Norge

1300 motstandsfolk vurderes for krigsdekorasjon

Forsvarsdepartementet har fått inn over 1300 forslag til motstandsfolk som kan dekoreres for sin innsats under 2. verdenskrig.

OPT_ta54ad2d_doc6olm9mkkq8312t5mtrb_doc6olmb6myk3s14g7spd4i-qaR5Dlp4Wc.jpg
  • Ntb

Over 70 år etter krigen pågår et stort arbeid for å hedre mennesker som ikke ble dekorert etter fortjeneste. En historikergruppe nedsatt av Forsvarsdepartementet er nå i gang med å vurdere krigsinnsatsen til de over 1300 personene som er foreslått fra publikum og fagmiljøer, skriver Klassekampen.

Prosessen startet her:

Les også

Saboterte tyskerne og reddet liv –nå kan de glemte heltene bli hedret

Dette kommer frem i et svar fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på et skriftlig spørsmål fra SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø.

Tidligere i år opplyste ministeren at departementet ønsker innspill til glemte helter som ikke har fått anerkjennelsen de fortjener.

Prosjektet ble startet av daværende forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i 2011. Nå opplyser Søreide at forslag til dekorasjoner vil bli forelagt Forsvarsdepartementet ved utgangen av 2016, med eventuelle tildelinger i 2017.

— Det er en god del positivt i Søreides svar. Det er mye politikk i historieskrivingen om krigen, og vi vil følge nøye med når arbeidet skal avsluttes, sier Kirsti Bergstø til Klassekampen.

Les også

  1. Krigsseilernes siste kamp: Halvannen million til register

  2. «Det var siste gang jeg så min far»

  3. «Så forferdelig, de er jo bare unge gutter»

  4. «Utpå natta falt et tysk sjøfly i havet»

  5. «"Mitraljøse-Nilsen" fra Drammen utmerket seg da han skjøt 19 tyskere i en skuddserie.»