Norge

Fanger får ikke tegne og diskutere Muhammed-tegningene

Av hensyn til ro og orden i Ringerike fengsel slår betjentene ned på innsattes diskusjoner om terrorhandlingene i Paris.

På Ringerike fengsel er det slått ned på flere type ytringer etter Paris-terroren. Foto: Snare, Knut

 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

En innsatt på Ringerike fengsel i Tyristrand forteller til Aftenposten at han selv har fått en rapport skrevet på seg fordi han har tegnet det fengselsbetjentene mente var en karikatur av profeten Muhammed.

— Det var ikke engang riktig. Jeg tegnet en sikh, altså en mann med turban, sier den innsatte.

Ringerike fengsel har høyt sikkerhetsnivå for sine 160 innsatte. Det er hovedsakelig menn med lange dommer på seg, eller varetektsfengslede, som er innsatt i fengselet.

— Betjentene sier ledelsen har sagt for eksempel karikaturene er noe vi ikke får snakke om, og begrunner det med «brudd på ro og orden i fengselet», sier den innsatte.

- Vil unngå konflikter

Fra ledelsen ved fengselet får Aftenposten bekreftet at det er strenge restriksjoner på de innsattes ytringsfrihet i fengselet.

— Vi fører kontroll med samværet mellom innsatte. Formålet med dette er å unngå at situasjoner eskalerer. Vi prøver å forebygge aggresjon og voldsutøvelse, sier fengselsleder Håkon Melvold i Ringerike fengsel.

Melvold bekrefter at det er slått ned både på det som blir oppfattet som Muhammed-tegninger, og på diskusjoner som omhandler terroren i Paris.

— Ro, orden og sikkerhet er vår oppgave nummer én. Vi følger med på hva som blir diskutert og på hvilken måte, for å kunne si at nå er det nok, og kunne gripe inn. Hva diskusjonstemaet er, er egentlig ikke så interessant for oss, for vår oppgave er å sikre tryggheten for innsatte og ansatte i fengselet, sier Melvold.

- Kan oppleves som krenkende

Han viser til forskriften til straffegjennomføringsloven. Der står det: «Det er ikke tillatt for innsatte å ha symboler eller effekter som er egnet til å skape frykt hos andre innsatte eller ringeakt for dem eller på annen måte som er uheldig for miljøet i fengsel».

- Tegninger av Muhammed kan oppleves som krenkende, samtidig som det kan medføre represalier og lignende mot den som har laget tegningen, sier Melvold.

I retningslinjene for kriminalomsorgen heter det også at «oppførsel som kan virke støtende overfor andre, bør stoppes».

- Var raskt på pletten

Han sier at de innsatte i utgangspunktet ikke har anledning til å tegne og vise frem hva som helst.

— Når noen innsatte hengte opp og viste frem tegninger av Muhammed, var vi ganske raskt på pletten. Det aksepterer vi ikke, igjen av hensyn til sikkerheten. Dessuten er det ikke slik i fellesområdene at det i utgangspunktet er fritt frem for innsatte til å bruke oppslagstavler og så videre, sier Melvold.

- Er det vanskelig for dere å veie innsattes ytringsfrihet opp mot ordenshensyn i fengselet?

— Det er noen dilemmaer opp mot ytringsfriheten, men for oss er det ikke en spesielt vanskelig balansegang. Vi har mange forskjellige fraksjoner blant de innsatte, og mange potensielle brannfakler. Spesielt når det gjelder symbolbruk er det klare begrensninger, og det mener vi det er god dekning for i straffegjennomføringsloven. For eksempel får ikke Hells Angels-medlemmer bruke vestene sine i fengselet, sier Melvold.

- Må gå an å diskutere politikk

Advokat og ytringsfrihetsekspert Jon Wessel-Aas forstår at fengselet setter restriksjoner på ytringsfriheten til de innsatte.

— Men man må kunne diskutere alminnelige politiske spørsmål også i fengsel. Fengselet kan ikke forby innsatte å se eller diskutere nyheter fordi temaene er sensitive og det kan føre til bråk, sier Wessel-Aas.

Han påpeker at det er vanskelig akkurat å si hvor grensene skal gå.

— I motsetning til utenfor murene, kan ikke fanger velge hvem de er sammen med når de soner. Dermed må fanger også tåle noen innskrenkninger når det gjelder form, tid og sted for ytringer, og særlig hvis oppførsel er klart egnet til å skape konflikt. På den annen side: Hvis fengselet slår ned på alminnelige diskusjoner, selv om andre kan reagere på meninger og innholdet, mener jeg det er en for sterk innskrenkning av de innsattes ytringsfrihet, sier Wessel-Aas.

 1. Les også

  Farvel, blasfemi

 2. Les også

  Hevder al-Qaidas toppsjef ga ordre om Charlie Hebdo-angrepet

 3. Les også

  Bjørn Stærk etter Charlie Hebdo-terroren: En konflikt om den muslimske verdens fremtid

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Jeg viser ikke lenger karikaturer i undervisningen

 2. SID
  Publisert:

  Hvor mange liv må gå tapt før man forstår viktigheten av ytringsfriheten?

 3. KULTUR
  Publisert:

  Amerikansk professor: – Knarviks karikaturer er hatefulle ytringer, men bør ikke straffes

 4. NORGE
  Publisert:

  Forvaringsdømt drapsmann: Rart at ingen er drept tidligere

 5. DEBATT
  Publisert:

  Si ;D-innlegg om Muhammed-karikaturer skapte stor debatt. Her er noen av svarene.

 6. DEBATT
  Publisert:

  Ytringsfriheten etter angrepet på Charlie Hebdo