Norge

Tiltalt for å ha laget fiktive skattefradrag for nær 2000 personer

Den 39 år gamle kvinnen skal ha hjulpet nær 2000 personer med fikse fradrag for å kutte skatten.

Politiadvokat Mathias Emil Hager, Nedre Romerike Politidistrikt, med en del av den store mengen bevismateriale og sakspapirer i svindelsaken. Foto: Ingar Storfjell

 • Einar Haakaas

Kvinnen fra det sentrale østlandsområdet er tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik for nær 2000 personer. Det gjelder samlet ubeskattede inntekter på rundt 200 millioner kroner. I tillegg er kvinnen tiltalt for egen manglende betaling av moms og skatt.

Mens kvinnen fungerte som "rådgiver" for 2000 skatteytere, har hun også levd på trygd fra Nav. Hun er tiltalt for grov trygdesvindel av nær 600.000 kroner samt falsk forklaring overfor Nav.

— Min klient erkjenner ikke straffeskyld, og vil forklare seg for retten, sier kvinnens advokat Karen Forbrigd.

Lurte Skatteetaten trill rundt i årevis

Personene i dette miljøet har lurt Skatteetaten trill rundt i årevis uten at kontrolletaten har oppdaget dette ved kontroller av selvangivelsen. De nær 2000 klientene som er omfattet av tiltalen mot kvinnen har holdt på med slike fikse fradrag i fem år.

Det er nå over to år siden politiet og skatteetaten gikk til aksjon mot kvinnen og nettverket rundt henne.

Les mer her:

Les også

Skal ha jukset med skatten for 1500 personer

Velorganisert med 60 mellommen

Virksomheten til kvinnen fremstår som svært velorganisert. Hun skal ha brukt 60 personer som mellommenn for å skaffe nye klienter. Selv har hun sikret seg inntekter fra klientene ved å beregne seg prosenter av spart skatt fra hver klient.

Politiet og Skatteetaten gikk til aksjon og ransaking på flere adresser som tilhørte kvinnen våren 2013. Utgangspunktet var manglende moms. Men det de fikk se var overraskende.

I sirlige protokoller fant de kundelister og fabrikkerte selvangivelser for flere år tilbake.

Politiet tok allerede fro to år siden arrest for 3,1 millioner kroner i kvinnens mange eiendommer.

Den 39 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha jukset med selvangivelsen for nær 2000 personer.

Syv alvorlige tiltalepunkter mot kvinnen

Foruten medvirkning til skattesvik, trygdebedrageri og falsk forklaring omfatter tiltalen mot 39-åringen en rekke brudd på lignings— og bokføringslov. Flere av tiltalepunktene har en strafferamme på seks års fengsel.

Statsadvokat Kirsti Guttormsen, som har tatt ut tiltalen mot den 39 år gamle kvinnen, sier at dette er en meget alvorlig sak.

— Det er unndratt 57 millioner i skatt på medvirkningspunktet. Etter vår mening er dette forsettlige handlinger som har pågått fra 2007 til 2012, altså i fem år, sier Guttormsen om den svært omfattende tiltalen.

Flere lignende nettverk etterforskes

Den norsk-vietnamesiske kvinnens nettverk av skattesnytere er ikke det eneste som nå etterforskes.

— Det er flere saker på trappene, sier politiadvokat Mathias Emil Hager ved Romerike politidistrikt.

Han bekrefter at dette dreier seg om miljøer av ikke-etniske nordmenn. I et av de andre nettverkene skal det dreie seg om over 800 personer, og det skal ha vært falsk fradrag på 60 millioner kroner.

Fradrag for gaver til "fattige barn i utlandet"

Fantasien for å lage fikse fradrag har knapt noen grenser i denne saken. Et eksempel er at en person har fått fradrag på 12000 kroner til "fattige barn i utlandet" uten dokumentasjon. Et annet er skattekutt for å forsørge foreldre i utlandet, et fradrag som ble fjernet for mange år siden.

Det er også ført urettmessig fradrag som enslig forsørger.

Falske reisefradrag er en gjenganger

Et eksempel er en person som la inn fradrag av bompenger for 12000 kroner. I realiteten var avstanden til jobben 4,5 kilometer og vedkommende bodde innenfor bomringen.

