Norge

Hadde flere terrorplaner

Da Anders Behring Breivik (32) våknet fredag morgen skal han ha hatt flere konkrete planer om angrep i løpet av dagen, enn de to han rakk å gjennomføre.

Etter det Aftenposten vet, hadde gjerningsmannen planer om å gjøre enda mer skade forrige fredag. Noe skal imidlertid ha skjedd som forhindret ham fra å utføre dem. Foto: TROND J. STRØM

 • Sveinung Bentzrød Wenche Fuglehaug

I løpet av tre timer og ti minutter fredag skal Anders Behring Breivik (32) ha bombet Regjeringskvartalet og skutt barn, ungdom og voksne på Utøya.

Etter det Aftenposten vet, hadde han planer om å gjøre enda mer skade den fredagen. Noe skal imidlertid ha skjedd som forhindret ham fra å utføre dem.

— Han har hatt hatt flere planer i forskjellig skala den fredagen, sier hans forsvarer Geir Lippestad.

Planene skal ha vært like konkrete som bomben som gikk av i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Men noe skjedde.

- Det var ting som hendte den dagen, som jeg ikke vil gå nærmere inn på, som gjorde at ting ble litt annerledes enn det han hadde forestilt seg.

Politiet vil ikke kommentere disse opplysningene på nåværende tidspunkt, utover at Breivik har sagt i avhør at han hadde ville bombe ytterligere to bygninger i Oslo. Aftenposten skrev på søndag at Breivik ble forsinket ut til Utøya. Der holdt Gro Harlem Brundtland innlegg mellom klokken 11.10 og 12.40, og ble på øya i noen timer.

- Det stemmer at han hadde intensjoner om å være på Utøya på samme tid, sier politiadvokat Pål-Jørgen Hjort-Kraby.

- Kontroll på gjødsel

Av de seks tonn med kunstgjødsel som Breivik kjøpte på Felleskjøpet i mai, skal tre tonn ha blitt brukt i bomben i Oslo sentrum. I avhør har Breivik blitt presset på hvor resten av kunstgjødselet er.

— Vi har vært avhengig av hans forklaring for å beskrive hvor det er ut fra beskrivelser han har gitt. Vi har kontroll på alt kunstgjødsel som er blitt funnet på disse stedene, sier Hjort-Kraby.

- Hva vet dere om resten?

— Vi har et eget prosjekt der eksperter ser på åstedet, prøver å beregne ladninger som er satt av og holder dette opp mot bevis i saken. Foreløpig konklusjon er at vi har en match på totalen som vi er bekvemme med, sier stabssjef Johan Fredriksen.

Breivik nekter å fortelle politiet hvor gjødselet befinner seg.

FBI på saken

Å avdekke om Breivik hadde medsammensvorne og hvem de er utgjør en «betydelig del av politiets arbeid». Politiet samarbeider nå med politi både USA, Storbritannia og flere europeiske land. Det amerikanske føderale politiet (FBI) er blant annet koblet inn.

Høyreekstreme Paul Ray har sagt til nyhetsbyrået AP at Knights Templar (Tempelridderne), nettverket Breivik hevder han handlet på vegne av, eksisterer.

- Paul Ray er ukjent for oss. Dette er opplysninger siktede har kommet med i avhør og i manifestet. Vi jobber opp mot disse opplysningene, men har ikke fått bekreftet om dette er reell informasjon. Foreløpig forholder vi oss til det han har sagt, sier Hjort-Kraby.

Politiet mener fortsatt det er fare for at Breivik vil sende kodede meldinger til samarbeidspartnere, og vil derfor be om lukkede fengslingsmøter fremover.

Ifølge PST er det imidlertid ikke noe som tyder på at andre kan sette i verk flere angrep nå.

- Vi har ingen indikasjoner ut fra den informasjonen vi har nå på at det er andre terrorceller eller utplasserte bomber som kan utgjøre noen fare nå, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Dette er det vi vet om gjerningsmannen

 2. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus forklarer seg for politiet. Samarbeider godt. Nye avhør avtalt.

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet til Aftenposten: - Philip Manshaus ønsket å skremme muslimer i Norge

 4. NORGE
  Publisert:

  VG: Manshaus har forklart at han ville drepe så mange som mulig

 5. NORGE
  Publisert:

  Fem år siden 22. juli - dette skjer i dag

 6. NORGE
  Publisert:

  De dramatiske timene