Norge

- Forbud er vanvittig

  • Forf>olav Hasselknippe (foto)
Lege Wasim Zahid mener inngifte er sosialt akseptert i mange miljøer og at et forbud mot ekteskap mellom søskenbarn vil ramme tusenvis som ikke er ofre for tvangsekteskap.
  • Det grunn til å advare folk, men et eventuelt forbud mot søskenbarnekteskap, er vanvittig, sier Wasim Wasim Zahid, lege med pakistansk bakgrunn.

— Forskning viser at det er økt risiko for misdannelser hos barn av inngifte-foreldre. Derfor er det grunn til å advare og å informere folk, men et eventuelt forbud mot søskenbarnekteskap, er vanvittig, sier Wasim Zahid, lege ved Sykehuset Buskerud i Drammen. Han er gift, men utenfor familien.

- Krav på tillit.

Zahid opplyser at kvinner som blir gravide etter 38 år, har økt risiko for å føde barn med Downs syndrom, og kvinner som drikker alkohol i svangerskapet, har økt risiko for å føde barn med føtalt alkoholisk syndrom (mentalt tilbakestående).- Allikevel vil ingen politiker i Norge finne på å forby kvinner over 38 år eller kvinner som drikker alkohol, å bli gravide. Man har tillit til at voksne, fornuftige mennesker treffer sine valg og selv vurderer risikoen. Samme tillit har kvinner med innvandrerbakgrunn krav på.Zahid konstaterer at tvangsekteskap skjer selv om det allerede er forbudt i islam og norsk lov. - Foreldre som er syke nok til å tvinge sine barn inn i ekteskap, vil finne omveier uansett regelverk, sier han. Professor i medisin, Farrukh Chaudhry ved Universitetet i Oslo, har også pakistansk bakgrunn. Han mener det er svært viktig å opplyse om den økte risikoen for medfødte misdannelser. Selv om risikoen øker ved søskenbarnekteskap, påpeker han at det heldigvis gjelder få, og at det ikke er noe folkehelseproblem.- Men informasjon må være nøytral uten forutinntatte og stigmatiserende holdninger. Fra et medisinsk ståsted er ikke forbud mot søskenbarnekteskap veien å gå for å få redusert antall barn med medfødte misdannelser, sier Chaudhry.

Les også

  1. Får barn med slekten