Norge

- Det er liksom fortsatt veldig pirrende at noen er homofile

Europride-sjef Stein Runar Østigaard gir full støtte til Hanne Sørvaag, og sier at det fortsatt er mange som synes det er rart med homofili.

Europride-sjef Stein Runar Østigaard (i midten) støtter Hanne Sørvaag.
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

— Jeg synes det er utrolig flott at Sørvaag går så tydelig ut, og beskriver noe jeg tror mange kjenner seg igjen i. Hun klarer å belyse noe av den nysgjerrigheten som eksisterer rundt legning, og hvorfor det skulle være så fryktelig interessant for omverdenen. Det er liksom fortsatt veldig pirrende at noen er homofile. Selv har jeg opplevd å få kjeft fra folk som synes jeg burde ha fortalt at jeg er homofil tidligere. Man kan oppleve at kjærlighetslivet ditt oppfattes litt som allemannseie.

Vil synliggjøre mangfoldet

- Kan ikke slikt også være et uttrykk for et forsøk på positiv oppmerksomhet?

- Jeg er ikke så opptatt av å klassifisere det som negativt eller positivt. Jeg bare konstaterer at det fortsatt er mange som synes det er noe rart med å være homofil.

- Og derfor er det nødvendig med et arrangement som Europride?

— Ja, vi ønsker å synliggjøre det mangfoldet som finnes innenfor vårt miljø, og at vi er en festival for alle. Svært mange lever jo ikke opp til stereotypiene, og vi er like forskjellige som alle andre. Et klart mål er med festivalen er å avmystifisere hva det er å ha en annen legning enn heterofili.

Les Hanne Sørvaags kronikk:

Les også

«Så fordi jeg er singel og har gode homofile venner så må jeg også være homofil?»

— Festivalen er mest kjent for den store paraden gjennom Oslo sentrum. Men det er mer enn bare fest?

— Definitivt. Dette har nok litt med medienes dekning å gjøre, det er stort sett de som ikke har vært der som har inntrykk av at Europride bare er glitter og glam. Men dette har bedret seg, og vi ser at det er en større interesse for temaene vi tar opp. Som for eksempel at du ringer meg nå.

Holdninger

- «Fordommene lever», slår Hanne Sørvaag fast i kronikken. Hvor langt er vi kommet når det gjelder fordommer mot lesbiske, homofile og transpersoner?

— Det kommer veldig an på øyet som ser. For våre internasjonale gjester, særlig fra Øst-Europa, fremstår jo Norge nærmest som et paradis. Samtidig er det fortsatt ikke så enkelt å være skeiv for en god del i Norge. Folk føler de må flytte, eller opplever å bli fryst ut av organisasjoner eller familiære situasjoner. Og i barne- og ungdomsskolen lever stigmatiseringen, det skyldes også holdninger som barn har fått fra andre. Når 12-åringen roper «jævla homo», har han et eller annet sted lært at det er greit å si.

- Hanne Sørvaag er en offentlig person. Er ikke oppmerksomhet rundt privat- og kjærlighetslivet noe man må regne med når man har oppsøkt offentligheten?

— Det er klart at det er interessant hvem kjendiser er kjæreste med. Men at legning i seg selv skal være interessant, det kan jeg ikke forstå. Selv om det var oppsiktsvekkende en gang i tiden når de første kjendisene kom ut av skapet, skjønner jeg ikke at det er relevant i dag.

Les også

  1. Fordommene lever

  2. «Kom som du er. Det er sånn vi liker deg»

  3. Oslo Fagottkor har pølse til alle

  4. Homofobi er et hat som læres

  5. Trikkene får regnbueflagg