Norge

- Barn bør ikke spise oppdrettslaks

Kvinner, barn og ungdom bør unngå å spise oppdrettslaks. Det mener både flere norske leger og internasjonale eksperter. Men forbrukerne venter med å kutte ut laks.

Camilla Vassdal (33) og Tidemann (snart 1) er begge glade i laks. - Jeg blir jo litt engstelig av sånne advarsler, men det må komme flere skriverier før jeg kutter ut oppdrettslaks, sier hun. ØRJAN DEISZ

 • Ntb
 • Cathrine Krane Hansen

— Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge til å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder, og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland universitetssjukehus til VG Nett.

Hun viser til de såkalte persistente organiske miljøgiftene (POP-er), som laksen fôres med i oppdrettsanlegget, og mener disse er skadelig for unge kropper - spesielt spedbarn.

Ifølge overlegen overføres de skadelige miljøgiftene, som ikke nødvendigvis er farlig for et voksent menneske, til de nyfødte gjennom morsmelken.

Monsen peker på at den typen miljøgifter som er påvist i oppdrettslaks, har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ. Hun anbefaler foreldre å gi barn makrell og sild i stedet for oppdrettslaks, som uansett ikke inneholder så mye omega 3-fettsyrer lenger.

Stor undersøkelse

En større europeisk undersøkelse som omfattet rundt 8.000 nyfødte, viser at gravide med høye nivåer av miljøgifter i kroppen får barn med lavere fødselsvekt, noe som kan slå uheldig ut på barnets helse.

Les også

Ekspert: Trygt å spise oppdrettslaks

Bjørke Monsen får også støtte fra sin kollega Bjørn Bolann, overlege og professor i medisin.

— Miljøgifter er det over alt. Vi får det i oss enten vi vil det eller ikke. Men det er om å gjøre å spise minst mulig av det, sier Bolann, og spør seg hvorfor man er nødt til å produsere laks med giftstoffer.

De to overlegene håper det blir en bredere debatt om nordmenns stadig høyere inntak av oppdrettslaks i tiden fremover.

Dropper ikke salma

Vordende og nybakte foreldre bt.no snakker med i Bergen liker ikke advarslene, men venter med å kutte ut oppdrettsfisken helt.

Espen Vaular (33) skal bli far i høst. Han blir ikke engstelig av advarslene og mener det finnes alternativer til oppdrettfisk.

— Det virker plausibelt at oppdrettslaks er skadelig, men jeg blir ikke engstelig av advarselen. Oppdrettsindustrien er ikke bærekraftig og heldigvis finnes det økologiske alternativer. Men det er vanskelig å styre unna salma som er såpass god.

Camilla Vassdal (33) er mor til Tidemann som snart fyller ett år og har begynt å spise fisk.

- Vi spiser en del laks, eller prinsessefisk som vi kaller det. Det er veldig barnevennlig og lett å få tak i i butikken. Jeg blir jo litt engstelig av sånne advarsler, men det må komme flere skriverier før jeg kutter ut oppdrettslaks, sier hun.

- Sunt for alle

Forskningsdirektør Ingvild Eide Graff ved NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) er ikke uenig i at oppdrettslaksen inneholder miljøgifter, og at det selvsagt fins komponenter det helst skulle vært mindre av.

Les også

Norsk laks surfer på global sushibølge

— Men det gjelder det meste av maten vi skal ha i oss: Frukt, grønnsaker, kjøtt og meieriprodukter. Vi må se på summen av hva vi får i oss, og da ikke bare summen av de negative effektene. Samlet sett er det sunnere å spise laks enn å ikke gjøre det, sier Graff til NTB.

Oppdrettsbransjen selv stiller seg noe avventende til legenes bekymring.

— Vi må ta slike opplysninger til etterretning. På de konklusjonene myndighetene har gjort, med basis i den kunnskapen som foreligger, så er det sunt for alle å spise oppdrettslaks, sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Henrik Stenwig, til VG.

- Null troverdighet

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) mener kostholdsrådene som myndighetene gir om oppdrettsfisk, er gode nok.

— Alle faglige råd går ut på at vi skal spise mer fisk, og oppdrettsfisk og villfisk er akkurat like sunn, fortsetter hun til NTB.

Miljøaktivist Kurt Oddekalv mener på sin side at Lisbeth Berg-Hansen har null troverdighet i denne debatten siden hun er medeier i oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen.

Er du redd for å spise oppdrettslaks? Skriv ditt svar i kommentarfeltet under.

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. SPREK

  Forsker: – Oppdrettslaks ser ikke ut til å være farlig likevel

 2. NORGE

  – Veldig mange unge kvinner har et kosthold som ikke er optimalt for å bære frem barn

 3. KOMMENTAR

  Jeg er redd jeg har dårlige nyheter. Laks er ikke like sunt og godt lenger.

 4. KOMMENTAR

  Spiser du laks? Vet du hvordan den har hatt det?

 5. KRONIKK

  Vegansk kosthold kan være skadelig for gravide og små barn

 6. SPREK

  Ny helserapport avdekker mangler hos 600.000 nordmenn. Spesielt gravide bør være bekymret