Boligbygging mer enn halvert i Oslo

Antall igangsatte boliger i Oslo er mer enn halvert på ett år.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall boliger som ble igangsatt i Oslo har falt fra 1664 i perioden januar til mars i fjor, til under det halve — 644 - i samme periode i år.

— Det er veldig bekymringsfullt at tallet er så lavt i Oslo. Det vil føre til at prispresset på boliger vil fortsette, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til Forbruker.no.

Trenger 6000-7000 boliger

Han mener det er et behov for 6000-7000 nye boliger i Oslo i år hvis befolkningsveksten i hovedstaden holder seg på samme nivå som i fjor. Prognosesenteret har utarbeidet en prognose på 4000 nye boliger i Oslo i år, men tror nå det kan være litt for optimistisk.

— Årsaken til det lave tallet på boligbygging kan ha sammenheng med at byggekostnadene er for høye, slik at flere prosjekter settes på vent. Videre har Oslo kommune mistet en tredjedel av staben som holdt på med byggesaker, og dette kan ha ført til forsinkelser, sier Senneset.

Les også:

Sjekk boligbyggingen i ditt fylke her.

I mars ble det igangsatt bygging av 401 boliger, mot 1395 på samme tid i fjor.

— Boligbyggingen var ekstremt høy i mars i fjor, så her blir det litt urettferdig å sammenligne, sier Senneset. Men han sier at det ikke er noen tvil om at boligbyggingen ligger på et lavmål i Oslo.

— De som sier at boligprisene vil synke i tiden fremover har ikke tatt i betraktning den lave boligbyggingen, sier han.

Mer til fritidsboliger

Når det gjelder fritidsboliger, ser det ut til at det er lagt til rette for mer boltreplass.

Det ble igangsatt 338 700 kvadratmeter bruksareal til fritidseiendom, garasjer for private og lignende i løpet av årets tre første måneder, en økning på 8,2 prosent sammenlignet med året før.

Les også:

Bygges det for få nye boliger i Oslo? Del dine synspunkter i kommentarfeltet til høyre.