Disse døde da de var på jobb for å redde liv

Siden 1996 har minst 18 brannfolk, politifolk og helsearbeidere omkommet eller blitt drept mens de var på jobb.

Blomster og en siste hilsen utenfor Centrumsklinikken på Arbeidersamfunnets plass i Oslo kort tid etter drapet legen Stein Sjaastad i 2006.
 • Per Annar Holm
 • Lene Li Dragland
 • Arild Færaas
Pilot Werner Kristoffersen (36) fra Gaular, teknikeren Gaute Wiger (22) fra Førde, lege Niels Ulrik Gerdes (37) og redningsmannen Hans Petter Smith (52) fra Førde omkom da ett av Airlifts ambulansehelikoptre fløy inn i en høyspentledning ved Vevring i Førdefjorden.
Knust glass, sannsynligvis fra tåregasspatronene som ble skutt inn i boligen under aksjonen mot den psykisk ustabile mannen som drepte politibetjent Olav Kildal i 2010.
Spesialtrente politifolk fra Rana politistasjon fulgte mannen som skjøt ned og drepte to politikolleger i 1998.
Lensmann Sigurd Wang og lensmannsførstebetjent Trond Kirkeby ble skutt og drept på Austbø ved Sandnessjøen i Nordland i 1998.
Overvåkingsbilde fra Nokas-ranet i Stavanger i 2004 hvor politimann Arne Sigve Klungland ble drept.

Tirsdag omkom pilot Bjørn Nergård (52) og anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) i helikopterulykken ved Sollihøgda i Buskerud.

Helikopteret de satt traff høyspentlinjer rett over der de skulle lande, og styrtet. Nergård og Nakstad satt sammen med en mann på 51 år, som nå ligger kritisk skadet på sykehus.

LES OGSÅ:

Les også

Helikopterulykken: - Ikke ukjent med kommunikasjonsproblemer

Dessverre er ikke denne ulykken enestående. Basert på søk i flere arkiv har Aftenposten kartlagt redningsarbeiderne som omkommet i ulykker eller ble drept da de var i tjeneste de siste 20 årene:

En kraftig eksplosjon drepte tre mennesker, inkludert to brannfolk, i Drammen i 1999.
 1. juni 1996: Politimann Kim Verzijlbergen omkom da en sivl politibil med fire politimenn raste utfor veien ved Stensrudvannet i Oslo. Også da var problemer med sambandet noe det ble påpekt i etterkant. De fire i bilen mottok ifølge VG ikke melding om at bilen de spante på, hadde stoppet og at de skulle sette ned farten før ulykken skjedde.* 14. oktober 1996: Pilot Werner Kristoffersen (36) fra Gaular, teknikeren Gaute Wiger (22) fra Førde, lege Niels Ulrik Gerdes (37) og redningsmannen Hans Petter Smith (52) fra Førde omkom da ett av Airlifts ambulansehelikoptre fløy inn i en høyspentledning ved Vevring i Førdefjorden.
Lensmannsbetjent Trond Kirkeby
Lensmann Sigurd Wang
 1. mars 1998: Lensmann Sigurd Wang og lensmannsførstebetjent Trond Kirkeby bleskutt og drept på Austbø ved Sandnessjøen i Nordland da de skulle ta hånd om en psykiatrisk pasient. De ble skutt på kloss hold av en rifle. Gjerningsmannen ble dømt til 21 års fengsel. Den dømte var på permisjon fra Nordland psykiatriske sykehus. Men to rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at han var strafferettslig tilregnelig.* 21. mars 1999: En 32 år gammel politimann omkom i Bergen i en bilulykke da han kjørte kortesje med den kinesiske utenriksministeren.
 1. juni 1999: Brannmennene Tarald Hansen (38) og Knut Kjellevold (45) omkom i en tunneleksplosjon i Drammen. En anleggsarbeider mistet også livet. 14 andre ble skadet. Det var nær 70 kilo sprengstoff som lå lagret i tunnelåpningen og som eksploderte etter at det brøt ut brann i isolasjonsmaterialer i tunnelen. Direktoratet for brann— og eksplosjonsvern gransket ulykken og mente at årsaken til brannen og eksplosjonen var brudd på regelverket om oppbevaring av eksplosiver.
Arne Sigve Klungland
 1. april 2004: Politimann Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under NOKAS-ranet i Stavanger. Drapsmann Kjell Alrich Chumann ble dømt til 16 års forvaring for drapet og ranet, men kan nå slippe ut om ikke så lenge.* 14. november 2005: Brannmann Morten Solli (43) omkom da bilen han satt i kjørte av E6 nord for Mo i Rana. Brannbilen var på utrykning til et trafikkuhell. Det var svært vanskelige kjøreforhold der ulykken skjedde.
Stein Sjaastad
 1. mars 2006: Lege Stein Sjaastad ble stukket ned og drept av en pasient på sitt kontor på Arbeidersamfunnets plass i Oslo. Dommen for drapsmannen ble tvungent psykisk helsevern. Senest i desember 2013 skrev Aftenposten at drapsmannen fra Algerie er syk og utvist, men ikke kan sendes hjem, fordi hjemlandet hans ikke har et godt nok tilbud for å ta vare på ham.* 10. april 2008: Politimann Gunnar Angeltveit omkom da motorsykkelen hans ble truffet av en bil som kom over i motsatt kjørefelt på E39 i Romarheimsdalen i Nordhordland. Bilsjåføren ble dømt til 45 dagers fengsel. Angeltveit hadde ifølge daværende UP-sjef Odd Reidar Humlegård brukt mesteparten av sitt yrkesaktive liv på trafikksikkerhet.
Børge Ivarsen
 1. mars 2010: Politimann Børge Ivarsen ble kjørt ihjel på E18 ved Grimstadporten da politiet forsøkte å stoppe en 27 år gammel bildesperado. Han ble påkjørt da han var i ferd med å legge spikermatter på veien. Bilføreren ble dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap.
Olav Kildal
 1. april 2010: Politimann Olav Kildal ble knivdrept da han skulle ta seg inn til en 62 år gammel psykiatrisk pasient som nektet å ta medisiner. Drapsmannen sa at han trodde at politimannen var en innbruddstyv. Drapsmannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Det ble i etterkant også stilt spørsmål ved hvorfor drapsmannen hadde flere registrerte skytevåpen.
Anders Rostrup Nakstad
Bjørn Nergård

