Norge

54-åring styrtet i døden ved sitt eget hjemsted

Grendelagsleder Jan Bjarte Kjelby på Turøy kjente godt 54-åringen som var med i helikopterstyrten. - Han vokste opp her og hadde nær familie her.

Helikopter stryrtet ved Turøy. Blomster legges ned ved Svelgensund bru.
  • Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Ørjan Torheim

Her finner du løpende oppdatering av siste nytt om ulykken

Politiet friga lørdag listen over de 13 som mistet livet i katastrofen da et helikopter på vei fra Nordsjøen til Flesland styrtet fra 640 meters høyde fredag.

Én av dem som var om bord i helikopteret oppgis å være en 54 år gammel mann, ansatt i Aker Solutions, med Øygarden som bostedsadresse.

Én av de andre som omkom, hadde bostedsadresse ikke langt fra ulykkesstedet, en 57-årig mann fra nabokommunen Sund. Han var også ansatt i Aker Solution.

— Det er med dyp sorg vi har mottatt meldingen om at også en av våre innbyggere gikk bort i ulykken. Det er små forhold her, så man kjenner til de fleste som bor her, sier Børge Haugetun, ordfører i Øygarden.

  • Politiet frigir liste over omkomne: Én kvinne og 12 menn omkom i helikopterstyrten

150 bor i området

Flere Aftenposten snakker med i nærheten av åstedet forteller at 54-åringen som bodde i Øygarden kommune, også var vokst opp på Turøy, innenfor det avsperrede området som regnes som åstedet for ulykken.

- Det er små forhold her, så man kjenner til de fleste som bor her, sier Børge Haugetun, ordfører i Øygarden.

I dag bor det rundt 150 innenfor sperringene, som fortsatt er gjenstand for undersøkelser fra politiet.

— Det er jo både tragisk og spesielt at ulykken skjedde rett ved barndomshjemmet hans, sier en mann som bor i nærheten.

Nær familie på Turøy

Jan Bjarte Kjelby er grendelagsleder på Turøy. Han kjenner 54-åringen selv godt frabarndommen.

— Han er herfra og vokste opp her. Han har også nær familie og slekt her ute, sier Kjelby til Bergens Tidende.

I barndommen ferierte han en rekke ganger med 54-åringen.

Han forteller at veldig mange på Turøy er sterkt preget av hendelsen. Han tror sjokk og sorg vil prege lokalsamfunnet i lang tid fremover.

— Mange så det som skjedde, og mange var ute for å hjelpe til. De har sett ting man ikke vanligvis gjør, og som vi forhåpentlig aldri gjør igjen.

Fornøyd med oppfølging

Fredag inviterte Fjell kommune beboerne på Turøy til samling på det lokale bedehuset. Det beskriver Kjelby som et «godt møte».

— Vi har fått tilbud om videre oppfølging hvis vi trenger det. Jeg ser ikke vekk fra at en del vil trenge det. Dette er veldig tøft for mange, sier han.

Kjelby er godt fornøyd med hvordan Fjell kommune og deres kriseledelse har håndtert situasjonen i etterkant av dødsulykken.

— Det virker betryggende, også for hvordan vi vil bli ivaretatt fremover, sier Kjelby.

Ivaretar pårørende

Identiteten til de 13 omkomne er ikke offisielt bekreftet, og leder av Kripos ID-gruppe Per Angel varslet tidligere lørdag at dette arbeidet kunne ta flere dager. Ordfører Haugetun ønsker ikke å kommentere nærmere sitt forhold til mannen.

— Vårt arbeid som kommune handler nå om å ivareta de pårørende, og deres behov styrer vår innsats, sier Haugetun, som lørdag ettermiddag besøkte pårørendesenteret på Kokstad rett ved Flesland.

— De pårørende er selvsagt i en vanskelig situasjon, men blir ivaretatt av et svært profesjonelt team med blant annet psykologer, sykepleiere og prest, sier Haugetun.

Lørdag ettermiddag slapp pressen inn en kort tur på området der politiet nå fortsatt arbeider med å sikre funn. Helikopteret traff en holme som ligger inne på selve Turøy med voldsom kraft før det falt i sjøen og ble liggende på 5-7 meters dyp. Restene av skroget ble heist opp lørdag ettermiddag. Rotoren som løsnet, endte mange titalls meter opp i fjellskråningen, og ble fraktet ut med helikopter senere lørdag.