Norge

Kom deg ut i skogen og plukk!

Med utsikter til varme soldager, lokker Oslomarka med fristende blåbærlyng. Over hele Norge ventes nå store og modne blåbær og bringebær.

-Det virker som om ikke så mange plukker egne bær lenger, mener markainspektør Janet Bydal og markedskonsulent Johan Fegri fra Den Norske Turistforening.
 • Forf>jon Are Berg-jacobsen (foto)
 • Forf><forf>josefin Engstrøm <
 • <forf>tone C.s. Thorgrimsen<

— I Vestmarka er det spesielt mye bær! Markainspektør i Den Norske Turistforening, Janet Bydal, har plantet seg i blåbærlyngen, prøvesmaker bærene og smiler. Sammen med markedskonsulent Johan Fegri har hun akkurat klatret opp over hundre meter langs Furuåsen i Solliskogen i Asker. De er omtrent halvveis til Hovedhytta, og solen steker. Skogen rundt er full av summende insekter, arbeidsomme maur, grønne grener - og blåbær. Som inspektør begynner Bydal å få god oversikt over hvilke områder som er fulle av bær.

Alle på bærtur.

— I Romeriksåsen, i området rundt Råbjørnhytta, der er det garantert masse blåbær. I tillegg er det veldig lett tilgjengelig, tipser hun.Er du av den iherdige typen, følger du DNTs blåmerkede løyper fra Bergsmarka gård og opp til Hovedhytta. Det er åtte hundre meter å gå, stigningen er på 250 meter - til 455 meter over havet.- Dette er den bratteste turen vi har, men det er verdt det. Det er mange bær her, og et utrolig vakkert område. Det har markas beste utsikt, sier Bydal.

Dårlig multeår.

Blåbærkrattet står tykt bak hele hytta, og her og der stikker tyttebærlynget frem under einerbusker. Nede ved brønnen, femti meter bak hytta, er det en god del multeblader. Men ingen bær.Og nettopp fordi varmen i år kommer sent, vil multesesongen på Østlandet bli mager. På fjellet ser det litt bedre ut, og Nord-Norge har de beste prognosene.- Multene er avhengige av varmt vær under blomstringstiden. Derfor er det ikke veldig mye tegn til multer i fjellet heller, forteller førsteamanuensis ved Naturhistorisk museum, Eva Mæhre Lauritzen.

Bringebær til folket.

Det vi mangler i multer, får vi igjen i andre bær. Over hele landet er både blåbær og bringebær ventet å bli store og modne. Hvordan situasjonen er med tyttebær, er det for tidlig å si noe om, ifølge nyttevekstekspertisen. Bjørnebær synes å være reservert for Sørlandet.- Det er voldsomt mye villbringebær, og de er veldig flotte i år. Også de stedene hvor det var for tørt tidligere på våren, sier Lauritzen.

Varmeperiode.

Og det kan vi takke varmen for. Etter en lang periode med nedbør, har endelig et robust høytrykk har lagt seg over Sør-Norge, og en lang og god sommerperiode er i vente.- Hele Østlandet får gradvis varmere vær frem mot helgen, og vi regner med å se temperaturer opp mot 30 grader og vel så det, lover statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt. Hennes varsel strekker seg frem til fredag i neste uke, og godværet skal holde seg hele perioden.Mens sommeren steker i hele Sør-Norge, tar det litt lengre tid før resten av landet får stabilt sommervær.- Nordland får litt bedre vær fra og med fredag og så kryper godværet sakte nordover. I Troms blir det oppholdsvær først på søndag og i Finnmark blir det ganske så beskjedent vær i hele perioden, sier Thyness.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5