Norge

Vi tester termoser!

En viktig del av livet på hytta er naturen. Vi går på ski, til fots eller koser oss bare i hytteveggen. Om det er kakao, toddy, kaffe eller pølser på - vi trenger en termos.

  • Line C. Nilssen

Vi går inn i høysesongen for skiturer og noe av det aller hyggeligste er selvfølgelig å ha med seg mat og drikke. Men det blir sjelden noe orden på matpakke i minusgrader. Pølser i mattermos og rykende varm kakao derimot – det er saker. Og det bør være varmt. Hyttemagasinet har testet 25termoser for deg; fra de alle enkleste og billige til langt dyrere varianter. Variasjonene er store.

Testpanel: Kjersti Nord og Kristin Enger

  • 1 liter:
    Gaupa.

Innhold: 1 liter. Pris: 129,90. Terningkast: 3

Vacuum Flask

Innhold: 1 liter. Pris: 98. Terningkast: 1

Cuisine

Innhold: 1 liter. Pris: 99,90. Terningkast: 3

BLANKE OG SLANKE

Trykkfunksjon i korken og en kopp i toppen på alle tre. Korkene er til forveksling like på Cuisine og Vakuum Flask. Litt simple i plasten. Gummipakningen er tynn og kan lett rives av. Gaupa virker mer solid og gummipakningen er tykkere. Den sitter også på plass. Alle er gode å helle av – ingen forskjell. Når vi kommer til temperaturmålingen synes derimot forskjellene godt. Cuisine og Gaupa holder over 70 grader etter 8 timer – Vacuum Flask langt mindre. Ingen av disse tre er spesielt gode termoser; Vacuum Flask er rett og slett dårlig.

The Rock Thermos

Innhold: 1 liter. Pris: 349. Terningkast: 5

Bolt Stanley

Innhold: 1 liter. Pris: 399. Terningkast: 5

FOR STORE SEKKKER

Store, faste håndtak og skrukorker av beste kvalitet. Gummipakningen på Thermos er ekstra kraftig og den løsner aldri. Thermos har den største koppen av alle i hele testen. Kunne med fordel vært to synes vi. De er gode å helle av, men håndtaket til Thermos er uslåelig. Gummi på begge sider gjør at grepet er knallgodt. Håndtaket på Stanley er i metall og blir nødvendigvis kaldt å holde i. Men der Thermos ser litt klumpete ut har Stanley identitet. Den er macho og tøff! Temperaturmessig er de kjempegode, helt i toppskiktet, og ingenting skiller. Ja, har du plass i sekken, og liker noe med sjel, velger du en av disse.

Clas Ohlson

Innhold: 1 liter. Pris: 98. Terningkast: 3

Sarek Hammarplast

Innhold: 1 liter. Pris: 199. Terningkast: 5

Rast

Innhold: 0,9 liter. Pris: 199. Terningkast: 5

Aladdin Adventurer

Innhold: 1 liter. Pris: 300. Terningkast: 4

EN BRA KVARTETT

Alle har skrukorker, men av litt forskjellig utforming og kvalitet. Clas Ohlson har et vondt grep som gjør det vanskelig å skru. (Tør ikke tenke på om man har votter på.) Gummipakningen er fislete og løsner. De andre tre har helt greie og solide korker med gode gummipakninger. Clas Ohlson er eneste med to kopper. De er dessuten til å skru sammen til en – genialt! Sarek har en liten detalj vi liker: Gummilister på utsiden som sikrer grepet på en glatt utside. Vi sliter virkelig med å skru fast koppen på Aladdin. Vanskelig å treffe gjengene av en eller annen grunn. Men du har 15 års garanti – meget bra. Alle er litt plundrete å helle av (korken må stå i riktig posisjon – merket med piler). Bortsett fra Clas Ohlson holder alle over 80 grader etter 8 timer. Etter 24 timer måler de tett opp mot 60 grader – det er vi mer enn fornøyd med. Gode termoser enkelt og greit.

Eagle Products

Innhold: 1 liter. Pris: 350. Terningkast: 5

Bullet Vango

Innhold: 1 liter. Pris: 225. Terningkast: 3

TIV Vacuum Flask Lifeventure

Innhold: 1 liter. Pris: 329. Terningkast: 4

Light & Compact Thermos

Innhold: 1 liter. Pris: 349. Terningkast: 4

BLANDA DROPS

Vango har en på alle måter helt grei og enkel skrukork, Eagle en mer solid og avansert skrukork som vi liker godt. Denne stoler vi på. Thermos opererer med et helt eget (og genialt i sin enkelhet) trykksystem. Plasten virker solid, likedan gummipakningene, men vær obs på at koppen MÅ være på for at denne termosen ikke skal lekke hvis den snus på hodet. Lifeventure har en enkel vippeteknikk som vi umiddelbart liker. Korken er også av god og solid plast. Dessuten leveres den med skrukork i tillegg hvis du foretrekker det. Det liker vi enda bedre. Eagle har den største koppen siden denne termosen er stor og tung. Tykke vegger er forklaringen – men den er også testens temperaturvinner med hele 62 grader etter 24 timer! Temperaturmessig skuffer Vango. Den hadde kun 63 grader ved 8 timers måling og ligger langt bak de tre andre. Thermos et hakk foran Lifeventure, men totalt sett: Gode termoser alle sammen. Spiller vekten en rolle, velger du Thermos eller Lifeventure.

Outdoor Stanley

Innhold: 1 liter. Pris: 399. Terningkast: 5

Classic Stanley

Innhold: 1 liter. Pris: 399. Terningkast: 5

TO TØFFE TYPER!

