Norge

Per Fugelli-sitat pryder forsiden på anerkjent medisinsk tidsskrift

En tale Per Fugelli holdt på et seminar på Universitetet i Oslo i fjor er publisert i The Lancet. Et sitat fra talen pryder forsiden.

«Kolleger, jeg har ingen Gud, men jeg har helgener, de evige verdiene i medisin,» sa Per Fugelli i en tale på Universitetet i Oslo før jul. Nå har The Lancet plassert sitatet på sin forside.
  • Steffen Pedersen Øberg

The Lancet er et av verdens eldste og mest anerkjente medisinske tidsskrifter, og velger i hver utgave ut ett sitat som står på forsiden.

I tidsskriftets andre januar-utgave er det Per Fugelli som blir sitet, med følgende sitat:

«Kolleger, jeg har ingen Gud, men jeg har helgener, de evige verdiene i medisin: gjør godt, vær rettferdig, respekter naturen.»

  • Amagasinet intervjuet Per Fugelli i oktober. I halvannet år hadde sosialmedisineren da vært kreftfri. Storefri, hadde han kalt det. Nå er friminuttet over.

Hentet fra tale på UiO

Sitatet er hentet fra en tale Fugelli holdt da det årlige seminaret «Per Fugelli lectures 2015» til ære for Fugelli ble holdt på Universitetet i Oslo i desember i fjor.

I talen, kalt «Death and planetary health,» tok Fugelli opp på hvilke måter døden kan bidra til å fremme planetens helse. Hele talen ble publisert i The Lancet.

Bakgrunnen for seminaret, skriver Fugelli på sin blogg, er at han siden 1993 har inspirert en gruppe medisinstudenter til å engasjere seg i planetens helse, som han definerer som summen av helsen til den menneskelige sivilisasjon og tilstanden til de naturlige systemene sivilisasjonen er avhengig av.

– Nå kommer siste dans

Forrige uke kom nyheten om at Fugelli er blitt enige med legene om å la kreften gå sin gang. Han har hatt kreft siden 2009 og vært åpen om sykdommen. Før jul fikk han beskjed om at sykdommen må gå sin gang, skriver Aftenbladet.

– Nå kommer siste dans, jeg har fått påvist mange kreftsvulster i begge lungene og jeg er blitt enig med legene at vi gjør ingenting. Ingen cellegift eller operasjon, jeg skifter målestokk og tenker at nå handler det om å gjøre siste delen av livet mitt så god som mulig sammen med de jeg er glad i, sier Fugelli til TV 2.

For de neste månedene har han laget det han kaller "en vidunderlig halvårsplan".

– Jeg skal til Jæren og møte våren, slåss mot Frp og fremmedfiendtlighet og til Italia med barnebarna og spise iskrem, sier Fugelli til TV-kanalen.

  • **Tidligere denne måneden skapte Fugelli debatt da han sa at vi må prøve å forstå barneekteskap. Kommentator Helene Skjeggestad undrer om vi kan prøve å forstå Fugelli, uten å tolke ham dithen at vi nå skal åpne for barneekteskap i Norge? «
Les også

Til deg som undrer og ikke har alle svar. Vi må kreve plass i innvandringsdebatten.

»**
Les Aftenpostens intervju med Per Fugelli fra desember i fjor:

Les også

Per Fugelli: Ser paralleller til Tyskland på 30-tallet

Per Fugelli har skrevet flere kronikker for Aftenposten. Dette er en av dem:

Les også

  1. Er det Listhaugs splittende menneskesyn og manglende samfunnshåp vi vil bygge Norge videre med?