Norge

Kokkvold forsvarer innlegget

Vendela Kirsebom Thommessen sier at hun har vondt i magen og ligger søvnløs etter innlegget fra NTB-journalisten. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX

NTB-journalist benekter at han har gått til personangrep mot Thommessen-familien. Han får støtte av Per Edgar Kokkvold.

  • Nina Lødemel

NTB-journalist Arnt Folgerø sier at han ville sette spørsmålstegn ved troverdigheten til Venstre-politikeren Olaf Thommessen, og at det ikke var hans intensjon å gi Vendela Kirsebom Thommessen søvnløse netter. 20. desember i år fikk Folgerø trykket et innlegg om Olaf Thommessen i Aftenposten. Les kommentaren:

Les også

Thommessen er fredet

Innlegget skapte stor debatt om offentlige personers privatliv.

Les også

  1. Nidskriftjournalistikken

  2. På den gode moralens trone

— Vondt i magen

I dag går Vendela Kirsebom Thommessen til angrep på innlegget til Folgerø. "Olaf tar kanskje ikke dette like tungt - mens jeg har vondt i magen og ligger søvnløs. Jeg er redd for at barna skal lese avisen eller høre om Pappa. Dette i en situasjon der vi nettopp har kommet over det som for oss var en traumatisk sykdomsperiode," skriver Kirsebom Thommessen. Les hele kommentaren her:

Les også

Å gjøre det riktige

Journalist Arnt Folgerø synes innlegget til Thommessens kone er på siden av saken. — Jeg synes innlegget hennes er litt på siden av saken. Det var ikke min hensikt at Vendela Kirsebom Thommessen skulle få søvnproblemer, eller at hun skulle bli redd for at barna skulle lese om faren sin, sier Arnt Folgerø til Aftenposten.no. Han angrer likevel ikke på innlegget han skrev før jul. - Jeg ville stille spørsmål om troverdigheten til Olaf Thommessen, sier Folgerø. NTB-journalisten sier at det ikke er hans jobb å diskutere privatliv, men at det er trasig at det skal få slike konsekvenser for Kirsebom Thommessen. Arnt Folgerø mener at han har holdt seg til sak, og at han ikke har laget et personangrep. - Jeg har brukt empiriske data som er trykket i norsk presse tidligere. Jeg har min egen retoriske innpakning, men jeg vet ikke hva kritikerne mener når de sier at dette er et personangrep. Folgerø får ikke dekke saker om Venstre eller Olaf Thommessen for NTB i fremtiden.

Forstår reaksjonen

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold mener at Olaf Thommessen må tåle en slik kommentar, men at Vendela Kirsebom stiller i en annen situasjon. - Jeg synes ikke at kommentaren til Arnt Folgerø går over streken, det han har skrevet holder seg innenfor ytringsfrihetens rammer, sier Kokkvold til Aftenposten.no. Generalsekretæren viser til at Folgerø prøver å påvise en sammenheng mellom private interesser og offentlig engasjement. - Det må Olaf Thommesen finne seg i, så får han svare for seg. Redaktører kan ikke sensurere det som har offentlig interesse. Likevel forstår jeg at kona reagerer, selv om hun selv er kjent. Jeg er glad for innlegget hennes, det er viktig at hun får komme til orde, sier Kokkvold. Kokkvold sier at kommentaren var uvanlig sterk til å være norsk presse, men at vi er veldig tibakeholdne i Norge i forhold til resten av Europa.Han forstår at Kirsebom Thommessen er bekymret for at barna skal lese om faren sin i avisen. - Det er viktig at redaktører og skribenter er oppmerksomme. Det er ikke kostnadsfritt å bli utsatt for slik kritikk, men det er likevel viktig at vi ikke sensurerer det som har offentlighetens interesse. - Likevel er ikke ytringsfriheten alltid like hyggelig, og kan føles som en belastning, sier Per Edgar Kokkvold.

- Legitim kritikk

Aftenpostens debatt- og kronikkredaktør, Knut Olav Åmås, begrunner trykkingen av Folgerøs første innlegg slik:- Aftenposten publiserte Folgerøs første, store artikkel fordi vi så den som en legitim og begrunnet kritikk av en høyt profilert rikspolitikers virke. - Den var krassere enn mye man ser på trykk i dag, men både Olaf og Vendela Thommessen bruker seg selv bevisst og svært aktivt i alle medier. Da må de faktisk tåle at noen går dem etter i sømmene, og mener at deres egenprofilering skurrer, sier Åmås.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold sier at innlegget er uvanlig sterkt til å være fra norsk presse, og at han forstår at Vendela Kirsebom Thommessen reagerer. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX