Store deler av Øst-Finnmark mistet nødnett, telefon og bredbånd

Nødnettet, bredbånd, mobilnettet og fastnettet var fredag kveld nede i flere kommuner i Finnmark. – Folk er i fare. Det er uakseptabelt, sier ordføreren i Gamvik.

Oppdatering: Feilen er utbedret, opplyser politiet ved 21.30-tiden. – Distriktet er tilbake i normal drift, sier operasjonsleder Eirik Pedersen hos politiet i Finnmark til NTB.

Det har vært et brudd på sjøfiberkabelen i Gjesvær og et fiberbrudd mellom Vadsø og Vardø. Kommunene Lebesby, Gamvik, Tana, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Nordkapp og Porsanger er berørt.

I tillegg er Gamvik, Vardø, Berlevåg og Båtsfjord uten mobilnett, internett og bredbånd. Nødnettet i Berlevåg og Båtsfjord er nede og Kystradioen er rammet.

Det betyr at dersom de som bor i Berlevåg og Båtsfjord trenger bistand fra helse og politi, er det ikke mulig å komme gjennom. Brannstasjonene, helse og politi er ekstra bemannet og i beredskap. I tillegg er de utstyrt med satellittelefon, melder NRK.

Ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) i Gamvik kommune sier situasjonen er uholdbar og frykter for folks sikkerhet.

– Hjemmesykepleien tar en ekstra runde nå. Siden dette ikke er første gang det skjer, så har vi satellittelefoner tilgjengelig, sier ordføreren.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier det er en alvorlig og kaotisk situasjon. Han vet ikke hva årsaken til bruddet er og hvor bruddet har funnet sted.

– I verste fall er ikke problemet løst før ut i neste uke. Er vi heldige, er det kanskje løst i kveld eller lørdag, sier Amundsen.

Politiet i Finnmark oppfordret fredag kveld folk til å kontakte politiet på Facebook om de er i nød og uten telefonforbindelse.