Norge

E-tjenesten sto i fjor bak ulovlig overvåking av nordmenn i Norge

Etterretningstjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo.

For første gang er Etterretningstjenesten avslørt av EOS-utvalget for å ha overvåket nordmenn i Norge. E-tjenesten sier det skjedde som følge av en uheldig menneskelig feil.

  • Arild Færaas

Norges etterretningstjeneste har et totalforbud mot å overvåke nordmenn i Norge. De kan bare overvåke folk i utlandet. Det er PST og politiet som, etter rettens godkjennelse, kan overvåke nordmenn i Norge.

Men i årsmeldingen til det stortingsoppnevnte EOS-utvalget som har tilsyn med våre hemmelige tjenester, kommer det frem at E-tjenesten hadde en nordmann under overvåking i fire måneder. Det skjedde etter at personen hadde kommet tilbake fra utlandet.

Overvåkingen førte ifølge årsmeldingen ikke til at det ble innhentet informasjon om personens kommunikasjon, (trolig fordi den overvåkede mobiltelefonen ikke hadde vært i bruk, journ.anm).

En annen nordmann hadde vært under tilsvarende overvåking i 47 dager, noe også EOS-utvalget ser på som et lovbrudd.

I årsmeldingen kommer det frem at E-tjenesten visste at personen hadde kommet tilbake til Norge, og at de hadde fått informasjon fra PST om det.

Selv om det heller ikke i den andre saken ble registrert informasjon om vedkommende, mener utvalget at de to lovbruddene prinsipielt sett er alvorlige.

LES OGSÅ:

Les også

Dette må til for at E-tjenesten kan gi ut data om nordmenn

— Tror ikke det er gjort bevisst

Eldbjørg Løwer, leder for EOS-utvalget, bekrefter til Aftenposten at de ikke har oppdaget slike lovbrudd før. Hun setter det i sammenheng med at utvalget i fjor fikk mye lettere tilgang til selv å undersøke hva E-tjenesten gjør.

— Men jeg tror ikke at E-tjenesten bevisst har gjort en feil eller har prøvd å lure noen, sier Løwer til Aftenposten.

Utvalget skriver også i årsmeldingen at de vil ha informasjon om alle slike tilfeller som eventuelt skjer i fremtiden.

LES OGSÅ:

Les også

E-tjenesten har fått nytt spionprogram

Dette svarer E-tjenesten

Vi sendte flere spørsmål til Etterretningstjenesten om hvordan dette kunne skje, og fikk dette svaret fra sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen:

— Etterretningstjenesten vil understreke at iverksettelsen av informasjonsinnhentingen, som dreide seg om innhenting utenlands, var lovlig. Innhentingsoppdraget ble ved en feil ikke avbrutt da vedkommende returnerte til Norge. Vi erkjenner at det skjedde en uheldig menneskelig feil i denne saken, og tjenesten har siden endret rutinene for å hindre at det skjer igjen. Ut over dette ønsker vi ikke å gi ytterligere detaljer ut over det som fremgår av EOS-utvalgets årsmelding.

Les også

  1. - Vi overvåker ikke norske borgere i Norge

  2. Spiondebatten som kom til Danmark, men aldri til Norge

  3. EOS-utvalget: E-tjenesten har lagret irrelevante opplysninger

  4. Langt flere nordmenn på USA terrorliste