Norge

Meteor kan ha falt ned i Stockholms skjærgård

Fredag kunne et kraftig lysglimt ses over store deler av Sør-Norge. Nå kan svenskene trolig begynne å lete etter meteoritter.

Dette bildet er tatt fra obervatoriet på Harestua. Foto: Norsk meteornettverk

  • Bjørn Egil Halvorsen
    Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist

Fredag kveld kunne kraftige lysglimt ses over store deler av Sør-Norge. Hovedredningssentralen ble nedringt av folk som hadde observert et lys sterkere enn fullmånen.

Lyset skyldtes en meteor som kom inn i atmosfæren og eksploderte flere ganger, ifølge Tor E. Aslesen i Norsk meteornettverk. Han opplyser at meteoren er blitt observert fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Lyste kraftigere enn fullmånen

— En slik meteor, som lyser kraftigere enn fullmånen, kalles en bolide. Den hadde flere lysglimt i seg, som betyr at den eksploderte i flere omganger, trolig tre-fire ganger, sier Aslesen.

Aftenpostens lesere har hatt flere teorier om hvor meteoren kan ha falt ned, og dermed blitt meteoritter.

«Den var veldig nære, kanskje 200 meter fra bilveien og det så ut som den landet på jordet på høyre siden av veien», skrev en kvinne fra sin observasjonspost – en bil mellom Skarnes og Kongsvinger.

«Da vi kom til krysset der du kan ta av ned til venstre mot Folldal, så vi brått ei stor lyskule komme «mot oss» på himmelen, for så å dale ned «mot oss», før den eksploderte på himmelen», skriver de.

Andre har betydelig mer svevende teorier:

«Det er De Lorean'en fra Tilbake til fremtiden . De ble bare forsinket», skriver en mann i Aftenpostens kommentarfelt på Facebook. De Lorean er bilmodellen som ble brukt i filmen.

Peilinger tyder på at meteoren kan falt ned ved den svenske østkysten. Foto: Norsk meteornettverk

Vi må nok lenger øst og nærmere virkeligheten igjen.

For basert på peilinger fra solobservatorier, blant annet på Harestua, tror meteorekspertene at meteoren kan ha falt ned i Stockholms skjærgård.

— Det kan se ut som det er i nærheten av Nyneshamn, der hvor fergen til Gotland går fra, sier Aslesen.

Det betyr at svenskene kan begynne å lete etter steinlignende nedfall. Men det er sikkert de vil finne noe.

25 kilometer i sekundet

Ifølge Aslesen, er meteorens karakter «i gråsonen» for om man vil finne rester på bakken. Den kan ha gått i oppløsning før den nådde nedre deler av atmosfæren.

— Meteoren har ikke gått så veldig fort, kun 25 kilometer i sekundet. Det er ikke så fort i denne bransjen, sier han.

Foreløpig er det ikke blitt rapportert om at smell fra meteoren. Ifølge Aslesen, vil det kunne gi informasjon om meteoren har kommet seg langt ned i atmosfæren.

Meteorekspertene vil utover lørdag jobbe videre med å samle data om meteorens bane. De vet fortsatt ikke sikkert hvor den kommer fra.

Kan ha kommet fra asteoridebeltet

— Men 99 prosent kommer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, sier Aslesen. Da har den i tilfelle startet som en asteroide. Når den når atmosfæren, kalles den en meteor. Faller den til jorden, kalles nedfallet meteoritt, sier han.

Aslesen understreker at nedfallet neppe er farlig.

Saken fortsetter under videoen

— Det sies at en hund ble drept i Egypt i 1911. Vi har hatt noen andre uhell også, men dette er sjelden farlig, sier Aslesen.

Aslesen kalte meteoren fredag kveld for «en sværing».

— Den veide muligens rundt 50 kilo. Men så store mengder kommer aldri til bakken. I høyden noen hundre gram.

— Det som er interessant, er at alle ser forskjellige ut. Og de er 4, 6 milliarder år gamle fra da solsystemet vårt ble til. Derfor er de interessante for forskerne, sier Aslesen til Aftenposten.

Undersøker Aremark-hendelse

Ifølge Aslesen, er ikke slike meteorer uvanlige. Senest 13. august i år ble det observert kraftige lysglimt i Sørøst-Norge.

Samtidig rapporterte noen sopplukkere i Töcksfors om kraftige smell.

Basert på peilinger, tror Norsk meteornettverk at meteoritter kan ha falt ned i Aremark i Østfold. Men de har foreløpig ikke funnet noen nedfall.

Vil du lese mer om vårt fabelaktige verdensrom?

Les også

Få Jorden direkte inn på skjermen

– om det fantastiske satelittkameraet Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC).

Les også

Vil utforske Månens sørpol

– Europa og Russland vil samarbeide i jakten på Månens vann

Les også

Pluto: Blå atmosfære og rød vannis

– Pluto forbløffer forskerne