Norge

Helsedirektoratet mener det ikke er mulig å teste alle med PCR. Klarer ikke åpne flere testsentre før smittebølgen er forbi.

Det blir ikke mulig å PCR-teste alle som blir smittet Flere testsentre med PCR-analyse vil først stå klare etter smitteøkningen, advarer Helsedirektoratet.

Det er ikke mulig å øke kapasiteten ved laboratoriene med PCR-analyse av koronatester.
 • Thomas Olsen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Testkapasiteten er sprengt og det vil ta for lang tid å få private aktører på banen, advarer Helsedirektoratet i et brev til Helse- og omsorgsdepartementet.

Derfor ber Helsedirektoratet myndighetene gjøre en vurdering av flere skal slippe å bekrefte positive selvtester med PCR-test. En PCR-test er i dag eneste mulighet for å få et gyldig koronasertifikat for gjennomgått koronasykdom.

Regjeringen avgjorde nylig at personer med tre vaksinedoser ikke trenger en bekreftende PCR-test.

Oslo kommune meldte denne uken at testkapasiteten i hovedstaden kneler. Helsebyråd Robert Steen ba da om å få bruke antigen-tester. Dette får nå støtte fra Helsedirektoratet, som foreslår at selvtester tatt av profesjonelle på testsentrene, bør kunne brukes ved sprengt kapasitet på PCR.

I brevet til departementet som ble sendt i forrige uke, advarer Helsedirektoratet:

 • Det er ikke mulig å øke testkapasiteten for PCR på laboratoriene foran den varslede smitteøkingen de neste 1–3 månedene.
 • Anskaffelse av PCR-analyser gjennom private aktører kommer for sent på plass til smitteøkingen i de neste en til tre månedene.
 • Selv med kortere anbudsprosess vil det ta nærmere to måneder å få på plass økt testkapasitet fra private tilbydere.

I slutten av oktober i fjor ble det sendt inn 90 660 koronatester. Sist uke var antall innsendte prøver oppe i 302 302 i Norge. Andelen positive prøver ligger nå på 38,9 prosent.

Helsedirektoratet ber nå departementet og politikerne endre teststrategien:

 • Det bør gjøres ny vurdering på om alle selvtester bør bekreftes med PCR.
 • Det bør settes i gang en prosess med å lage prioriteringer av PCR-analyser
 • Kunngjøringstid i en anbudsprosess for anskaffelse av PCR-analyser bør kuttes fra 30 til 15 dager.
 • De regionale helseforetakene har best kompetanse på innkjøp og bør få ansvaret for å kjøpe testtjenester fra private aktører.
 • Helsearbeidere på testsentrene bør kunne bruke hurtigtester, såkalte antigentester når det er overskredet kapasitet på PCR. Dette krever at kommunene kan benytte private testtilbydere eller få hjelp av annet personell til å bruke hurtigtester.

Les også

 1. Testet etter ankomst Norge: Minst 10.000 smittet etter utenlandstur

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Helsedirektoratet