Norge

Ekstremværet Gyda herjer. Flere fjelloverganger og ferger rammet av uvær.

Ekstremværet Gyda er her, og i nord stanser vindkast på over 40 sekundmeter fergene. Fjelloverganger i nord og sør er stengt eller har kolonnekjøring.

Flere veier, deriblant riksvei 15 over Strynefjellet, er stengt onsdag morgen.
 • Torkjell J. Trædal
  Journalist
 • NTB

Ekstremværet har startet sine herjinger over store deler av landet. Det blåser kraftig langs kysten av Møre, Trøndelag og Nordland, noe som trolig førte til at et hurtigruteskip fikk en lett grunnstøting natt til onsdag. Ingen ble skadet, men skipet fikk skader på skroget.

Fartøyet kom seg til havn i Måløy uten problemer, melder VG. Det var 398 personer om bord.

– Det er meldt om en grunnberøring, men det er ikke rapportert om at de trenger bistand eller at skipet er skadet eller har tatt inn vann, sier vakthavende redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Viste opplyser at det natt til onsdag var svært krevende vær i området.

Redningsskøyten Bergen Kreds har bistått Hurtigrutens skip Fridtjof Nansen med å legge til kai og fortøye ved Trollebø kai i Måløy etter grunnberøring i natt.

På øyværene Røst og Værøy utenfor Lofoten kan folk vente seg elleve meter høye bølger, skriver NRK. Flere ferger over Vestfjorden er allerede innstilt. Ifølge værtjenesten portwind.no er det målt vindkast over 40 meter pr. sekund i Stamsund i Lofoten.

Gravemaskinfører tatt av ras

Onsdag gikk det et ras mellom Naustdal og Stavang i Sunnfjord kommune. Raset dro også med seg en gravemaskinfører. Det var NRK som først omtalte hendelsen. Inne i gravemaskinen satt Svein Skjærli.

– Plutselig ble maskinen veldig liten. Jeg hadde ikke mye kontroll, sier Skjærli til NRK.

Gravemaskinen forsvant flere meter nedover bakken før den stoppet. Gravemaskinføreren kom seg ut av maskinen og kom seg ut av området.

– Det satte en støkk i meg, men jeg tåler en støyt, sier han.

Flere hendelser

På Gjøra i Sunndal kommune evakueres to hus på grunn av en ispropp i elven Driva.

«På E10 Veggfjellet mellom Bjerkvik og Evenes flyplass har en buss blåst av veien. Den er ikke til hinder for trafikken», skriver veitrafikksentralen nord på Twitter.

Politiet i Nordland skriver på Twitter at i Sortland skal en semitrailer ha mistet deler av taket i den kraftfulle vinden. En barnehage i nærheten har fått beskjed om å holde barna innendørs.

De skriver også om svart glatte veier på E6 mellom Korgfjelltunnellen og Majavatn. Alt av mannskap er ute for å strø veien, men det blir is igjen like fort som de strør. Bilder med piggfrie dekk bør vente med å kjøre på denne veien, skriver de.

I Kåfjord har et vogntog kjørt av veien og ut i et islagt elveleie. Det skal være forholdsvis store materielle skader på vogntoget, som er lastet med fisk. Fører er fraktet til legevakt for sjekk, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

I Ålesund har Redningsselskapet vært ute for å ta hånd om en jolle som slet seg i vinden og drev ute på havet.

Adresseavisen melder at både sørgående og nordgående hurtigrute blir liggende til kai i Trondheim på ubestemt tid på grunn av uværet.

I Molde stenger selvteststasjonen på Reknes både onsdag og torsdag grunnet uværet, skriver kommunen på egne nettsider.

Bølger høye som lavblokker

Vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt varsler liten til full storm flere steder fra Stad til Nordland.

– Det blir bølger på rundt elleve meter utenfor Lofoten vest for Røst og Værøy onsdag.

Utover dagen vil de høyeste bølgene treffe lenger sør, utenfor Møre og Romsdal og Trøndelag. De kan bli omkring 9 meter høye.

På veiene merkes også uværet, samtidig som det tas hensyn til den ekstreme rasfaren.

Riksvei 13 Vikafjellet, riksvei 15 Strynefjellet og fylkesvei 53 Tyin-Årdal er stengt. På riksvei 52 Hemsedalsfjellet er det svært glatt, men veien er åpen.

Fv 611 ved Areklett i Sunnfjord er stengt på grunn av ras.

Klare for flomdemping i Midt-Norge

Flere av Statkrafts vannkraftanlegg i Trøndelag og Møre og Romsdal er rigget for å dempe flommen som følger med ekstremværet. Toppen er ventet torsdag ettermiddag.

Det er fare for opphoping av is i vassdragene, skriver Statkraft i en pressemelding.

– Denne type vær er vi uvant med i Norge vinterstid, og vi er veldig sårbare for endringer i temperatur og nedbør. Vårt fokus nå er å dempe flom og holde kraftverkene i drift, sier produksjonsleder Kåre Hønsi i Statkraft region Midt-Norge.

Det ventes store vannmengder blant annet i Selbu og Surnadal kommune.

– Vi venter 600 kubikkmeter i sekundet inn i Selbusjøen på det meste. Vi kjører derfor kraftverkene i Nidelva for å få ut en del vann i forkant, sier Hønsi, og forteller at det foreløpig ikke er ventet overløp fra vannmagasinene.

Postbudene kjemper mot været

Postbudene kjører kun om det er forsvarlig, opplyser Posten om værutfordringene i nord. I Beiarn, Lofoten, Finnsnes og mange andre steder, uteblir posten i dag.

Det siste døgnet har kraftig vind, regn, is og glatte veier ført til innstilte båtruter, stengte broer og stengte veistrekninger. Værforholdene gjør at posten kan bli forsinket med opptil to døgn enkelte steder. Det gjelder alt fra brev og pakker til reklame, aviser og gods – blant annet medisin, skriver Posten i en pressemelding.

– Vi forsøker etter beste evne å få levert ut all post, men hensynet til værforholdene og sikkerheten til de ansatte må komme først, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen.

Forsinkelsene blir størst i Lofoten, Vesterålen og ytre strøk, inkludert Senja. Det kan også bli forsinkelser i Rana, Narvik, Steigen, Brønnøysund, Finnsnes, Indre Troms og Harstad. Båtrutene på Helgeland er kansellert, så øyene får ikke post.

 1. Les også

  Fire år siden sist det ble sendt ut rødt farevarsel for nedbør. Onsdag kommer «Gyda» til å treffe Møre og Romsdal og Trøndelag.

Les mer om

 1. Ekstremvær
 2. Vær
 3. Gyda
 4. Sør-Trøndelag