Politiet ser ingen kobling mellom Tengs-siktet og uløst drapsgåte

En mann er mistenkt for å ha drept både Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Han knyttes ikke til det uløste drapet på Trude Espås i 1996, ifølge politiet.

Aktor Unni Byberg Malmin etter fengslingsmøtet i Sør-Rogaland tingrett for mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for draper på Tina Jørgensen.

Onsdag pågrep politiet en 50 år gammel mann. Han er siktet for drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995. Mannen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger fem år etter.

Bare ett år etter at Tengs ble drept, ble en annen kvinne funnet drept i Geiranger. Tross omfattende etterforskning har ikke politiet klart å pågripe noen person for drapet på Trude Espås i august 1996.

Yngve Skovly leder etterforskningen av Trude Espås-saken. De har fått navnet til mannen som er siktet for drapet på Tengs, sier han til Aftenposten.

– Er den nye utviklingen i Tengs- og Jørgensen-saken interessant for dere?

– Når vi har en sak med en ukjent drapsmann, vil det alltid være aktuelt å sjekke enhver moduskandidat nærmere. Men etter det jeg kjenner til, har vi ikke navnet hans i materialet vårt fra tidligere, sier Skovly.

Ingen fullstendig DNA-profil

Politiet har sikret seg biologisk materiale i Espås-saken, sier Skovly. Men det finnes ikke noen fullstendig DNA-profil.

– Men utviklingen går raskt, så kanskje det vil være mulig i fremtiden, sier han.

Politiet får tips om Espås-saken med jevne mellomrom, forteller Skovly. Særlig når det omtales i mediene.

– Dessverre har det så langt ikke gitt noen resultater.

– Ikke grunnlag for undersøkelser

Rettskommentator Inge D. Hanssen skrev tidligere fredag i Aftenposten at han regner med at politiet sjekker siktede også opp mot dette tredje, uoppklarte drapet.

«Jeg tar neppe feil om politiet vil ettergå siktedes bevegelser på det tidspunkt Trude Espås ble drept», skrev han.

Men politiinspektør Unni Byberg Malmin sier de ikke ser noen kobling mellom siktede og Espås-saken.

– Vi gjør ingen undersøkelser av den siktede opp imot Trude Espås-saken. Vi har ikke noe grunnlag for det, og det har ikke vært et tema i etterforskningene. Det vil heller ikke være aktuelt, sier hun til Dagbladet.