– En usedvanlig kraft
Krigshelten Gunnar Sønsteby (88) minnes sin venn Jens Chr. Hauge som en usedvanlig kraft i ledelsen av Milorg under krigen.
Sønsteby og Hauge arbeidet sammen i motstandsbevegelsen og var nære venner. Gunnar Sønsteby besøkte Jens Christian Hauge for noen dager siden.
– Da var jeg der bare en halvtime, så ble han trøtt. Da skjønte jeg at det ikke var lenge igjen. Han sovnet inn stille og fredelig, sier Sønsteby til NTB.
De to hadde mye med hverandre å gjøre, både i forbindelse med Kompani Linge og i oppbyggingen av Hjemmefrontmuseet etter krigen.
– Han var en kraft, med både intelligens og fornuft. Han sto i ledelsen av 40.000 mann i Milorg, og gjorde det klinkende klart at vi sto under ledelse av regjeringen i London. De som ikke aksepterte det, kunne ikke være med, sier Sønsteby.
Den demokratiske forankringen var svært viktig, ikke minst da freden kom.
– Dette var veldig viktig for regjeringen i London. Ingen militære grupper fartet rundt i Norge på egen hånd da krigen var slutt. I løpet av natten fikk man en ny sivil ledelse til erstatning for naziførerne rundt om i landet, sier Sønsteby.
Han karakteriserer Hauge som en stor humorist, en usedvanlig morsom og hyggelig venn. Han kunne brukes til en hvilken som helst jobb, sier Sønsteby.
– Da det sto fast på Nationaltheatret, ble han formann i styret, han var i mange år formann i styret i SAS og var med i oppbyggingen av statsbedriftene Kongsberg og Raufoss, sier Sønsteby.
Jens Chr. Hauge har vært taus om sine erfaringer fra krigen, men alle som har ventet på hans versjon av krigshistorien skal få svar, mener Gunnar Sønsteby.
– Alt Hauge sto for er nedskrevet. Det er helt utrolig. Historikeren som skriver memoarene hans har fått tilgang til absolutt alt, sier Sønsteby til NTB.