– Maria Ressa og Dmitrij Muratov deltar i en krig hvor det skrevne ord er deres våpen

Til tross for nye koronarestriksjoner går en rekke nobel-arrangementer av stabelen fredag, om enn noe nedskalert. Koronapandemien gjorde også at det ble delt ut priser både for 2020 og 2021.

Fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Det var lenge usikkert om Maria Ressa ville få lov til å reise til Norge for å motta Nobels fredspris, men onsdag ettermiddag landet både hun og medvinner Dmitrij Muratov i Oslo.

– Forrige gang timeplanen min var delt opp i minutter og sekunder, var under førstegangstjenesten, sa Muratov til pressen som hadde møtt opp på Oslo lufthavn.

De to fredsprisvinnerne skal med andre ord gjennom et tettpakket program.

– En krig hvor det skrevne ord er deres våpen

Russiske Muratov og filippinske Ressa er begge journalister, og fredsprisen 2021 skal understreke hvor viktig presse og ytringsfrihet er for demokrati og fred, ifølge Nobelkomiteen.

– I forreste linje for å forsvare demokratiet står journalister og en fri og faktabasert presse, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen i sin tale.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.

– Maria Ressa og Dmitrij Muratov deltar i en krig hvor det skrevne ord er deres våpen, hvor sannheten er deres mål, og hvor enhver avsløring av maktmisbruk er en seier, sier Reiss-Andersen.

– Å være journalist er for mange et høyrisikoyrke. Vi må stå på deres side, understreker hun.

Søkelys mot forbindelsen

Med tildelingen ønsker Nobelkomiteen å rette søkelyset mot sammenhengen mellom fred og sikkerhet på den ene siden og en fri og faktabasert presse på den andre.

– Planlegging av kriger og folkemord har aldri funnet sted i offentlighetens søkelys. Å bringe fortellingen ut i offentligheten kan i seg selv forebygge krig, sier Reiss-Andersen, som peker på at pressens rolle er å avdekke aggresjon og maktmisbruk.

– Dette er et arbeid som utføres utrettelig av journalister hver eneste dag rundt om på kloden, sier hun.

– For politiske ledere kan det være irriterende og ubehagelig å bli gransket. Men virkningene er økt tillit mellom ledere og folk flest, framholder Reiss-Andersen.

– Avgjørende vendepunkt

– Ved å gi denne prisen til journalister i dag, sender Nobelkomiteen et signal om at dette er et historisk øyeblikk, et avgjørende vendepunkt for demokratiet, sa fredsprisvinner Maria Ressa i sitt nobelforedrag.

Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov mottar Nobels fredspris 2021

– Uten fakta, ingen sannhet. Uten sannhet, ingen tillit. Uten tillit, ingen delt virkelighet, intet demokrati og da blir det umulig å takle de eksistensielle problemene verden står overfor i dag: klima, koronavirus og kampen om sannheten, sier journalisten som selv har fått ti arrestordrer utstedt mot seg i hjemlandet og risikerer en fengselsstraff på rundt 100 år for sin journalistikk.

– Det vi har mest behov for i dag, er å få snudd dette hatet og denne volden, dette giftige grumset som strømmer gjennom vårt informasjonsøkosystem, framholdt den nå verdenskjente filippinske journalisten i sitt nobelforedrag i Oslo rådhus fredag.

Dødelig spill

Hun mener dette økosystemet er bestemmende for alt annet i verden og retter skytset særlig mot techgiganter som Facebook.

– Sosiale medier er et dødelig spill om makt og penger. Disse amerikanske selskapene som kontrollerer vårt globale informasjonsøkosystem, gir et skjevt bilde av fakta, et skjevt bilde av journalister. De er designet slik at de splitter og radikaliserer oss. De tjener enda mer penger på å spre hat og framkalle det verste i oss, slår hun fast.

Den russiske fredsprisvinneren Dmitrij Muratov langet ut mot russiske myndigheter i sitt nobelforedrag.

– Torturpraksisen i fengslene og under etterforskning lever i beste velgående også i det moderne Russland, sa Muratov i sitt nobelforedrag i Oslo rådhus fredag.

Mishandling, voldtekter og forferdelige boforhold var blant tingene han ramset opp.

