- Jeg er egentlig for sliten til å dra til K2 nå

Rolf Bae ville helst ha ventet med K2-turen, sa han i sitt siste intervju.

Den norske klatreren Rolf Bae omkom fredag sammen med ti andre klatrere, under et forsøk på å bestige toppen på verdens nest høyeste fjell, K2. Bae ga i juni i år et intervju til det norske friluftsmagasinet Fri Flyt. Det skulle bli hans siste intervju før han omkom i den tragiske klatreulykken, melder Aftenbladet.

Sliten

I intervjuet fortalte 33-årige Bae til journalist og kamerat Sindre Bø at han følte seg for sliten til å gi seg i kast med verdens farligste fjell, K2. — Rolf hadde nettopp kommet tilbake fra en vanskelig tur i Trango, verdens høyeste fjellvegg, da jeg snakket med ham. Han var lite motivert til å gå på K2 akkurat da, var sliten, sier Bø til avisen. På tross av dette valgte Bae å gyve løs på K2, delvis fordi turen var planlagt lenge i forveien og klatresesongen på fjellet er kort. - Og K2 har lenge vært et viktig prosjekt for ham, et felles prosjekt mellom ham og kona Cecilie Skog. For ham var det en selvfølge å reise ned og hjelpe henne og de to andre med å nå toppen, sier Bø.

Klar over faren

Bae var klar over at turen var farlig, langt farligere enn mange av hans tidligere turer. - Han kjente farene, selvfølgelig. Men K2-drømmen var gammel og sterk. Jeg er sikker på at de tok alle forholdsregler. At så mange valgte å forsøke nå toppen samme dag, tyder på at det var gode forhold, påpeker journalisten. Når det likevel gikk galt, mener Bø det ikke var i Baes hender å endre sin egen skjebne. - Uflaksfaktoren kan man ikke påvirke. Selv ikke verdens beste fjellklatrer er trygg for en fallende steinblokk eller snøras. Intervjuet forteller historien om en mediesky og naturglad mann. - Han var ekstremt mediesky. Som person var han på ingen måte sky, men veldig glad i folk. Han gikk hjem i alle leirer. Det var derfor Fri Flyt gjorde intervjuet med ham. Han var trolig den, ved siden av Lars Monsen, som har vært på flest ekstreme turer de siste 15 årene. Det var på tide å dra ham frem fra skyggen, sier Bø.

Gikk ned i mørket

Den svenske klatreren Fredrik Sträng tror utfallet av snøraset kunne vært svært annerledes hvis klatrerne hadde prioritert sikkerheten, melder VG. Det har kommet fram at Rolf Bae og kona Cecilie Skog valgte å stige ned fra K2 i mørket, noe som gjør klatringen ekstra farlig. - Alle som går opp K2, vet at de må snu innen klokken 14. Nedstigningen er ekstremt vanskelig å få til i mørket, sier Sträng til VG. Svensken hjelper nå skadede klatrere i en base camp på 5100 meters høyde. Det var uansvarlig at 25-30 mennesker skulle bestige toppen samtidig, mener han. - Da jeg hørte antallet personer som skulle opp på fredagen, skjønte jeg at det ville gå galt. Folk blir stående i kø på de vanskelige partiene, hvilket forsinker ekspedisjonen og gjør det vanskeligere å rekke ned mens det er lyst, sier den svenske fjellklatreren.

Den svenske fjellklatreren Fredrik Sträng mener toppturen med gruppen på 25-30 personer var dømt til å ende med en katastrofe.