Eirik Jensens forsvarer: – Dommen vil bli anket
Den pensjonerte politimannen Eirik Jensen ble mandag dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikasmugling.
Jensen satt uttrykksløs og med hendene foldet i fanget da straffeutmålingen ble lest opp som det siste avsnittet i en, for ham, knusende dom.
Da hadde han sittet i nesten fire timer og hørt på de to tingrettsdommerne Sven Olav Solberg og Kim Heger lese opp dommen.
Også hans samboer, Ragna Lise Vikre, og mange andre støttespillere, mennesker som også etter domsavsigelsen er overbevist om hans uskyld, satt i rettssal 250 hele tiden.
Jensen ble dømt på de sentrale punktene og fikk 21 års fengsel – lovens strengeste straff. Han har dermed alt å vinne og ingenting å tape ved en anke.
Kort tid etter rettsmøtet kom da også beskjeden fra forsvarerne hans om at Jensen anker til lagmannsretten.
LES OGSÅ: Eirik Jensen fikk 21 års fengsel av tingretten
Dommen: «Alvorlig anslag»
«Jensen har gjennom sin medvirkning ikke bare aktivt styrket Cappelens forsett, men også̊ engasjert seg i Cappelens kriminelle virksomhet. Han har holdt seg orientert, og latt seg bli holdt orientert av Cappelen, om konkrete innførsler og den generelle innførselsvirksomheten, og i den forbindelse gitt Cappelen beroligende informasjon og råd», heter det i dommen.
Dommerne bruker sterke ord:
«Jensens handlinger er et alvorlig anslag mot den tillit som vårt politi og vår rettsstat er avhengig av, og det må̊ derfor være et sentralt og tungtveiende moment i straffeutmålingen at narkotikaforbrytelsen og korrupsjonen er forøvet av en i Jensens posisjon.»
Retten mener det ikke finnes sammenlignbare saker i historien:
«Det er enestående i norsk strafferett at en polititjenestemann med de ledende stillinger i politiet som Jensen har hatt, med ansvar for å drive etterforskning mot blant annet narkotikaforbrytere, i en årrekke selv har gått tungt inn i forbrytersk virksomhet.»
INGE D. HANSSEN: «Retten kler fullstendig av Eirik Jensen. Det blir tungt å anke med en så knusende dom som bakteppe.»
Tørket bort tåre
Fire timer tidligere, mens han fortsatt kan ha hatt et håp om frifinnelse, kom Eirik Jensen inn i rettssal 250. Kledd i svart skjorte og med skinnjakke over – omgitt av et kobbel fotografer og sine to forsvarere – ønsket han ikke å si noe.
Jensen ønsket heller ikke å bli fotografert mens dommen ble lest opp eller etterpå. I salen var tilskuerplassene allerede fylt opp. Jensens samboer Ragna Lise Vikre var på plass før kl. 08.
Både Jensen og hans medtiltalte Gjermund Cappelen virket mer preget enn de var mens selve rettssaken pågikk i vår: Cappelen tilbakelent og med blikket vendt mot dommeren da opplesningen av dommen startet, mens Jensen så mye ned i bordet.
Bare én gang viste Jensen følelsene sine: Da han etter at dommeren hadde sagt «21 år» tørket bort en tåre. Deretter gikk han ut av rettslokalet via bakveien, trolig for å unngå en form for kanossagang gjennom pressekorpset.
Samboeren hans, Ragna Lise Vikre, reagerte sterkt og følelsesmessig på dommen. Før helgen åpnet hun en kunstutstilling der ett av maleriene viser Eirik Jensen innviklet i piggtråd.
LES OGSÅ: Oslos politimester åpner for intern granskning etter Jensen-dom
– Vanskelig å drive politiarbeid
– Om denne dommen blir stående, betyr det at det er flere politimenn, blant annet i Asker og Bærum, som skal straffes. Hvis det å kjenne til kriminell virksomhet betyr medvirkning, blir det vanskelig å drive politiarbeid slik vi kjenner det i dag, sier advokat John Chr. Elden, den ene av Jensens forsvarere.
Elden mener det er åpenbare svakheter i dommen, blant annet i hvordan tingretten vurderer de mange hundre SMS-ene mellom de to tiltalte.
– Retten har beveget seg fra bevis til «tolkninger». Allerede her er man på feil vei, noe vi skal se i forbindelse med anke, sier Elden.
Elden sier til Aftenposten at han vurderer to alternativer: En «vanlig» anke til lagmannsretten, eller en anke for å få dommen opphevet og deretter en ny behandling i tingretten.
– Trist følelse
– Han har jo ikke blitt trodd på noe som helst. Det er en trist følelse og jeg er veldig lei meg i dag. Jeg har jo ikke lagt skjul på at jeg har trodd at han umulig kan være skyldig i det han er tiltalt for, men han er ikke trodd på noe som helst. Dommen er beinhard og nådeløs, sier den tidligere politilederen Øyvind Nordgaren, som var Jensens sjef i mange år.
– Dette er jo en knusende dom. Hvilke konsekvenser bør det få?
– Jeg er ikke i stand til å si det i dag. Jeg må ta innover meg skuffelsen først. Jeg klarer ikke komme med noe fornuftig.
Aktor godt fornøyd
– Vi er godt tilfreds med hvordan domstolen har vurdert saken, og at dommen er i tråd med tiltalebeslutningen, sier aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker.
Cappelen fikk 15 års fengsel
Eirik Jensens medtiltalte, «hasjbaronen» Gjermund Cappelen, ble dømt til 15 års fengsel. Han tok betenkningstid når det gjelder eventuell anke.
Retten vurderte at han lovbruddene hans åpnet for 21 års fengsel, men han fikk en betydelig strafferabatt for å ha tilstått og forklart seg om Jensens rolle.
Hans forsvarer, advokat Benedict de Vibe, er skuffet over straffeutmålingen.
– Han hadde forventet at straffen hadde blitt lavere enn denne, sier de Vibe til NTB.
Han påpeker samtidig at Cappelen er fornøyd med å bli trodd på det han har fortalt.