Dommerne setter Munch-kjennelse til side

Dommerne i Borgarting lagmannsrett har satt juryens kjennelse i Munch-saken til side. Bjørn Hoen får dermed en fjerde runde i retten.

Munch-museet ble ranet i august 2004.
Les også

Madonna og Skrik friskmeldes

Pål Enger:

Les også

- Gjemte «Skrik» i familiens stuebord

– Dette er nesten en farse. Mannen er tidligere funnet skyldig og dømt tre ganger. Vi skal altså behandle Munch-saken for fjerde gang i retten, sier en opprørt aktor Geir Evanger, etter at lagdommerne hadde bestemt seg torsdag.

Mens juryen i lagmannsretten med flere enn seks stemmer hadde bestemt at den tiltalte hadde deltatt i Munch-ranet i august 2004 og funnet ham skyldig, tok dommerne en uvanlig lang pause før de returnerte og meddelte retten at de satte avgjørelsen til de ti jurymedlemmene til side.

Enstemmig

– Lagmannsretten er enstemmig i at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for en fellende dom i saken. Derfor skal saken prøves på nytt og med andre dommere, meddelte lagmann Einar Kaspersen.

Forsvareren til Hoen, advokat Morten Furuholmen, var tydelig overrasket over utfallet saken fikk torsdag. Også han uttrykte forbauselse over den lange pausen dommerne tok, men var ikke uventet svært fornøyd med utfallet. Gjennom hele ankesaken har han hevdet at de nye opplysningene som er lagt fram har sådd betydelig tvil om klientens forbindelse til ranet.

Påtalemyndigheten har tviholdt på sin teori om at Hoen var en viktig organisator bak det helt spesielle ranet av Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» den 22. august 2004. Hoen har på sin side, like bestemt, fastholdt at han ikke hadde kjennskap til ranet.

Sa takk

– Jeg sier tusen takk, var 40-åringens umiddelbare reaksjon da dommerne spurte om han hadde oppfattet beslutningen.

– Jeg mener dommerne har håndtert dette på en helt riktig måte, sier Furuholmen til NTB.

Mens Petter Tharaldsen og Stian Skjold begge har fått rettskraftige dommer for deltakelse i ranet, mente Høyesterett at det var begått saksbehandlingsfeil i Bjørn Hoens sak. Bakgrunnen var nye opplysninger om at en av de frikjente i saken og tidligere politispaner Johnny Brenna planla å skrive bok sammen. Derfor fikk Hoen for tredje gang anledning til å prøve sin sak for retten.

Nye opplysninger

Under denne andre gangs behandling i lagmannsretten kom flere nye opplysninger om ranet for dagen. Blant annet tilsto Stian Skjold for første gang og fortalte detaljert hvordan maleriene var blitt ranet. Hoen selv kom med opplysninger om at det var NOKAS-dømte David Toska som hadde beordret ranet av Munch-museet.

Flere andre vitner har også forklart seg på en slik måte at Hoens påståtte rolle er blitt mindre klar.

Dette har dommerne sett, og på grunn av den mulige tvilen som ble sådd får nå Bjørn Hoen enda en sjanse til å overbevise en domstol om han er uskyldig.