Særlig populære fradrag har vært falske fradrag for sykdom og overtidsmiddag. I det hele tatt er det en gåte hvordan disse fradragene ikke har vært oppdaget av Skatteetaten tidligere Etter all sannsynlighet har kvinnen sørget for at summene for fradrag er lagt rett under grensen for når de røde varsellampene lyser.

Allerede for to år siden begynte skatteetaten å sende ut skatteregningen til "skatterådgiverens klienter".

Les også:

Les også

642 i organisert nettverk får skattesmell etter juks

En av de største sakene skattemyndighene har hatt

— Dette er en av de aller største sakene vi har hatt målt i antall personer som er involvert. Totalt i denne saken og i en annen tilsvarende sak har vi endret ligningen og ilagt tilleggsskatt for nærmere 3000 personer, og det meste av dette

Leder for Skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen. Foto: Ruud, Vidar

er allerede betalt, sier leder for Skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen.

— Det mest alvorlige i denne saken er medvirkningen til skatteunndragelse for nær 2000 personer, i tillegg kommer egen unndragelse av skatt og moms samt svart avlønning til mellommenn. Politiet har gjennomført en grundig etterforskning med god fremdrift. Tiltalen som nå foreligger bekrefter det vi fryktet for to år siden da saken startet. Dette er en svært alvorlig sak, sier han.

Strafferammen kan bli historisk

Strafferammen i denne saken kan komme opp mot dommen mot hovedmannen i drosjesaken, Henry Amundsen. Han fikk åtte års fengsel for å fikse regnskapene for drosjeeierne.

Kristiansen understreker at saken ikke er enestående. Etter det Aftenposten kjenner til hadde politiet og skatteetaten aksjon mot flere tilsvarende nettverk av samme type i april i år. Dette er saker som nå etterforskes videre av politiet og Skattekrim. Mønsteret er det samme. Noen ordner fikse fradrag på selvangivelsen til en større gruppe personer. Etter det Aftenposten kjenner til er alle disse nettverkene ikke-norsketniske, men dette skjer innenfor ulike andre etniske grupper.

Jobber med flere lignende nettverk

— Denne saken er ikke unik. Vi jobber med flere nettverk hvor det handler om akkurat det samme, svart virksomhet med bistand til å føre selvangivelser med fiktive eller uriktige fradrag. Dette skjer på en organisert måte, sier Kristiansen.

Etter det Aftenposten kjenner til gikk politiet og Skatt øst til aksjon mot flere nettverk i Oslo i april i år. De skal blant annet ha gjennomført razzia mot kiosker, hvor denne typen "skatterådgivning" foregikk.

Les også hvordan Nav gransker dette nettverket:

Les også

Nav gransker nettverk av skattejuksere

En mellommann startet for seg selv

En av mellommennene som jobbet for den 39 år gamle kvinnen i 2008 — 2009, har startet sitt eget nettverk som en ren kopi av kvinnens virksomhet. Han skal ha hatt 840 "klienter" som han fikset selvangivelsen for.

Her skal det dreie seg om 80 millioner kroner i falske fradrag.

13.juni i fjor tok Skatt øst arrest for nær to millioner i norskpakistanerens verdier. Bakgrunnen er påstått omsetning på 4,3 millioner kroner i denne "rådgivningsvirksomheten". Han må svare for manglende moms og skatt på egen inntekt.

 1. Les også

  – Taxisvindelen kunne vært stanset i 1994

 2. Les også

  Aslam: Jeg har brukt opp alle pengene og eier ingenting

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Nekter for å ha hjulpet over 2100 personer med skattejuks

 2. NORGE
  Publisert:

  Mann skal ha hjulpet flere hundre kolleger med å snyte på skatten. Skattejegere er på sporet av opptil 25 svindlernettverk.

 3. NORGE
  Publisert:

  Var nabo med jobben – krevde 88.000 i reisefradrag på ett år

 4. NORGE
  Publisert:

  Hjalp 2000 personer med å snyte på skatten. Nå venter mange år i fengsel.

 5. NORGE
  Publisert:

  Hjalp 2000 til å snyte på skatten - dømt til seks års fengsel

 6. NORGE
  Publisert:

  Lege tiltalt for å unndra over 8 millioner kroner i skatt