Norge

- Hver sjette norske krone er svart

Bare slått av Belgia er Norge på verstingtoppen i svart økonomi blant landene i Vest-Europa, ifølge en rapport fra Visa. Nå slår Juristforbundet alarm om kobling mellom økokrim og organisert kriminalitet.

En rapport offentliggjort av Visa antyder en langt større svart økonomi i Norge en tidligere antatt. Aas, Erlend

 • Einar Haakaas

I Norge utgjør den svarte økonomien 420 milliarder kroner, eller 14 prosent av brutto nasjonalprodukt. Disse tallene kommer frem i en rapport utarbeidet av det internasjonale analyseselsakpet ATKearney for kredittkortselskapet Visa.

Les rapporten her.

Tallene peker ut Norge som et verstingland for svart økonomi i Vest-Europa.

Tidligere er det anslått at den svarte økonomien i Norge i form av skattetap utgjør rundt 150 milliarder kroner, noe som tilsvarer 5 prosent av BNP.

Men svart økonomi er også mer enn unndratt skatt.

Les også:

Les også

Oslos politimester slår alarm om kriminelle nettverk: - På vei inn i seriøse bedrifter

Bare 100 mill. i beslag

Fredag arrangerer Juristforbundet seminaret «Fellesskapets midler i kriminelles lommer». President Curt A. Lier i forbundet synes utviklingen er bekymringsfull.

— Vi vet jo ikke hva som er de reelle tallene for svart økonomi. Det ligger i sakens natur. Pengene er jo skjult. Trolig ligger tallet et sted imellom tidligere anslag og det nye tallet på 420 milliarder. Men hvis dette siste er det riktige tallet, vil omfanget av kriminell virksomhet i løpet av ti år bli like stort som oljefondet, spår Lier.

- Uansett er det betenkelig at politiet bare greier å beslaglegge 100 millioner kroner fra kriminell virksomhet hvert år, sier Lier.

— Det viser dessverre at økonomisk kriminalitet er svært lønnsomt. På verdensbasis utgjør den svarte økonomien størrelsen på Tysklands, Kinas og Japans økonomi tilsammen.

Advarer i rapport

Jurisforbundet offentliggjør nå en rapport om bekjempelse av økonomisk kriminalitet. En intern arbeidsgruppe med folk fra politi og kontrolletater som toll, skatt og Nav har deltatt. Her peker de på fremveksten av mafialignende nettverk og en rekke metoder for hvitvasking av penger.

— Vi ser at penger fra kriminell virksomhet sprøytes inn i den legale økonomien. Dette er farlig, ikke bare når vi tenker på vridning i konkurransesituasjonen. Kriminelle grupper oppretter selskaper for å vaske pengene. All profittrelatert kriminalitet går over i økonomisk kriminalitet, sier Lier.

Utbytte

Rapporten konkluderer med det viktige ved å inndra utbytte fra kriminell aktivitet. Den advarer blant annet mot en utvikling av en mafiakultur.

Utvalget påpeker blant annet nye former for pengeoverføringer som gjøre det mulig å skjule identiteten. Den nevner også spesifikt muligheten av å la være å betale skatt for dermed å betale restskatten med kontanter fra kriminell virksomhet. Kemneren er dermed en effektiv hvitvaskingssentral.

Rapporten peker også på bruk av profesjonelle mellommenn som advokater, meglere og regnskapsførere.

«Jo dypere pengene vikles inn i den lovlydige økonomien, desto vanskeligere er det å spore opphavet», heter det i rapporten.

Grått marked

Juristforbundet frykter sterke koblinger mellom hvit og svart økonomi.

Les også:

Les også

Avdekket 886 svarte millioner

«Norsk og internasjonal etterretningsinformasjon viser tydelig at økonomisk kriminalitet og annen tradisjonell organisert kriminalitet er tettere knyttet sammen nå enn tidligere. Organiserte kriminelle er i stadig større grad involvert i legitim forretningsvirksomhet, der lovlig og ulovlig virksomhet drives side om side eller skjules bak komplekse selskapsstrukturer», heter det i rapporten.

Konklusjonen er: «Overlappingen mellom legale og illegale markeder fører til at pengestrømmene blir grå».

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  De skal avverge drap og ta mektige bakmenn. Nå får de refs av statsadvokaten for ikke å ta nok penger fra kriminelle.

 2. ØKONOMI

  Økokrim om coronasvindel: Permitterte gis svart arbeid

 3. ØKONOMI

  Omsetningen i internasjonal krim: 16.000 milliarder kroner

 4. NORGE

  Verdien av kryptovalutaen monero har falt kraftig siden forsvinningssaken ble kjent

 5. VERDEN

  Over natten forbød statsministeren de største pengesedlene. Resultatet er kaos, bankkøer døgnet rundt og avlyste bryllup.

 6. DEBATT

  Ta fra de kriminelle og gi til statskassen, Wara!