Norge

Skapte Internett med norsk hjelp

Vinton Cerf skapte Internett sammen med Robert Kahn. Uten hjelp fra tre nordmenn ville de kanskje aldri ha lykkes.

- De norske bidragene var svært viktige for at vi greide å utvikle TCP/IP-protokollene så fort, sier internetts far Vinton Cerf, som var i Norge denne uken.
  • Forf>
  • <forf>andreas Bakke Foss <

Drar du til Stanford-universitetet i California, vil du se en plakett med 33 inngraverte navn. Det er listen over de personene i verden som var mest betydningsfulle i utviklingen av den grunnleggende Internett-teknologien. Tre norske navn er inngravert.— Både Yngvar Lundh, Pål Spilling og Dag Belsnes sine bidrag var veldig viktige for TCP/IP-teknologien som vi utviklet. De deltok i viktig arbeid, og spesielt Belsnes gjorde en veldig god jobb med sine analyser, sier Vinton Cerf, som denne uken var på besøk i Norge. I et intervju i Aftenposten sist onsdag gikk han hardt ut mot bredbåndsleverandører som prøver å kuppe deler av nettet. Med grått skjegg, bart, sin svarte stilfulle hatt og grå frakk, er det nesten som man skjønner at han ikke er en hvilken som helst amerikaner. Og det er jo selvfølgelig heller ikke Vinton Cerf, av mange sammenlignbar med Gud, en IT-gud, "Internetts far". Sammen med Robert Kahn skapte 64-åringen Internett gjennom TCP/IP-protokollene for 32 år siden, den helt nødvendige og grunnleggende teknologien for overføring av data mellom flere datamaskiner i nettverk. Uten denne teknologien ville Internett aldri vært mulig på et så tidlig tidspunkt.

Protokolljakt.

I 1970-årene ble flere interne datanett utviklet i USA og Storbritannia. Professor Vinton Cerf ønsket å utvikle en teknologi for å koble nettene sammen, såkalt internetting, slik at data kunne overføres mellom maskiner tilkoblet vilkårlige datanett. Hans gruppe av studenter og forskere, inkludert nordmennene Dag Belsnes og Pål Spilling, jobbet hardt med å utvikle denne teknologien, både for hvordan data skulle transporteres gjennom nettverkene og garantere at overførte data kom riktig frem til mottagermaskinen. Denne teknologien ble kalt TCP/IP-protokollsystemet.- Da jeg kom til Stanford i april i 1974, var Cerf og de andre allerede kommet langt i arbeidet med å spesifisere TCP/IP-protokollen. Min jobb gikk ut på å analysere protokollen og finne eventuelle svakheter, sier Belsnes. Og det var ikke tilfeldig at akkurat han dro over til USA.- Jeg var ansatt på universitetet på den tiden, og hadde arbeidet en del med datanett. Jeg møtte Cerf på en konferanse i England i 1973, og reiste over året etterpå. Det som var fokus på den tiden var å få til en sammenkobling mellom de ulike nettverkene som var under utvikling. Målet var å muliggjøre et nettverk med forbindelse fra ende til ende, sier Belsnes.

Lagarbeid.

Og de fant løsningen. TCP-protokollen etablerte dataforbindelse og garanterte korrekt overføring av data, mens IP-protokollen pakket data inn i "pakker" med en adresse som sørget for at datapakkene kom frem til riktig maskin. Fortsatt er dette den viktigste byggesteinen i Internett-teknologien. Kahn var teoretikeren, Cerf arkitekten.- Mye av det vi bidro med i norsk sammenheng var målinger, beregninger og simuleringer for å finne ut hvilke alternativer som egnet seg best. Men dette var et lagarbeid. Uten hjelp fra alle oss som deltok, er det ikke sikkert Cerf og Kahn hadde greid å utvikle denne teknologien på et så tidlig stadium. Det var fabelaktig inspirerende å være med på lagarbeidet, sier Pål Spilling.januar 1983 gikk hele Internettet, som ifølge Cerf selv da besto av kun 400 maskiner, over til å bruke transportkontroll (TCP) og internettprotokoll (IP) som standard for å overføre data i nettverket mellom maskinene. Internett var skapt, og det med norsk hjelp.- Utviklingen av Internett er det mange som skal ha æren for, flere hundre tusen personer, sier Cerf, som kanskje ikke hadde fått den samme posisjonen i IT-verdenen uten norsk hjelp for over 30 år siden.