Trond Giske «beklager sterkt» egen oppførsel

Aps nestleder Trond Giske beklager egen oppførsel: – Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og nestleder Trond Giske.

– Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, sier Giske, gjennom en pressemelding.

Torsdag var Giske på møte med partileder Jonas Gahr Støre for å diskutere varsler som er kommet angående Giskes oppførsel.

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur. Dette tar jeg til meg og vil gjøre mitt for å bidra til dette, sier Giske.

Giske: Ser at slike opplevelser er negativt for partiet

– Jeg er gjort kjent med at det er kommet varsler som angår meg, sier Trond Giske, ifølge meldingen.

– Jeg har hatt en gjennomgang av dette sammen med Jonas og Kjersti i dag og tatt til meg kritikken. Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, sier han.

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur. Dette tar jeg til meg og vil gjøre mitt for å bidra til dette, sier Giske.

Støre understreker «alvoret i situasjonen»

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier følgende, gjennom pressemeldingen:

– Kjersti Stenseng og jeg har i dag hatt en gjennomgang sammen med Trond Giske av varsler som er kommet inn til partiet, vedrørende ham.

– Jeg kan av hensyn til de berørte ikke kommentere enkeltsaker. Men jeg har understreket alvoret i situasjonen når partiet mottar slike varsler. Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig.

– Trond har overfor meg uttrykt at han tar inn over seg alvoret og at han forstår at han har opptrådt på en måte som har ført til disse reaksjonene.

Kritikk av partiledelsen

En rekke artikler i mediene den siste uken har skapt strid om hvordan Ap håndterer meldinger om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Partiledelsen er blitt anklaget for å ha vært utydelig om hvordan varslingssaker skal håndteres. Kritikken rettes blant annet mot Anniken Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk.

Anniken Huitfeldt

– Seksuell trakassering er uakseptabelt. Vi har tatt og tar arbeidet for å bekjempe trakassering på alvor i Arbeiderpartiet, skrev Huitfeldt i en serie tekstmeldinger til NTB tidligere torsdag.

– Stemmer det ikke at du har advart mot at varslinger kan misbrukes som en del av en maktkamp?

– Nei. Det har jeg aldri sagt, svarer hun.

– Jeg har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det, skriver Huitfeldt.

Hun understreker samtidig at hun stiller seg bak oppropet til Oslo Ap.

Stortingsrepresentant: – Fornuftig

Fylkesleder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, som var en av flere politikere i Oslo Ap som i VG advarte mot en «giftig partikultur» i Arbeiderpartiet sier torsdag kveld at han ikke ønsker å kommentere Giskes beklagelse.

– Jeg registerer at det har kommet en beklagelse. Det er nok fornuftig når den har kommet. Men jeg kjenner ikke saken og kan ikke kommentere noe utover det, sier sier stortingsrepresentant Inga-Lill Olsen (Ap)