Norge

- Muslimene skal straffes

Mange muslimer i Nigeria har så liten tiltro til nigerianske myndigheter, at teoriene om at myndighetene står bak får godt spillerom.

Minst ti mennesker ble drept da en bilbombe gikk i luften i Ajilari-Gomari ved flyplassen i byen Maiduguri den 2. mars. Foto: Reuters/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Blant dem som gyver løs på nigerianske myndigheter er professor Is-hak Akintola ved Lagos State University. Han er ikke i tvil om at det ikke bare er Boko Haram som står bak overgrep mot befolkningen nordøst i Nigeria, men også nigerianske sikkerhetsstyrker.

Professor Is-hak Akintola.

— Det viktige med Boko Haram er deres vage identitet. Vi har grunn til å tro at Boko Haram bare en en kamuflasje brukt av nigerianske myndigheter for å skape inntrykk av uorden. Hensikten er å straffe regionen i nord, og dermed muslimene.- Hva er det hæren og politiet gjør feil?

— Det har alltid vært en kultur for at de kan begå overgrep uten å bli straffet. Ian Flemming skrev at “enhver som har et ladd skytevåpen har makt over sin nabos liv og død». Våpen som er kjøpt for skattebetalernes penger blir brukt av hæren og politiet for å trakassere og true uskyldige nigerianere. Tilfeller av utenomrettslige henrettelser forekommer svært ofte og er svært utbredt. Det begrenser seg ikke til nordområdene. Nigerianske sikkerhetsstyrker blir ikke trent til å respektere menneskeliv. Feilene de gjør inkluderer summariske henrettelser av mistenkte, tvang, og trusler mot sivile og bevisst ødeleggelse av eiendom som tilhører uskyldige mennesker som bor i områder der sikkerhetsstyrkene blir angrepet.

Kunne vært stanset

Professoren fra Lagos, Nigerias største by, mener nigerianske sikkerhetsstyrker kunne ha stanset Boko Haram dersom de hadde hatt vilje til det. De mange overgrepene han påstår at hæren og politiet står bak, tror han bidrar til ytterligere rekruttering til Boko Haram.

— De pårørende til ofrene for de militæres overgrep blir enten sympatisører med Boko Haram eller tar del i deres væpnede kamp med sikkerhetsstyrkene. Erfaringene fra Irak og Afghanistan tilsier at overdreven bruk av makt og utenomrettslige drap alltid har fungert som en pådriver for rekruttering til opprørsbevegelser over alt.

— Hæren sier de har fremgang og Boko Haram er på flukt. Er du enig?

— Vi er vant til propagandamaskineriet til den nigerianske hæren. Jo mer vi ser etter, dersto mindre ser vi. Hvordan kan opprørerne som er på flukt angripe en militærbase med voldsom gjennomføringskraft? Vi hører om militære som forlater postene sine når Boko Haram dukker opp. Det ser også ut som om militære tjenestemenn samarbeider med Boko Harams krigere. Ting er ikke slik de ser ut fra utsiden.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mange drept i feilbombing av flyktningleir i Nigeria

 2. A-MAGASINET

  Boko Harams metoder er så brutale at selv IS tar avstand

 3. VERDEN

  Hun fikk fem kroner og beskjed om å sprenge seg selv i luften: Derfor bruker Boko Haram helst kvinner og barn som selvmordsbombere

 4. VERDEN

  Minst 18 drept i Boko Haram-kamper i Nigeria

 5. VERDEN

  FN-granskere anklager Myanmar for systematiske angrep mot rohingyaene

 6. VERDEN

  IS-terror rammer i mer enn dobbelt så mange land