- Jukset med inkassodato

Svea Finans sendte ut et inkassovarsel datert 26. april. Men varselet var produsert 28. april.

En mann i Bærum mottok i april et

Les også

Se inkassovarselet her

fra selskapet Svea Finans.

Varselet var datert 26. april 2006, og regningen måtte betales innen to uker.

Kritisk

Mannen, som vil være anonym, ble svært overrasket da han så produksjonsdatoen for dokumentet. I kanten av arket som inkassovarselet var trykket på, sto nemlig datoen da dokumentet ble forfattet.

Det skjedde 28. april.

Inkassovarselet skal altså være produsert to dager etter at det var datert og sendt ut av Svea Finans. Bærumsmannen er ikke i tvil om grunnen:

— De har tilbakedatert inkassovarselet for å gi meg kortere tid til å betale regningen. Slik tjener de mer penger, sier mannen til Forbruker.no.

Svart på hvitt

Han mener saken svart på hvitt dokumenterer hvordan inkassoselskapene trikser med datoene. De tilbakedaterer inkassovarsler, og somler med å sende dem ut. Slik får folk kun en ukes betalingsfrist i stedet for to ukers frist, som lovboken sier at de skal ha.

— Det er jo dette inkassoselskapene lever av. Ekstragebyrene de tar for å sende ut nye varsler - basert på juks - går rett i lommen på dem, sier mannen.

Han har betalt de opprinnelige inkassogebyret, men ikke ekstragebyret Svea Finans ga ham på neste purring.

— Da jeg klaget til selskapet, sa de at de ikke hadde gjort noe galt. Nå har jeg klaget saken inn for klagenemnda for inkassotjenester. Jeg kommer ikke til å betale disse pengene. Vil Svea Finans krangle, har de valgt å krangle med feil mann, sier han.

- En feil

Anders Halstenstad, direktør i Svea Finans AS, avviser at selskapet bevisst har tilbakedatert inkassovarselet.

— Dette høres rart ut. Det er garantert ikke noe vi har gjort bevisst. Når vi har skrevet inkassovarselet, går det til Posten. Posten sender det så ut for oss. 28. april er datoen Posten sendte ut inkassovarselet, sier Halstenstad.

- Hvorfor var det da datert 26. april, altså to dager før?

— Det må bero på en feil. Det skal ikke være slik at brev fra oss ligger og slenger i et par dager før de sendes til mottakerne, sier direktøren.

Den opprinnelige regningen kom fra bredbåndstelefoniselskapet Telio. Stig Arne Hansen, kundeansvarlig for Telio i Svea Finans, skylder på Posten.

— Det som har skjedd i dette tilfellet er at Posten ikke har fått produsert fakturaen i tide. Et slikt inkassovarsel skal printes og sendes ut samme dag som vi sender datafilen med informasjon til Posten. Avvik kan oppstå, men det skal selvfølgelig ikke skje og vi kan bare beklage at det har skjedd i dette tilfellet, sier Hansen.

Trikser inkassoselskapene?