Norge

Siktet for rekruttering av mindreårige til krigshandlinger

PST har siktet en sentral person i organisasjonen Al Furqan Relief for menneskehandel - gjennom rekruttering av mindreårige til krigshandlinger i utlandet. Siktede avviser PSTs mistanker.

Al Furqan Relief er en norsk, frivillig organisasjon. På sin Facebook-side oppgir organisasjonen at den har som mål å hjelpe mennesker i nød, og at alle innsamlede midler går uavkortet til formålet. PST mener en sentral person i organisasjonen har brukt midler til terrorfinansiering. Foto: Facebook

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Al Furqan Relief er en norsk, frivillig organisasjon. På sin Facebook-side oppgir organisasjonen at den har som mål å hjelpe mennesker i nød, og at alle innsamlede midler går uavkortet til formålet.

Krigen i Syria engasjerer mange muslimer til å gi penger og klær gjennom denne organisasjonen. På flere Facebook-sider oppfordres det til å bidra med veldedighet for dem som lider i Syria. Det blir solgt kaker, honning og islamske klær til formålet.

Beslagla 400.000 kroner

Men PST mistenker at innsamlede midler blir brukt til å finansiere terror. PSTs kommunikasjonssjef Trond Hugubakken opplyser at det i august beslag 400.000 kroner hjemme hos en sentral person i organisasjonen Al Furqan Relief.

Han opplyser at mannen er siktet etter straffenslovens paragrafer 147 og 224. Siktelsen etter paragraf 224 innebærer siktelse for menneskehandel.

Les også

Dømt i Norge for pengestøtte til militsgrupper - nå er han parlamentspolitiker i Somalia

— Bakgrunnen for siktelsen er mistanke om at innsamlede penger blir brukt til å finansiere terror i utlandet, og rekruttering av mindreårige til krigshandlinger i utlandet. Det er i den siste delen at paragraf 224 brukes, sier Hugubakken.

- Jeg er uskyldig

— Jeg vil ikke uttale meg om Al Furqan Relief utover at den som er siktet, har en sentral rolle i denne organisasjonen. Av hensyn til pågående etterforskning ønsker vi ikke å gå mer i detalj om dette nå, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

— Vi oppfordrer alle som gir til humanitære formål, at de undersøker så godt de kan at pengene faktisk går til det de hevdes å gå til, sier Hugubakken.

Den siktede mannen og hans forsvarer, advokat Ragnhild Torgersen, avviser grunnlaget for siktelsen.

- Jeg er uskyldig, sier han.

— Min klient nekter straffeskyld. Han bestrider at han har gjort det som PST mistenker ham for, sier Torgersen.

Les også

  1. Ali Hassan reiste til Somalia og kriget mot Al-Shabaab