PST etterforsker trusler mot justisministeren – bil og hus tagget ned

PST etterforsker trusler rettet mot justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). – Vi ser svært alvorlig på dette, opplyser PST.

«Rasisit» er blitt tagget på veggen hjemme hos justisminister Tor Mikkel Wara. PST etterforsker trusler mot statsråden.

Det var først Oslo politidistrikt som etterforsket saken, men torsdag ettermiddag tok PST over saken, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

– Det er flere aspekter ved saken som gjør at vi ser svært alvorlig på dette, sier han.

PST har nå igangsatt etterforskning. Den er i en innledende fase. Det var Filter Nyheter som først meldte om saken.

Hverken Justis- og beredskapsdepartementet eller Statsministerens kontor ønsker å kommentere truslene mot statsråden og henviser til PST.

– Vi kommenterer aldri sikkerhetssituasjonen rundt statsråden, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet til Aftenposten.

Skrev «rasist» på bilpanser

Bilder tatt utenfor huset til justisministeren, viser at både huset og bilen er tagget ned. Blant annet er det skrevet «rasist» på panseret til bilen. Bilen som er tagget står registrert på Tor Mikkel Wara.

Bildene viser at både husveggen og bilen er griset til med rød maling og tusj. I tillegg er en luntelignende gjenstand lagt ned i drivstofftanken på kjøretøyet. Det ser også ut som at lunten kan ha vært forsøkt påtent på et eller annet tidspunkt, viser et bilde publisert av NRK.

«Rasist» står det skrevet på bilen, som står parkert utenfor boligen til justisministeren.

PST ser nå nærmere på om det er en sammenheng mellom truslene rettet mot statsråden og bomben som ble uskadeliggjort ved politihuset i Ski onsdag, opplyser Bernsen.

Både bilen og huset til Tor Mikkel Wara er tagget ned med rød maling og tusj.

Eksponert i teaterforestilling

For halvannen uke siden ble huset til Wara eksponert i den radikale teaterforestillingen Ways of seeing, som hadde premiere på Black Box Teater i Oslo.

Filmklipp av boligene til kjente personer rundt nettstedet Resett og med tilknytning til Høyre, Frp og NATO vises i bakgrunnen under forestillingen. I forgrunnen beskriver skuespillerne i stykket hvordan de har brukt måneder på å observere menneskene som bor i husene.

I en kronikk i VG skrev Waras samboer gjennom 24 år, Laila Anita Bertheussen, om hvordan hun opplever at huset hennes ble filmet og vist frem i teatersalen. Hun beskrev personene bak forestillingen som «inntrengere».

«Hadde jeg visst at de var der ute, hadde jeg selvsagt fått dem fjernet», skrev statsrådens samboer.

Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland for Black Box Teater sier til NRK at politiet ikke har tatt kontakt.

Hun understreker at hun tar avstand fra truslene mot justisministeren.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker trusler mot justisminister Tor Mikkel Wara.

Statsministeren stenger Facebook-veggen

Statsminister Erna Solberg (H) stenger gjesteveggen midlertidig på sin Facebook-side. Grunnen er spredning av trusler og sjikane, skriver Solberg.

«I utgangspunktet skal det være høy terskel for å fjerne ytringer, men jeg kan ikke tillate trusler og sjikane mot andre mennesker.», skriver statsministeren.

Partikollega: – Trist

Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant og partikollega, har selv levd med en trusselsituasjon mot seg og sin familie. Til NRK sier han følgende:

– Jeg synes dette er trist for Wara og hans familie. Tor Mikkel Wara gikk fra en trygg og god jobb i næringslivet og takket ja til å bli justisminister. Det var ikke for å være grisk og grådig og rasistisk at han gjorde det.

Motsetninger i samfunnet og trusler mot maktpersoner, mener Tybring-Gjedde er et økende problem, men at det ikke blir tatt på alvor.

– De politiske institusjonene møter dette med et stort gjesp i stedet for å virkelig ta tak i det og passe på sine egne. Det synes jeg både Statsministerens kontor og Stortinget burde gjøre, sier Tybring-Gjedde til statskanalen.