødselinnkjøpene svært godt.

— Hvis formålet var å dyrke poteter og grønnsaker er det uaktuelt å bruke kun ren nitrogengjødsel. Det har han tydeligvis tenkt på, og derfor bestilte han dette suppleringsgjødselet som et skalkeskjul for å ikke vekke unødig oppmerksomhet, sier Solberg.

Selv mener han det var få forunt å forstå formålet på forhånd, men han tror likevel at kunstgjødselleverandører vil stusse mer på lignende bestilling i fremtiden.

— Alt tyder på at dette var et engangstilfelle som overgikk de flestes fantasi. Geofarm var en bedrift godkjent for landbruksproduksjon, og innkjøpet var derfor helt berettiget, sier Solberg.