Norge tvangsreturerte 40 barn til Afghanistan i fjor. Minister ber Listhaug holde seg innenfor internasjonal lov

– Ikke deporter mindreårige. Gi heller unge afghanske asylsøkere utdanning i Norge til de blir 18 år, foreslår Afghanistans viseutenriksminister Hekmat Karzai. Denne uken møtte han asylminister Sylvi Listhaug (Frp).

- Vi ønsker å forsikre oss om at regler blir fulgt, at alle nødvendige prosedyrer blir brukt og at man respekterer internasjonale lover og standarder. Når det er gjort, kan folk sendes videre til oss, sier viseutenriksminister Hemat Karzai etter Listhaug-møtet.

Norge er et av to land i Europa som i fjor tvangsreturnerte barn til Afghanistan. Norge returnerte over 40 barn til det konfliktpregede landet i 2016.

I høst og i vinter er flere fly med unge asylsøkere, som selv hevder de er under 18, sendt til hovedstaden Kabul.

Norske utlendingsmyndigheter avslo i fjor asylsøknadene til rundt 2700 afghanere, mens politiet uttransporterte 910 afghanere, de fleste i løpet av høsten.

Det fikk Afghanistans ambassadør i Oslo, Shukria Barakza til å be Listhaug og Norge om å stoppe masseutsendelsen av afghanere i desember.

Men returene fortsetter. Aftenposten kjenner til at Politiets utlendingsenhet har planlagt uttransport av afghanere både lørdag 11. og mandag 13. februar.

Afghanistans ambassadør til Norge, Shukria Barakza (t.v.) fikk denne uken besøk av viseutenriksminister Hekmat Karzai.

– Kan ikke gi avslag bare fordi noen er afghaner

Disse uttransportene var tema da landets viseutenriksminister Hekmat Karzai denne uken kom på Norges-besøk. Torsdag møtte han innvandrings- og integreringsminister Listhaug for å legge frem afghanske bekymringer rundt norsk asylpraksis.

– Vi har en felles forståelse av de utfordringene vi står overfor. Vi ønsker å forsikre oss om at alle får en individuell behandling i Norge, at man ikke avslår en asylsøknad og at utfallet i en sak avgjøres bare fordi en person er fra Afghanistan, sier Karzai.

Men ministerens største bekymring var deportasjon av mindreårige fra Norge til Afghanistan.

– Det handler om internasjonale prinsipper, om menneskerettigheter og -standarder som sier at man ikke deporterer barn. Der går det en grense. Norge er kjent for sin respekt for menneskerettigheter og internasjonale avtaler.

– For oss handler dette om å følge disse internasjonale prinsippene og sørge for at alle parter gjør det. Vi har ikke tatt opp noen saker om akkurat dette med Norge hittil. Vi tar opp dette nå fordi vi er opptatt av at disse grensene overholdes for fremtiden.

99 prosent av afghanske menn fikk nei. Her er grafene som viser at Norge er strengest i Europa.

– Må holde oss innenfor en grense

Afghanistan inngikk i høst en trepartsavtale med EU og Norge om å ta imot både frivillige og tvangsreturnerte asylsøkere.

Men blant innbyggere og politikere i Afghanistan, som det siste året har tatt imot hundretusener av returnerte flyktninger fra Pakistan og Iran, er motstanden avtalen og tvangsreturene fra Europa stor.

Karzai sier at det ikke står noe i avtalen om at barn skal sendes tilbake.

– Mener du at Norge bryter avtalen ved å returnere mindreårige?

– Jeg sier ikke det. Dette sier jeg for flyktningenes skyld. Det handler om å sørge for at vi og alle parter holder oss innenfor disse grenselinjene, sier ministeren.

– Har du inntrykk av at Sylvi Listhaug var enig med dere i dette?

– Det må du spørre henne om. Vi hadde en samtale og jeg opplevde en felles forståelse for disse spørsmålene, svarer Karzai.

Tirsdag ble 19 drept og 38 skadet av en selvmordsbomber utenfor lokalene til Høyesterett i Kabul.

Bombe drepte 19 rett etter at asylsøkere ble returnert

I en kort møte med journalister fredag pekte han også på den forverrede sikkerhetssituasjonen i hjemlandet.

Han viste til at seks Røde Kors-ansatte denne uken ble drept, mens to andre er bortført nord i Afghanistan.

Dagen før ble 19 mennesker drept av en selvmordsbomber i Kabul. Da hadde akkurat flere tvangsreturnerte asylsøkere landet i hovedstaden, forteller VG.

Listhaug vil ikke kommentere møtet

Det har ikke lykkes Aftenposten å få noen kommentar fra statsråden.

– Vi kommenter ikke innholdet i slike møter, opplyser Listhaugs kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet til Aftenposten.

Tidligere har norske myndigheter forsøkt å få åpnet et eget barnehjem for returnerte afghanere i Kabul. Disse planene ble ikke diskutert i møtet mellom Listhaug og Karzai. Men at den afghanske delegasjonen luftet selv noen forslag rundt håndteringen av de unge asylsøkerne.

– Gi dem utdanning

– Vi hadde noen ideer på ting som kunne gjøres, særlig for de mindreårige. Man burde se på muligheten til å gi disse barna opplæring eller utdanning i Norge frem tid de blir 18 år og de blir sendt ut eller får opphold.

– Hvorfor er det vanskelig for Afghanistan å ta imot returnerte mindreårige?

– Tillater internasjonale avtaler at man deporterer barn? Det vi sier er man heller bør aktivisere disse mindreårige, gi dem utdanning og opplæring. Vent til de blir 18 år. Hvis man fortsatt ønsker å deportere dem da, så send dem til oss.