Norge

Over 200 flyvninger er innstilt mandag

Konsekvensene av streik og lockout i flybransjen tar seg opp mandag. Widerøe innstiller alle flyvninger på kortbanenettet mandag ettermiddag.

En rekke Widerøe-flyvninger er innstilt mandag.
  • Astri Lovett Hageberg
    Astri Lovett Hageberg
    Journalist

Er du rammet av kanselleringene? Ta kontakt med oss på tips@aftenposten.no

Flere flyselskaper innstiller en rekke avganger mandag. Over 200 flyvninger er innstilt, ifølge VGs flyoversikt.

Minst 180 Widerøe-fly innstilt mandag. SAS har innstilt minst 23 avganger, mens Norwegian så langt kun har innstilt en.

Silje Brandvoll, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Widerøe, forteller til Aftenposten at de står i en krevende situasjon. I dag vil flyvningene på kortbanenettet være innstilt frem til klokken 17.00.

Kortbanenettet omfatter flyvninger som går fra små flyplasser og inn til større flyplasser.

– Hvis du ikke får beskjed om noe annet, møter du som normalt. Vi klarer ikke å booke om alle kanselleringene, for vi vet ikke hvor lenge streiken varer. Akkurat nå har vi kalt inn det vi har av folk, sier Brandvoll.

Kan komme flere kanselleringer

Også Norwegian uttrykker at situasjonen er krevende.

– Vi håper det blir en løsning på situasjonen så fort som mulig, sier Elin Skari, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

De innstilte SAS-flyvningene er imidlertid ikke relatert til den pågående konflikten. Innstillingene skyldes innfasing av Airbus-fly som skal erstatte Boeing-flyene, skriver NTB.

Ifølge selskapets norske pressesjef, Tonje Sund, kan situasjonen imidlertid raskt endre seg.

– Det begynner å bli krevende, og vi ser at det kan komme kanselleringer. Det skjer uforutsette ting i en operativ flyhverdag, og etter hvert som tiden går, så kan det komme kanselleringer. Kommer det en uforutsett hendelse nå, så vil det fort få konsekvenser, sier Sund til NTB.

Lockout natt til søndag

Flyteknikerstreiken startet sist i lørdag. I flere uker har det vært uenigheter mellom Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart.

Stridens kjerne har vært flyteknikernes krav om 60 kroner mer pr. time, noe som tilsvarer en lønnsøkning på 17 prosent. Dette mener NHO er urealistisk høyt.

Natt til søndag ble det varslet lockout, som innebærer at de som ikke allerede er tatt ut i streik, får arbeidsforbud. 450 flyteknikere får dermed ikke gå på jobb, skriver VG.

I tillegg til flyteknikerstreiken, er det neste uke varslet streik i SAS.

– Forhandlingene med SAS-pilotene har pågått siden sent i fjor høst og har deadline 29. juni. Blir man ikke enige innen det, ligger det an til at 900 piloter tas ut i streik, noe som vil ramme cirka 250 flyruter daglig og berøre 45.000 passasjerer, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair AS til NTB.

Livsviktige medisiner står på spill

Luftambulanseselskapet Babcock omfattes også av lockouten. Administrerende direktør Øyvind Juell i helseforetaket Luftambulansetjenesten opplyste til NTB at lockouten så langt ikke påvirker beredskapen.

Det har imidlertid oppstått andre utfordringer knyttet helse. Søndag skrev NRK at flere pasienter i Nord-Norge står i fare for å miste tilgang på nødvendige kreftmedisiner.

– Livsviktige diagnoser og behandling står i fare, sa direktør i IFE Radiofarmasi, Erik Flatmark til NRK.

Flykonflikten går også utover pasienter som ikke klarer å komme seg til behandling:

– Mandag morgen er det bestilt 86 flyreiser med Widerøe til sykehus i Finnmark som ikke kan gjennomføres, sier medisinsk ansvarlig Harald Sunde ved Finnmarkssykehuset til kanalen.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at trolig alle Widerøes flyvninger blir kansellert. Det riktige er at dette gjelder flyvningene på kortbanenettet.

Les mer om

  1. Flykaoset i Europa
  2. Luftfart