Flere ulykker hos luftambulansen

Det har også vært mange tragiske ulykker og drap før 1996.

I 1986 fikk Norsk Luftambulanse sin første dødsulykke. Harald Hvistendah ble truffet av rotoren da han løp på bakken. Året etter omkom Øyvind Bjartland, Odd Skamfer og Geir Gjertsen i et havari på Dovrefjell. Og i 1991 mistet Anton Dobloug, Pål Endresen og Knut Lødemel livet i et havari ved Koppang. Også pasienten omkom i havariet.

 1. januar 2014: Bjørn Nergård og Anders Rostrup Nakstad omkom da et legehelikopter av typen Eurocopter EC135 styrtet på vei til en lastebilvelt ved Sollihøgda i Buskerud. Også denne ulykken skjedde etter at helikopteret kom bort høyspentledninger. PS! Aftenposten har laget denne oversikten basert på søk flere arkiv de siste 20 årene. Dette er ikke nødvendigvis en fullstendig oversikt. Dersom noen er utelatt fra oversikten, kan du ta kontakt med oss på 2286@aftenposten.no. Vi presiserer også at det i denne oversikten kun er snakk om personer som har vært på jobb som henholdsvis brannfolk, politi eller helsearbeider når de ble drept eller kom utfor en ulykke i Norge.
Ingen overlevde etter at et helikopter fra Norsk luftambulanse styrtet på isen på Glomma i 1991.

En av de mest dramatiske var i Vest-Agder 20. august 1988 da to ambulansesjåfører ble skutt og drept da de rykket ut til et skytedrama på Knivsland skytebane i Farsund. To andre ble også drept av en 23-åring som lå i buskene og skjøt.Og i november 1991 ble to brannmenn som var på utrykning skutt og drept på trappen foran Sandar kirke.

 1. nyttårsdag 1993 omkom også en brannmann under slukking av brann i Metodistkirken i Sarpsborg.

Også ikke-militært personell som har vært på oppdrag utenfor Norge har mistet livet.

Blant annet ble Egil Tynæs drept i Afghanistan i 2004 da han var på oppdrag for Leger uten grenser.

En rekonstruksjon av ulykken på E18 ved Grimstadporten hvor politiførstebetjent Børge Ivarsen ble påkjørt og drept under en biljakt.