Norge

- Schumann var paralysert

NOKAS-tiltalte Lars-Erik Andersen hevder Kjell Alrich Schumann var som lammet etter skuddene mot politiet.

  • Kjetil Kjetil Olsen

— Jeg ropte "Kjør!". Schumann satt paralysert i førersetet og sa gang på gang: "Dem begynte å skyte, dem begynte å skyte."Slik beskriver Lars-Erik Andersen (29) de første sekundene inne i ransbilen på vei vekk fra Domkirkeplassen i Stavanger.

- Kaos og frykt

Andersen har forklart NOKAS-etterforskerne at både ranet og flukten var preget av kaos, forvirring og frykt.Selv var han sikker på å dø under skuddvekslingen med politiet:

  • Vi satt klare i Range Roveren og ropte til Schumann som skulle kjøre bilen. Han sto ute og skjøt mot politiet, og var som paralysert da han til slutt satte seg inn. Jeg satt i fosterstilling og ventet på at kulene fra politiet skulle treffe meg.I et flere timer langt politiavhør som ble foretatt i forrige uke, peker han ut Kjell Alrich Schumann som mannen som avfyrte skuddet som drepte politimannen Arne Sigve Klungland under ranet av tellesentralen i påsken 2004.

Sikker

Schumann nekter fortsatt enhver befatning med ranshandlingen.- Han har hatt mulighet til å fortelle om dette selv. Nå må Schumann stå for det han har gjort, jeg skal stå for det jeg har gjort. Og jeg er helt sikker på at det var han som skjøt med AG 3-geværet, skal 29-åringen ha forklart politiet.Lars-Erik Andersen som i hele varetektsperioden og under rettsforhandlingene i tingretten har nektet for å ha noe med saken å gjøre, innrømmer nå at han ble hentet inn som pengebærer.

- Ville ha en enkel jobb

— Jeg ville ha en enkel jobb, og var stadig i kontakt med David Toska for å se om han hadde noe til meg. Da han spurte meg om å være med på en jobb for å bære og pakke penger svarte jeg "ja", skal Andersen ha forklart politiet.Etter det Aftenposten.no kjenner til, begrunner Andersen sin medvirkning i ranet med at han hadde narkotikagjeld på flere hundre tusen kroner, og så ranet som en mulighet til å bli gjeldfri.I sin politiforklaring skal Andersen gå langt i å beskrive sin rolle i ransplanlegging og gjennomføring, men utpeker ikke andre deltakere enn Kjell Alrich Schumann, foruten David Toska og Johnny Thendrup, som selv har innrømmet NOKAS-ranet. Andersen benekter at han selv bar våpen, og har forklart politiet at han selv ikke har fått noe av ransutbyttet på 57 millioner kroner.NOKAS-etterforskerne ønsker nå å få samtlige av de tiltalte i nye avhør før ankesaken.Hittil har ingen av de andre tiltalte og domfelte i NOKAS-saken valgt å følge Andersens eksempel.

Les også

  1. Ingen NOKAS-tiltalte vil avhøres på nytt

  2. Tiltalt for ranet på Posten

  3. Andersen hudflettes etter tilståelse

  4. Anker straffeutmåling for tre NOKAS-dømte

  5. Tiltalte tidde av lojalitet

  6. - Orket ikke tie om drap

  7. Våger ikke røpe drapsmannen

Her sitter Lars Erik Andersen i NOKAS-lokalene og pakker penger. Andersen skal i politiavhør ha pekt ut seg selv som raneren i midten av videobildet.
Ifølge Lars-Erik Andersen satt hele ranslaget hjemme hos David Toska kvelden før NOKAS-ranet og så på DVD-filmer, blant annet den danske "I Kina spiser de hunder". Den voldsfylte actionkomedien beskriver blant annet et mislykket bankran.