Fredsprisvinner Dmitrij Muratov holder tale under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus

Muratov er sjefredaktør for den uavhengige avisa Novaja Gazeta.

Han advarer om at verden beveger seg lenger og lenger vekk fra demokratiet.

– Verden er skuffet over makteliten. Verden har begynt å vende seg i retning diktatur. Det har oppstått en illusjon om at fremskritt kan oppnås gjennom teknologi og vold, og ikke gjennom menneskerettigheter og friheter, sier han.

– Diktaturene har sørget for å gjøre det lettere å utøve vold. I landet vårt (og ikke bare der) er det vanlig å tenke at politikerne som unngår blodsutgytelse, er svake. Dette er fremskritt uten frihet. Som å få melk uten å ha ku, slår han fast.

Muratov mener at uavhengig journalistikk er motgiften mot en slik utvikling.

– Vi er journalister, vår oppgave er klar: Å skille mellom fakta og usannheter, sier han.

Audiens på Slottet

Fredag startet det hele klokken 11 med redd Barnas fredsprisfest. Ressa og Muratov møtte da barn fra Oslo som hadde laget en forestilling til ære for årets fredsprisvinnere. Det skjedde ved Nobels Fredssenter.

Samtidig hadde fjorårets fredsprisvinner Verdens matvareprogram, representert ved direktør David Beasley, audiens på Slottet med kongeparet og kronprins Haakon.

På grunn av koronatiltak er kun 200 gjester tilstede under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus, der fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratovblir hedret.

Delte ut 2020-prisen først

På grunn av koronapandemien ble alle seremonier for 2020 avlyst, og Verdens matvareprogram mottar dermed prisen i år.

– Matvareusikkerhet og sult kan skape konflikt, akkurat som krig og konflikt kan skape matvareusikkerhet og til og med hungersnød. Verdens matvareprogram går aktivt inn i konfliktutsatte områder for å forhindre slike negative konsekvenser, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen i sin tale til prisvinneren i Oslo rådhus fredag.

– Dessverre er det et større behov enn noensinne for det arbeidet som Verdens matvareprogram utfører, med tanke på de pågående konfliktene i Jemen, Etiopia, Afghanistan og andre konfliktherjede områder i verden, understreket hun.

Det er WFP-leder David Beasley helt enig i. Han brukte sin tid på den globale talerstolen til å påpeke at situasjonen har gått fra vondt til verre det siste året.

WFP-leder David Beasley fotografert under sitt nobelforedrag.

Det er tre grunner til dette, ifølge Beasley: Konflikter, klimaendringer og ikke minst korona.

– Viruspandemien har skapt en sekundær sultpandemi, som er atskillig verre enn den første. Nedstengningene har ført til tap av levebrød, stans i mattransporten og til at prisene skyter i været. Verdens fattige blir priset ut av muligheten til overlevelse, sier WFP-sjefen.

Seremoni og fakkeltog

Ressa og Muratov hadde sin audiens på Slottet klokken 12.10.

Deretter, klokken 13, startet selve prisutdelingen i Oslo rådhus.

Foruten en rekke kunstneriske innslag holder Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen tale for vinnerne. Prisvinnerne, både Muratov, Ressa og Verdens matvareprogram, mottar diplom og gullmedalje, og deretter holder vinnerne sine nobelforedrag.

Etter seremonien skal Al Jazeera intervjue fredsprisvinnerne. Det skjer foran publikum i Rådhuset klokken 17.

Fredsprisvinner Dmitrij Muratov spøkte med det fullpakkede programmet for Nobel-arrangementene.

En time senere starter det tradisjonsrike fakkeltoget. Toget går fra Jernbanetorget klokken 18 og ender foran Grand Hotel der det er tradisjon for at prisvinnerne vinker til de fremmøtte fra hotellets balkong.

Bankett med færre gjester

Klokken 19 starter nobelbanketten på Grand Hotel. Her er det offentlige Norge representert. Til bords med fredsprisvinnerne er tradisjonelt kongeparet, stortingspresidenten, statsministeren og medlemmene av nobelkomiteen.

Også kronprinsparet og medlemmer av regjeringen og Stortinget deltar. I år blir det en mindre forsamling enn før på grunn av koronarestriksjonene. Kun 20 gjester får delta.