På fire år har 6.500 medlemmer forlatt Arbeiderpartiet

De siste fire årene har SV og Rødt opplevd en solid medlemsvekst, mens Venstre har mistet omtrent en fjerdedel av medlemsmassen.

Venstre er blitt det stortingspartiet som har færrest medlemmer etter at de fortsatte nedturen det siste året, mens Rødt gjorde et solid byks.
  • NTB

Ved utgangen av fjoråret var drøyt 175.000 nordmenn medlem av et politisk parti, viser en oversikt i Dagen. For fire år siden var tallet 178.500.

Mens Arbeiderpartiet har mistet flest medlemmer mellom 2015 og utgangen av 2018 – partiet har fått nesten 6.500 færre medlemmer – er det Venstre som er den største taperen.

– Aps medlemsfall må sees i sammenheng med at de har godt over 50.000 medlemmer. Det er for så vidt verre for KrF å miste drøyt 4.000 medlemmer. Men mørkest er det for Venstre som har mistet hvert fjerde medlem på fire år, forklarer kommentator Aslak Eriksrud i TV 2. Venstre hadde 6.700 medlemmer ved årsskiftet, 2.000 færre enn for tre år siden. MDG har mistet 1.165 medlemmer i samme periode.

Les mer: Nye medlemmer strømmer til Ap, Sp og SV etter regjeringsutvidelsen

De store vinnerne er partiene lengst til venstre på den politiske skalaen. SV har fått 5.156 nye medlemmer, over 2.000 av dem det siste året. Rødt har økt med 4.200, godt over halvparten av dem i løpet av 2018. Eriksrud er ikke overrasket over veksten for partiene, som også har hatt økende oppslutning blant velgerne.

– Det er to partier som er i vinden og som har klart å skape et stort rom til venstre for Arbeiderpartiet, i en tid hvor Ap har slitt med mye indre uro.

SP-oppsving

Senterpartiet har fått 1.177 flere medlemmer de siste tre årene. I tillegg meldte NRK mandag at partiet har fått 908 nye medlemmer bare siden nyttår, en betydelig større økning enn i hele 2018. En tredjedel av veksten i år har kommet i Nord-Norge.

– Vi har aldri vært bedre rustet i Troms, Finnmark og Nordland enn det vi er nå. Det kommer folk til oss med bakgrunn fra Forsvaret, fra politi og helsevesen, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.