Norge

- Jeg har fått tilbake livet mitt

Hun var så deprimert at hun ville dø. Etter ECT våknet hun og følte seg som en stjerne. Nå er Eldbjørg Engan (62) tilbake i jobb.

Eldbjørg Engan ble frisk med ECT-behandling. Foto: Mari Vold

 • Tonje Egedius
  Journalist
 • Helle Aarnes
  Journalist

Har du erfaringer med elektrosjokk og vil dele din historie? Ta kontakt med Aftenpostens journalister Tonje.egedius@aftenposten.no og Helle.aarnes@aftenposten.no

I november 2007 ble en dypt deprimert Eldbjørg Engan innlagt på psykiatrisk sykehus. Livet hennes var ikke verdt å leve, tenkte hun, hun kunne like gjerne dø.

Alt var tungt. Hun følte ingenting, ønsket ikke ting, gledet seg ikke over noe. Hun orket ikke stelle seg, så seg ikke i speilet.

På sykehuset fikk hun antidepressiva; først én type, så en annen, så en tredje. Depresjonen ble bare verre og verre. Hun kjente at hun snart ikke klarte mer.

En siste utvei

Aftenposten har i helgen skrevet om bruken av elektrosjokk i Norge.

Behandlingen virker raskt og 60-80 prosent av de som får den, blir bedre. For noen er det ikke noe annet som hjelper, og flere psykiatere mener metoden redder liv.

Men under behandlingen får mange nedsatt korttidshukommelse og blir glemske og surrete. Noen mister deler av minnet permanent. Psykiaterne tror det er få, men har ingen tall å vise til, for langtids-bivirkningene av ECT er det forsket lite på. Likevel gis behandlingen på de fleste store norske sykehusene. De som ikke har utstyret selv, sender pasientene til andre sykehus.

Da Eldbjørg Engan fant en brosjyre om ECT, på folkemunne kalt elektrosjokk, hadde hun aldri hørt om behandlingsformen. Legene sa hun kunne få prøve, men at hun ikke måtte ha høye forhåpninger. En eventuell effekt ville dessuten forsvinne neste dag. Hun tenkte likevel at det var hennes siste utvei.

Følte seg som en stjerne

En grytidlig, svart vintermorgen fikk Eldbjørg en seng på St. Olavs Hospital i Trondheim. Seks-syv mennesker, skilt fra hverandre med tynne skillevegger, ventet på det samme. De fikk elektroder bak øret, i pannen, på brystet.

Anestesilegen forklarte at narkosen kom til å gi henne litt løksmak på tungen før hun sovnet. Hun tenkte at han så komisk ut, med den grønne hetten på hodet. Så kjente hun smaken av løk.

Etterpå våknet hun og følte seg som en stjerne.

Hodet var lettere, hun kjente seg lett og frisk. Det var så godt å våkne uten hjertebank, angst og svettetokter.

Senere på dagen kjente hun at hun var sulten. Da hun spiste, tenkte hun over hvor godt det smakte, og snart tenkte hun: «Jeg må ordne håret!»

På sykehuset sa de at de nesten aldri hadde sett en så god effekt av behandlingen. Om kvelden ville hun ikke legge seg. Hun var livredd for at den gode, nye følelsen skulle forsvinne. Det var som om motoren inne i henne var restartet.

Men neste dag var alt akkurat like svart igjen.

Skjønte at det virket

— Det var så trist å våkne opp til den samme elendigheten. Men jeg skjønte i alle fall at ECT hadde en effekt på meg, forklarer Eldbjørg i dag.

Den første behandlingsrunden var på ni elektrosjokk, opp til tre ganger i uken.

Siden varte effekten av hver behandling litt lengre for hver gang. Etter hvert gikk hun over på såkalte «vedlikeholdsdoser».

Det første tilbakefallet kom våren 2009, det andre samme høst, som en følge av en vanskelig livssituasjon. Nå har hun ordnet opp i det vanskelige og tror ikke hun vil bli deprimert igjen.Eldbjørg mener ECT alene ikke gjorde henne frisk, men i stand til å se og løse problemene. Hun fikk også kognitiv terapi, fysioterapi, trening og gruppesamtaler.

— En bagatell

En av de vanligste bivirkningene etter ECT er altså hukommelsestap. I dag må Eldbjørg gjerne bruke gule lapper for å huske ting. Det synes hun er en bagatell.

En som ikke har vært deprimert vet ikke hvordan det er å være i en sånn sump. Det var ikke noe liv, det jeg hadde. Hvis jeg ikke hadde fått denne behandlingen hadde jeg ikke vært i live i dag , sier hun.

— På sykehuset sa de jeg burde løse kryssord og sånt, for å trene opp det som var skadet. I begynnelsen klarte jeg bare ord på to-tre bokstaver. Men det er blitt bedre.

Eldbjørg vet at mange har fordommer mot elektrosjokk. Hun har møtt folk som tror behandlingen gis uten bedøvelse, slik det ble gjort før.

- Stedet jeg bor på er så lite at det ble fort kjent at jeg var syk og innlagt. I begynnelsen var det noen som skygget unna. Det brydde jeg meg ikke om. Jeg har aldri skammet meg. Jeg tror det skyldtes uvitenhet.

Eldbjørg takker behandlingsteamene på sykehuset for uvurderlig hjelp. I dag er hun tilbake i jobben som hjelpepleier på sykehjemmet i hjemkommunen, og koser seg med tre barnebarn.

- J eg har fått tilbake livet mitt. Det trodde jeg aldri ville skje.

Flere artikler

 1. VITEN
  Publisert:

  Deprimerte fokuserer ofte på det negative. Et nytt dataprogram kan hjelpe.

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Det var en vill følelse å merke hvordan maten påvirket hodet mitt»

 3. NORGE
  Publisert:

  100.000 nordmenn bruker denne pillen mot depresjon. Nå har forskerne funnet svar på hvorfor behandlingen svikter.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Rigmor Galtung var på høyden av karrieren da depresjonen rammet. Nå gjør hun comeback som imitator.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Linda Boström Knausgård: – Jeg er jo veldig sint

 6. DEBATT
  Publisert:

  Fødselsdepresjon. Fy skam, Regjeringen!