Norge

- Vi har en voldsom økning i salget av bunadssølv

OPT_sp0fe3c4_doc6pn6tt2q61e1eqa228r3_doc6pn76otk6l43zf48d0e-YNuE3xJjGa.jpg

Aldri er det solgt mer bunadsølv enn nå. Sterkere ønske om å vise fram egen velstand er en av forklaringene på at skinnende bunadsølv selger som aldri før.

  • Ntb

I sølvsmiene er det travle dager før 17. mai.

Markedssjef Kristin Myhre hos Sølvsmidja på Voss trår til i postrommet for å få alt klart til postmannen kommer. Produsenten har de siste årene økt omsetning jevnt og trutt. Det siste året har økning vært på 10 prosent og de har måtte ansette flere gullsmeder. Det er de mest prangende smykkende det selges mest av.

— Beltene laget av sølv eller gullforgylling, som er det dyreste du kan sette på bunaden, har vi solgt 15 prosent mer av det siste året. Folk har et behov for å vise status, og i disse nedgangstider er bunadsølv en trygg måte å vise dette på, sier markedssjef Kristin Myhre hos Sylvsmidja på Voss til NTB.

Les også

Årets 17. maiguide til bobler, dyr og billig vin

— Handler om å vise seg fram

Det er en drøy uke til 17. mai - den store bunadsdagen. Hos familiebedriften Sylvsmidja går smelteovnene for fullt. Hvert år smeltes 3000 kilo sølv om til spenner, søljer, kjeder, ringer, beltespenner og veskelåser.

De siste årene har salget økt jevnt og trutt. Bare det siste året har omsetningen økt med 10 prosent, og flere nye gullsmeder er ansatt.

— Før var bunadsbeltene et symbol på at du var godt gift, i dag ser vi at beltene blir gitt allerede til konfirmasjonen. Kanskje er det et behov for å vise status når du gir datteren din et gull- eller sølvbelte. Det handler kanskje om å vise seg fram, sier Myhre.

Bunad er blitt trendy

Prisen på et belte varierer etter livvidde, men kan fort koste 10.000 kroner. Den økte interessen for bunadsølv bekreftes av Bjørklund-kjeden som har butikker over hele landet.

— Vi har en voldsom økning i salget av bunadssølv. Ingen tvil om at bunaden er blitt en trendy folkedrakt også blant de unge, sier markedssjef Linda Brenden i Bjørklund til NTB.

Låsen til en bunadveske monteres sammen hos Sølvsmidja på Voss.

Ifølge Brenden er det hovedsakelig to grunner til at salget har økt.— Folk er mer pengesterke og kjøper hele settet med sølv til bunaden på en gang. Før samlet man opp over flere år. Samtidig er bunadsølv blitt mer tilgjengelig, det er ikke bare de små spesialbutikkene som selger bunadsølv lenger, sier hun til NTB.

Les også

Nå er det guttas tur til å kle seg opp

Jobber på spreng

De siste ukene før 17. mai jobbes det nærmest døgnet rundt hos Sylvsmidja på Voss, som har rundt 70 prosent av markedet i Norge.

Bunadssølv pakkes ned i esker hos Sølvsmidja på Voss før det sendes ut til kundene. Produsenten har de siste årene økt omsetning jevnt og trutt.

— Her jobbes det helger og helligdager for å møte etterspørselen. Det pleier å være mye å gjøre om våren, men det er ekstra mye i år, sier Myhre.

Les også

  1. Gardermoen åpner egen bunadssluse

  2. Nasjonaldag i motvind

  3. - Vi kan sy en ferdig bunad på en halvtime, bare vi har mål