Rolls-Royce-rot i Bergen

I over syv år har den smekre Rolls-Roycen stått parkert på Flesland. Den var nær ved å bli hittegods.

— Vi håper ikke flere slenger fra seg biler i p-husene, og lar dem stå der i årevis. Rolls'en har vært en sann plage for oss, sier markeds- og terminalsjef Alf Sognefest i Avinor på Flesland til Bergens Tidende.

I desember 1998 parkerte de britiske brødrene Hugh og Adrian Lyall sin kongeblå Silver Shadow 1967-modell i parkeringshuset på Flesland.

— Det kan være praktisk å ha en bil stående på Flesland neste gang vi lander i Bergen, sa de velbeslåtte herrene den gangen.

Lyall-brødrene har flere Rolls'er stående på diverse flyplasser i Europa - blant annet flere steder i England, i Paris og Monte Carlo. De sier selv at de foretrekker egen bil fremfor drosje og leiebil.

Men det er ikke blitt mer business i Bergen for brødrene. Syv år - og 200.000 parkeringskroner - senere sto den der fortsatt, og Avinor var nær ved å levere den til politiet som hittegods. Men nå kan doningen endelig komme til heder og verdighet igjen - kanskje.

Tolltull

For nå har Avinor overtatt kjøretøyet, som de planlegger å bruke som VIP-bil på Flesland. I bytte for bilen fikk Lyall-brødrene etttergitt parkeringsavgiften på 200.000 kroner.

Men Tollvesenet krever også sitt. Hvis bilen skal føres inn til Norge, må det betales moms og avgifter. Selv om bilen er en 67-modell, mener tollerne at den ikke var veteranbil da den kom til landet. I så fall ville avgiftene bortfalt.

— Tollvesenet mener bilen kom ulovlig inn i landet før den var 30 år, og vil ha avgifter deretter. Vi håper å få gjennomslag for vårt syn om at tidspunktet da vi overtok bilen må legges til grunn for avgiftsberegningen, sier Sognefest til Bergens Tidende.

Dårlig bytte

Selv om tolltvisten løser seg, blir bilkjøpet en dyr fornøyelse for Avinor. En Rolls-Royce-mekaniker sier til BT at det fort kan koste et par hundre tusen kroner til å få sølvskyggen i brukbar stand. Dessuten bruker den et par liter på milen.

Det betyr at Avinor vil ha brukt flere hundre tusen kroner på en bil som ifølge Rolls-Royce-kjennere er verdt mellom 20 og 30.000 kroner. Men før ordfører Friele eller andre viktigheter kan ta plass i baksetet, vil Alf Sognefest gjerne ha originalnøklene til bilen.

De har nemlig Hyall-brødrenes butler rotet bort.

En bil av denne typen - en 1967-modell Rolls-Royce Silver Shadow - har skapt virkelig hodebry på Flesland.