Enkle og kraftige skrukorker med gode gummipak¬ninger som sitter godt på begge termosene. Outdoor har to kopper som skrus sammen til en god kopp, Classic har en enkel. Begge heller utmerket. Utsiden på Outdoor er mattlakkert noe som gir et godt grep om termosen. Den er forsåvidt enkel, men lekker og gjennomtenkt i detaljer og fargevalg. Classic har gammeldags emalje og gammeldags håndtak. Termosen er i tillegg ganske tung da den er fylt med kull. Varmemessig er begge imponerende. Outdoor et hestehode foran Classic. Og de ser virkelig ut som de tåler alt. Prisen er høy på begge, men så har du antagelig også en termos som varer i årevis.

Family 4 Eagle

Innhold: 1 liter. Pris: 398. Terningkast: 5

Challenger De-luxe Aladdin

Innhold: 1 liter. Pris: 350. Terningkast: 4

TO GODE RARINGER

Eagle er solid i alle detaljer. Aladdin har en enkel skrukork med god gummipakning. Den har to kopper som skrues i hverandre, men dette er ikke bra. Håndtakene gjør at grepet blir vondt og koppen skranglete å holde i. Eagle har hele fire kopper. Her trenger du ikke skru, bare vippe koppene av. Greit når du står der i kulda med vottene på. Begge heller utmerket. Varmemessig er begge utrolig gode. Vi målte over 80 grader etter 8 timer.

  • MATTERMOSER:
    Mountain Widemouth Lifeventure

Innhold: 1 liter. Pris: 379. Terningkast: 4

Mattermos Rast

Innhold: 1,2 liter. Pris: 249. Terningkast: 5

GREIE NOK

Sammenleggbare håndtak, bærestropper, stor og liten åpning. Trykksystem på den lille korken og to kopper i toppen. Rast er helt OK å helle av, Lifeventure er supergod med helt presis stråle. Korkene er av litt forskjellig utforming. Rast virker i utgangspunktet mer solid – både med hensyn til gummipakninger og selve trykkfunksjonen. Gummi¬pakningene sitter litt løst på Lifeventure. Dem vil vi jo ikke miste? Temperaturtesten viser store forskjeller: Rast holder samme temperatur etter 8 timer (79 grader) som Lifenture etter 4 timer. (At innholdet er 0,2 dl. mindre spiller litt rolle, men dog.) Rast er dessuten testens varmeste i mattermosklassen – hele 52 grader etter 24 timer!

Outdoor Food Jar Stanley

Innhold: 0,6 liter. Pris: 369. Terningkast: 4

Classic Food Jar Stanley

Innhold: 0,5 liter. Pris: 329. Teningkast: 4

TO ORIGINALER

Begge er små, og må være beregnet på en person. Ingen¬ håndtak, men stor åpning med skrukork. Heller fint, men korken må skrues helt av for å helle noe ut. Outdoor har ingen kopp, men en sammenleggbar skje/gaffel i topplokket! Korken er av solid plast (beste hittil) og med en god gummipakning. Utsiden av Outdoor har fått matt lakk noe som både gjør den varmere å holde, og et bedre grep. Classic har skrukork i samme solide utførelsen, og en kjempestor kopp. Den skiller seg dessuten ut ved å ha kull som isolering, ikke vakuum mellom stålveggene. Temperaturmessig er de ikke vinnere. Ingen kommer over 60 grader etter 8¿timer. Men begge virker bunnsolide og har identitet og sjel. Høy pris.

Mattermos Sarek Hammarplast

Innhold: 1,2 liter. Pris: 249. Terningkast: 3

ENKEL

Enkel ståltermos uten håndtak, en stor åpning med skrukork. Termosen holder hva den lover (76 grader etter 6 timer), men er langt bak de fleste andre. Det må nok den store åpningen ta skylden for. Men ellers en solid termos på alle måter, dog litt stor. Stusser derfor litt på at det ikke er kostet på to kopper. 10 års garanti liker vi.

Mat ståltermos Clas Ohlson

Innhold: 1,2 liter. Pris: 139. Terningkast: 4

Multi purpose food&drink Thermos

Innhold: 1,2 liter. Pris: 299. Terningkast: 3

Multi purpose food&drink Nille

Innhold: 1,5 liter. Pris: 149. Terningkast: 5

TRE LIKE...?

Sammenleggbare håndtak, bærestropper, stor og liten åpning. Vrisystem på begge korkene, 2 kopper. Alle er helt ok å helle av og korkene er solide med god gummipakning som sitter fast. De er i det hele tatt veldig like. Mistenkelig like. Vi prøver korker og topper om hverandre – alt fungerer. Hva med temperaturen? Det skiller ikke så mye som en grad på Thermos og Nille – Clas Ohlson ligger litt etter. (Alle holder varmen godt og er over 70 grader etter 8 timer.) Produseres de samme sted for de forskjellige butikkene/varemerkene? Vi sjekker eskene. Her er all tekst (også ordlyden) og bilder helt lik bortsett fra at den ene er merket Thermos med 10 års garanti. Vi føler oss LITT lurt uten at vi vet om vi har en grunn. Hvorfor betale dobbelt for samme vare?

Klikk på bildet for å se det i større format.
Klikk på bildet for å se det i større format.
Klikk på bildet for å se det i større format.
Klikk på bildet for å se det i større format.
Klikk på bildet for å se det i større format.
Klikk på bildet for å se det i større format.