Norge

Delfinfint

En delfin står på halen og snuser inn høstluften innerst i Bestumkilen. Fra skotske farvann har den fulgt etter brisling og andre godsaker inn Oslofjorden.

Med litt flaks kan du oppleve delfinene i Oslofjorden i en måned til. Her plasker en springerdelfin innerst i Bestumkilen.
  • Forf>svein Erik Furulund (foto)

— Fantastisk, morsomt, sier Kjell Granly begeistret. I går formiddag ble han overrasket av en flokk på fem-seks lekne delfiner ikke langt fra Granlys campingvogn i strandkanten i Bestumkilen. Aldri har han sett maken, bortsett fra på sørlige breddegrader. - Det er en springer, den er nydelig, fastslår professor i marinzoologi Karl Inne Ugland på Blindern etter å ha sett bilder av dem.

Hopper høyt.

Springerdelfinene hopper gjerne høyt over vannflaten, i motsetning til niser som nøyer seg med å vise ryggen. Springere kommer fra farvann i Nordsjøen mellom Norge, Danmark og England. Men i dagene fremover og kanskje i en hel måned kan de beundres av folk ved Oslofjorden. Professoren forteller at det slett ikke er uvanlig at delfiner svømmer så langt inn i landet, det skjer hvert eller hvert annet år.

Menneskekjære.

Delfiner er tillitsfulle dyr som gjerne tar kontakt med mennesker. De kommer opptil båter, men er heller ikke fremmed for å boltre seg helt inntil strandkanten. Professor Ugland forteller at ifølge et sagn om guden Apollon har delfiner et spesielt forhold til mennesker:Apollon skulle over havet. For ikke å bli gjenkjent som gud, iførte han seg en forkledning. Da sjøfolk så at han var pent kledd, trodde de at han var en mann med mange penger og planla derfor å drepe ham. Da Apollon skjønte det, kastet han sjøfolkene på havet - og de ble delfiner. Derfor redder delfiner mennesker fra drukning ved å puffe dem på land, eller de svømmer i sirkler rundt mennesker for å redde dem mot hai.