Norge

Her ryddes blomstene vekk

Tolv dager etter angrepene på Utøya og ved Regjeringskvartalet, samles blomstene i Oslo inn.

  • Martin Skjæraasen

Vår samleside: Alt om terroren.

— Det er jo trist, men samtidig litt fint, sier informasjonssjef i Oslo kommune, Erik Hansen, til Aftenposten.no.

Bak ham ryddes asfalten utenfor Domkirken for stearinlys, hilsener, flagg, bamser - og det informasjonssjefen mener er over én million blomster.

Plassen er på mange måter blitt et nasjonalt monument, et sted folk har gått for å samles, vise omtanke og reflektere rundt det som har skjedd.

Arkiveres

I firetiden i natt startet innsamlingen. Roser folk har lagt ned utenfor Stortinget, Regjeringskvartalet, Rådhusplassen og Slottet, er raket sammen og kjørt vekk.

Det er også blomstene utenfor Domkirken. 35 personer fra Bymiljøetaten og Riksarkivaren sortert dem, lesset dem opp på lasteplan og kjørt dem til Grønmo hageavfallsmottak sør i Oslo, der de skal komposteres på et eget felt.

— Hva vi skal bruke jorden til, er ikke avgjort ennå. Den kan bli benyttet i minnelunder eller til annen symbolsk bruk, forteller Hansen.

Bamser, hilsener og andre gjenstander som folk har lagt ned utenfor Domkirken, stues i kartonger og kjøres til Riksarkivet. Stearinlysene skal smeltes om.

Livet går videre

— Det er flere grunner til at vi har startet innsamlingen nå. Blomstene er i ferd med å råtne, veien må gjenåpnes for trafikk og fredag er det en begravelse her - da må inngangspartiet være tilgjengelig. I tillegg må NRKs mobile TV-studio få kjørt tilbake til Marienlyst, sier han og peker på rikskanalens digre lastebil.

Den står «rosefast» mellom Domkirken og Karl Johans gate.

- Dessuten må jo livet gå videre, sier Hansen.

- Rart

Odd Harald Kvammen jobber i Stortingsarkivet og har brukt fire timer på å sortere gjenstander som skal lagres.

— Det er jo en jobb litt utenom det vanlige, innrømmer han.

For det å samle inn tusenvis av brev, minneord og dikt, gjør unektelig inntrykk.

- Barnetegningene er spesielle, og hilsener fra fra dem som har stått den avdøde nær, forteller han.

Litt hav igjen

I halv syv-tiden var Kvammen og kollegene nesten ferdige. Arbeidslaget har riktignok latt blomstene på begge sider av kirken ligge igjen, for at folk fortsatt skal ha et sted å gå til.

– Det er viktig å understreke at det vil være mulig å legge ned blomster ved Oslo domkirke, og det gjøres hele tiden av mange. Vi er en by som fortsatt er preget av de fryktelige hendelsene og vil være det i lang tid fremover, fortalte byrådsleder Stian Berger Røsland til NTB i går.

  1. Les også

    Folket vil ha 22. juli som minnedag

  2. Les også

    Folk strømmer til Stortorvet

Slike hilsener skal lagres i Riksarkivet.

Stearinlysene skal smeltes om.

Odd Harald Kvammen samler inn gjenstander som skal arkiveres.