Norge

Forsvarerne ber juryen svare nei

De to forsvarerne til Sadi Bugingo advarer juryen om å tro for mye på vitneutsagn om folkemordet for over 20 år siden. – Det vil være en tragedie om han blir uskyldig dømt, sa forsvarer Tor Even Gjendem.

-Hadde Sadi Bugingo en rolle i folkemordet i Rwanda i 1994 – det er spørsmålet som skal besvares, sa forsvarerne tor Even Gjendem (t.v.) og Brynjulf Riisnes. De oppfordret juryen til å svare nei. Foto: Håkon Letvik

 • Håkon Letvik
  Håkon Letvik

Etter snart fire måneders ankeforhandling i Borgarting lagmannsrett var det torsdag forsvarerne som i sin prosedyre skulle oppsummere den omfattende saken, med avhør av nesten 100 vitner.

Mens aktor, statsadvokat Marit Bakkevig i sin prosedyre oppfordret juryen til å svare ja på de 20 hovedspørsmålene og de 20 tilleggsspørsmålene, har forsvarerne en helt annen oppfatning.

-Fortalte om ting de ikke opplevde

-Mange av vitnene har fortalt i detalj om ting de ikke så eller opplevde, men som de har hørt av andre. Dette er en gjenganger i mange av vitneforklaringene, det må vurderes med skepsis, sa advokat Gjendem.

Forsvarerne Brynjulf Risnes og Tor Even Gjendem har innstevnet 40 nye vitner. De har selv vært flere ganger i Rwanda for å avhøre vitner som er nye i forhold til rettssaken i Oslo tingrett, hvor Bugingo i februar 2013 ble dømt til 21 års fengsel for folkemord.

-Ingen tvil om massedrap

-Det er ingen tvil om at det ble begått massedrap ved kommunehuset i Birenga, ved det katolske bispesetet Economat og på sykehuset i Kibungo. Men det spørsmål som skal besvares er om Sadi Bugingo hadde en rolle i folkemordet i Rwanda i 1994. Vi har vært her i snart fire måneder og vi har hørt nesten 100 vitner, sa advokat Brynjulf Risnes.

De to forsvarerne tok for seg vitne etter vitne som de mente hadde forklart seg usant, eller de hadde forklart seg om ting de umulig kunne ha sett eller hørt.

-Men vi mener ikke at myndighetene i Rwanda har planlagt eller regissert denne saken. Eller at vitnene har planlagt eller samordnet å gi uriktige forklaringer, sa Risnes.

-Vitner har snakket usant

Han mente likevel at det kunne dokumenteres at flere vitner har snakket usant, og at enda flere har snakket om ting de ikke selv har sett eller opplevd, men hørt fra andre. -Noen var veldig ivrige etter å få til en sak mot Sadi Bugingo, sa Risnes, som mente retten hadde hørt to helt forskjellige historiebeskrivelser; den ene om at Bugingo var en viktig og mektig forretningsmann med stor politisk innflytelse når folkemorde startet i april 1994 – den andre at Bugingo var en ung mann, opptatt med sin forretning og sin familie, og uten politisk interesse.

De to forsvarene oppfordret juryen til å svare nei på spørsmålene om Bugingo er skyldig i medvirkning til folkemord og brutale drap på over 2000 mennesker.

 1. Les også

  Aktor mener tiltalte er skyldig i drap på mer enn 2000 i Rwanda

 2. Les også

  Folkemordsiktet rwander kan utleveres

 3. Les også

  Utlevering i folkemordsak vurderes i Gulating

Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, har en helt annen oppfatning av bevisene enn forsvarerne, og mener det er bevist at den tiltalte har medvirket til massedrap i Rwanda. Foto: Håkon Letvik

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Opprørsleder i Kongo dømt for forbrytelser mot menneskeheten

 2. NORGE
  Publisert:

  Aktor: - Det var tiltalte som kvalte Kristin i 1999

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han gjør alt i sin makt for å få Frode Berg hjem

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Gjermund Cappelen ble tatt på sengen

 5. KRONIKK
  Publisert:

  «Små svartinger» med «vannmelonsmil». Det utenkelige er den nye normalen

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Cappelens «ansatte» forklarte seg. Vi ble ikke så mye klokere.